Patricie

Patricie https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/134457/bmid_patricie-s1u-134457.jpg 4 95 26

Když drobnou rusovlasou dívenku srazí auto a je převezena do nemocnice, všechno nejprve vypadá jako běžná nehoda. Dívka se však stále neuzdravuje a mladá lékařka Nina pojme podezření, že všechno zdaleka není tak, jak by mělo být. Postupně odhalí šokující skutečnost – zanedbávané, odstrkované dospívající dítě zcela propadlo démonu alkoholu, který krade a rafinovaně skrývá i na nemocničním oddělení. Patricie však je zároveň nesmírně citlivá dívka se spisovatelským nadáním a Nina se pouští do nelehkého boje za záchranu mladého života. Vezme si dívku k sobě a drama, v němž se v Patricii sváří touha po překonání závislosti, nedůvěra k dospělým a klíčící důvěra k mateřské mladé lékařce, začíná...... celý text

Přidat komentář

mstychov
27.08.2022 5 z 5

Ráda bych se s vámi podělila o recenzi na příběh vyprávějící velice závažné témata. Jedná se o závislost na alkoholu u mladistvých.

Hlavní hrdinka se jmenuje Patricie. Její život je plný nečekaných zvratů a utrpení. Od malička si prošla nejedním těžkým obdobím. Na začátku knihy se dostává do nemocnice kvůli nehodě, při které utrpí otřes mozku. Její život se najednou smrskává do nemocničního pokoje. Její stav se vůbec nelepší.

V nemocnici se dostane do rukou sympatické primářky Niny, která pozná, že je Patricie zavislá na alkoholu. Také přijde na to, že byla opilá i během osudné nehody.

Postupně se jí snaží pomoci a řešit její problémy s alkoholismem. Bude to však mnohem složitější, než si myslí.

Kniha je plná nečekaných zvratů a odhalení. Patricii, Ninu, i další postavy z knihy jsem si velice oblíbila již od první stránky. Na konci knihy jsem neudržela slzy. Příběh byl po celou dobu neskutečně dojemný.

Dokáže Nina Patricii nakonec pomoci? Dokáže se Nina otevřít a svěrit s vlastním tajemstvím?

Myslím si, že je kniha vhodná jak pro dospívající, tak pro dospělé. Každý si z ní vezme to své.

Autorky knihy naprosto zbožuji. Touto knihou jsem přečetla všechny, které kdy vyšly. Na konci září se neskutečně těším na její 8 knihu- Hodina Psodava. ️

martina.culik
17.07.2021 3 z 5

Knihu jsem četla v rámci čtenářské výzvy a nevím, jestli bych si ji jinak vybrala. Téma bylo zajímavé a kniha se četla poměrně dobře. Přesto mi v ní něco chybělo.


DK197
02.03.2021 3 z 5

KNIHA: Opomíjené téma dětského alkoholismu, které mi ale silně nesedlo literárním zpracováním - stylem autorky. Celé mi to přišlo navíc naivní. A dětská hrdinka používala zvláštní slovní obraty. Za mě asi ne, než jo, ale knížka není blbá - jen spíš pro mladší ročníky. Těm se to bude líbit moc. :-)

NatyKnor01
10.06.2020 5 z 5

Za mne super kniha o náměsíčnosti!

marbes
04.06.2020 1 z 5

Po knížce jsem sáhla s ohledem na její ne úplně špatné zdejší hodnocení. Musím ale říct, že ačkoliv je hlavní téma vážné a mělo by se o nem psát, tak autorčin styl mi vůbec neseděl. Kvalita slohu je pro mě tak na úrovni studenta druhého stupně ZŠ. To mě opravdu vadilo a nebavilo a po ostatních knihách autorky záměrně ani nebudu sahat!

iiiccc
21.06.2019 3 z 5

Kniha se dotýká velmi citlivé a ne zcela neexistující problematiky, která bývá velmi často neprávem opomíjena, a to sice dětský alkoholismus. Určitě doporučuji k přečtení spíše dospívajícím. Pouze mi přišlo, že je kniha psaná takovým neosobních stylem a v některých pasážích je zdlouhavá a vyloženě těžko čitelná.

maderi9628
04.03.2019

Nejlepsi knizka, co me bavila. Jen druha kapitola... Tam jsme se zamotala a nejak jsem to zezacatku nemohla pochopit, jinak super knizka

Vendula39
01.01.2019 5 z 5

Krásný příběh o Patricii. Jakmile jsem knihu vzala do rukou, nemohla jsem ji odložit, protože jsem nevěděla co zase Paťa vyvede. Rozhodně doporučuji přečíst.

Zuzaniee
05.12.2018 3 z 5

Kniha se mi libila.Uz i proto,ze je napsana z pohledu vsech postav.

pejty
04.03.2018 4 z 5

Původně jsem tuto knihu začal číst pouze proto, že to byla nejmenší knížka, kterou jsem objevil v knihovně a myslel jsem si, že jí během pár večerů přečtu celou. To jsem ještě netušil, že mě ta kniha vezme a už nepustí.

Autorka si vybrala velmi aktuální téma, které podala velmi čtivou formou. Musím říct, že styl kterým byla kniha napsaná mě neskutečně zaujal a já jen nevěřícně zíral na to jak jsem otáčel jednu stránku za druhou, abych už věděl jak to dopadne.

Kéž by více lidí, které postihl démon alkohol, dopadlo tak, jako hlavní hrdinka této knihy.

Jelen51
15.01.2018 2 z 5

Další výběr do výzvy. Téma závislost,ať už alkohol nebo drogy, mě baví, tohle je zpracované velmi mírně, asi pro mladší čtenáře. Dala bych i tři hvězdy, ale jednu musím ztrhnout za neustálé oslovování hlavní postavy Patriko. Fuj bleee a ještě jednou fuj!! Tohle fakt mi rve uši.

livana
29.12.2017 5 z 5

moc pěkně napsaná kniha. Ano, o tom alkoholu toho bylo až moc, ale přečetla jsem a příběh ve mně zanechal silný dojem

Kačkaknihomol
04.03.2017 4 z 5

První polovina knihy mně bavila a do děje jsem úplně "vcucla". Závislost na alkoholu je vážná věc a navíc u mladistvých. Pak je tu druhá polovina, kdy se Paty stěhuje k Nině. Upřímně mně neustále vracení závislosti na alkoholu nebavil a konec jsem přečetla jen ze zvědavosti. Kniha byla pro mně ale čtivá a já ji přečetla za dva dny.

dark.ma93
06.09.2016 1 z 5

Tématika dobrá, ale styl psaní? Chtěla jsem si něco přečíst o alkoholismu u tak mladých dívek, ale odradilo mne, jak naivním stylem je to psané. Přijde mi to jako červená knihovna, děj předvídatelný a přeslazený. Čteno na přeskáčky a musela jsem se i nutit do toho.

Val
17.12.2015 5 z 5

Docela příjemné překvapení. Knihy s tímto tématem sice moc nemusím, ale jsem ráda, že jsem této dala šanci. Je to svým způsobem taková trochu pohádka, ale čte se to docela hezky ....Sama nevím, jestli bych na spratkoidní Patricii měla nervy, tudíž před Ninou hluboce smekám ....

smejkalova.m
25.09.2015 5 z 5

Tohle se mi líbilo, jsem ráda, že Patricie měla nakonec štěstí a všechno dopadlo tak jak dopadlo.. Závislost na alkoholu je závažná věc, a zvláště u takového mladého člověka, a ne každému se z toho podaří dostat, protože nemá tak silnou vůli..

alnahu
01.08.2015 5 z 5

Velmi dojemný příběh v kterém se zachrání mladý život. Knihu doporučuji přečíst.

Leniiis
03.04.2015 4 z 5

Na knížce se mi líbilo, že měla originální děj o kterým jsem ještě nečetla. Knížka se mi líbila a přečetla jsem ji jedním dechem. A k tomu, že se tam opakovaly situace kdy Patricie slibuje a zase to nedodrží? To je podle mě realita. Je to jednou závislost a z toho se nedá vycouvat za jeden den.

Terča.K
26.03.2015 3 z 5

Knížka byla celkem pěkná, ale myslím že to není kniha kterou bych četla znovu... Líbilo se mi, že se kniha zabývala otázkou alkoholismu u mladistvých, autorka zde krásně popsala abstinenční příznaky Patricie, která mi byla jakožto hlavní hrdinka od začátku sympatická. Na druhou stranu, ke konci už to bylo spíše stále dokola, takže trochu únavné. Knížka měla dobrý konec, byla jsem ráda, že to takhle dopadlo.

sabca
06.03.2015 4 z 5

Jelikož jsem dříve narozená, tak ani nedokážu uvěřit že se může z 15tileté dívky stát takhle silná alkoholička. Velmi se mi líbil přístup lékařky Niny k tomuto problému. Myslí, že kniha stojí za přečtení.