Pastýři noci

Pastýři noci https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47983/bmid_pastyri-noci-pwL-47983.jpg 4 22 3

Lyrický a satirický tón najdeme ve třech příbězích Pastýřů noci splývající v jediném vyprávění o barvitých příhodách, jenž se udály v bahijském hlavním městě Salvadoru, někdejším sídle portugalských generálních guvernérů a místokrálů v brazilské kolonii, kde se soustředila sama podstata brazilství, směsice ras a kultur, z níž se zrodil brazilský národ. Sao Salvador da Bahia de Todos dos Santos se stalo rušným centrem lidu, jehož značnou část tvoří potomci afrických otroků dovážených na třtinové plantáže, kteří si po staletí dokázali udržet svou kulturu, tance i zpěvy, své víry a obřady.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Os Pastores da Noite , 1964


více info...

Přidat komentář

zdennyrakky
28.12.2017 4 z 5

První část dokonalá, druhá míň, zato velmi poučná (o svérázné brazilské směsici křesťanství s uctíváním pohanských božstev), třetí už se fakt trochu táhne, zato je vynikající satirou na pseudodemokracii (dosti dobře vystihující i soudobé poměry u nás :-D). Každopádně u té první části jsem se řezal od začátku dokonce, jistě i díky skvělému překladu. Mmch, podle mě je to bahijská obdoba Steinbeckova hitu Na Plechárně - takže pokud se ti tohle líbilo, chtěl(a) bys ještě něco v podobném duchu a nečetl(a) jsi Plechárnu, tak vřele doporučuju.

Atuin
05.03.2013 5 z 5

Opět jedna z knih kde mi konec přišel na dohled moc blízko:) Nečekala jsem až tak svérázný styl abyla jsem mile překvapena všemi těmi osůbkami, které nemohou být jiné nežli důležité, a roztáčí kolem sebe samé důležité záležitosti.Vedou svůj život hned tu a hned onde,aniž by se nějak posouvali z místa, vedou ho nadmíru rozšafně a přitom tak nějak mravokárně:).Alespoň o tom každého, zejména čtenáře umí kouzelně přesvědčit.


Skip
22.04.2012 5 z 5

Amado je mistrem popisu. Popíše-li nějakou situaci, hned je člověk vtažen a stává se jakoby součástí děje. Když popíše nějaké jídlo, sbíhají se vám sliny. Když popisuje nějakou slavnost, jste tam přítomni. A přitom k tomu nepotřebuje mnohastránkové zdlouhavé popisování, které tolik čtenářů vyloženě unavuje. Stačí jeden dva odstavce, cvak a je to tady: sedíte doma, za okny sníh, mráz, a přesto jste daleko v Bahíi plné vůní, chutí, slunce, vášní... Pastýři noci, to je kniha o přátelství mezi kamarády z mokré čtvrti, o moudrosti načerpané v ulicích Bahíe, kde není život vždy lehký, ale pokud má člověk přátele, se kterými může zajít na kořalku, pak není žádný mrak tak černý, aby skrz něj nemohlo prorazit slunce. Autor částečně čerpal i z vlastních vzpomínek a kniha, kterou napsal, je takovou hořkosladkou "ódou" na prostý život se všemi radostmi a strastmi.