Past

Past https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/310105/bmid_past-VJv-310105.jpg 4 99 34

Známá spisovatelka Linda Coradsová je pro své fanoušky i média hádankou. Je jí osmatřicet let a již více než jedenáct let nepřekročila práh své vily. Navzdory tomu je velmi úspěšná. Málokdo tuší, že ji trápí strašlivá vzpomínka z minulosti. Před lety našla totiž svou mladší sestru Annu mrtvou v jejím bytě - a zároveň zahlédla vraha. Jeho tvář ji pronásleduje všude, i ve snech. Proto když jednoho dne spatří ten děsivý obličej v televizi, je v šoku. Po zralé úvaze vymyslí plán, jak vraha dopadnout a usvědčit – nastraží mu past. Co se vlastně tenkrát v tu osudnou noc u její sestry odehrálo?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Die Falle , 2015


více info...

Přidat komentář

Hvězdinka
27.10.2023 2 z 5

2,5 hvězdičky. Vleklá přípravná část, pak hon na kočku a na myš, kdy vlastně nevíme, kdo je kým a závěr slaďoučký. Nebavilo mě to.

patricia8137
30.05.2023 5 z 5

Kniha PAST je mojím prvým stretnutím s autorkou. Po zhliadnutí hodnotenia na DK som od knihy neočakávala nič svetoborného. Kniha ma ale veľmi milo prekvapila. Obsahuje naozaj originálny príbeh o spisovateľke Linde, ktorá sa celých 12 rokov snaží vysporiadať so smrťou, vraždou jej sestry Anny. Obzvláštnením knihy sú kapitoly z Lindinho románu Pokrvné sestry, ktorý hlavná hrdinka napísala, aby do svojho domu, z ktorého nikdy nevychádza, nalákala sestrinho vraha. Prostredníctvom týchto kapitol nám autorka odkrýva minulosť, Linda spomína a autenticky píše o sestrinej vražde a vyšetrovaní. Autorka si dala veľmi záležať na charaktere hlavnej hrdinky, ktorá dominuje v celom príbehu. Vďaka opisom jej pocitov, myšlienok som sa s ňou dokázala stotožniť, chápala som, čo si všetko musela prežiť, aké pochybnosti ju trápili, aké strachy prežívala. Na konci knihy sme sa dozvedeli, prečo vrah zabil jej sestru. Otázka - prečo? Lindu celý život trápila, preto som bola rada, že sa dočkala jej odpovede. Kniha bola veľmi čtivá, vďaka krátkym kapitolám, autorkin štýl písania ma dokázal držať v napätí počas celého príbehu, čítanie som si veľmi užila. Preto ma veľmi teší, že ma na poličke čaká aj jej druhá kniha. Túto knihu budem určite odporúčať ďalej aj ostatným čitateľom.


zimolka
19.08.2022 2 z 5

Knihu jsem dočetla asi jen pro to,že nerada nechávám knihy nedočtené.První půlka by snad ani nevadilo ,kdybych ji přeskočila,druhá půlka knihy mě pak už celkem bavila.

elleigh01
14.12.2021 5 z 5

Po dlouhé době kniha u které jsem se dobře bavila. Zajímavé, čtivé, moc se mi to líbilo.

latanya34
16.11.2021 5 z 5

Jsem spokojená, kniha se skvěle a rychle četla díky výtečným dialogům. Děj se odehrává prakticky na jednou místě, což připomíná divadelní hru. Já se při čtení bavila, a tak to má být !

hammond.75
11.11.2021 5 z 5

Jsem mile překvapen. Děj svižný, hrdinka sympatická. Určitě stojí za přečtení.

Thamilka
28.07.2021 2 z 5

Dostala jsem ji jakk dárek. Dala jsem dvě hvězdičky, dalo se to číst, ale bylo to takové divné, ale třeba na dovolenou k moři, proč ne ..

SilvieSisinka
05.02.2021 2 z 5

Půl knihy mě vůbec nebavila,druhá půlka už byla lepší.

Haduwig
30.08.2019 2 z 5

Zklamání, bohužel. Psychicky labilní žena chce vlákat do pasti vraha své sestry, ale celý její plán je tak neuvěřitelně naivní, že zůstává rozum stát. Kromě rozvláčné první části nepřidá na čtivosti ani střídání Lindina románu s "realitou". A místo toho, abych přemýšlela nad Lindinou psychikou či motivem vraha , jsem knihu chtěla konečně dočíst a odložit.

kob
03.07.2019 4 z 5

Zajímavý příběh, nečekané zvraty - četla se dobře.

babicka_amalka
06.06.2019 2 z 5

naprostá ztráta času....

JessieEx
19.04.2019 4 z 5

Musím říct, že tohle byl nečekaně originální a silný příběh, i když tam bylo pár slabších míst. Hlavní hrdinka Linda a její poznamenaná psychika a labilnost mě vedly celou dobu k pochybám, jak se chce vypořádat s domělým vrahem Viktorem. Pravda je, že i když se na rozhovor s ním opravdu velmi důkladně připravovala, dá se říci, aniž bych prozradila cokoliv důležitého, že to moc nezvládala. Její pochybnosti o sobě samé i o tom, co vlastně ve skutečnosti viděla, ale dělají příběh ještě napínavějším. Román, který kvůli sobě i Viktorovi napsala, by sám o sobě byl příšerný, ale díky němu jsem se dozvěděla, co se vlastně tehdy před dvanácti lety stalo, protože jej Linda napsala opravdu podle skutečnosti. I díky tomu byl celý příběh tak napínavý, že jsem místy to napětí už nemohla vydržet a sklouzla očima ke konci stránky, abych zjistila, co bude následovat. Já vím, že se to nedělá, ale tentokrát jsem musela. Vlastně je to velké plus pro knihu. A pak ty velmi silné momenty, kdy jsem kvůli hlavní hrdice brečela, ty knihu taky povýšily. Celkově to bylo velmi psychologické, jen jsem místy měla pocit, že právě ve vykreslení Lindiny povahy autorka semtam tápe, to byla ta slabá místa, za to strhávám knize hvězdičku, ale jinak super!

anája
26.02.2019 2 z 5

Nevím proč,ale přesto že námět byl velice zajímavý, začátek slibný, nějak mě kniha nebavila, přečetla jsem začátek a potom narychlo prelouskala.

Janík511
09.02.2019

Po dlouhé době knížka, která má přiměřený počet stran a bavila mě po celou dobu. Taktéž nechápu nízké hodnocení, opravdu stojí za přečtení a byla jsem mile překvapena. Jen mě mrzí, že Linda s detektivem po tak dlouhé době k sobě už nenašli cestu.

mirkoczentovic
14.12.2018 5 z 5

Veľmi príjemný komorný triler. Napriek minimálnemu počtu postáv sa autorke s veľkou bravúrou podarilo udržať napätie takpovediac počas celej knihy a obstojne zaplátať niekoľko drobných logických dier, ktoré sa v knihe vyskytli. Ocenenie si zaslúži prepracovaná psychológia postáv.

Zlatinka.Emilly
03.10.2018 5 z 5

V příběhu mě mátly vložené kapitoly z knihy, kterou hlavní hrdinka napsala k usvědčení pachatele. To se jí nakonec povedlo a dokonce to probíhalo cca podle scénáře knihy, o čemž vlastně nemohla vědět, když knihu psala. Byly momenty, kdy jsem se o Lindu bála, byly momenty, kdy jsem kroutila hlavou nad její naivitou. Ale ať už její role byla jakákoliv, nakonec došla svého cíle a to nejen při pátrání po vrahu své sestry. Myslím si, že tou třešinkou na dortu bylo v jejím případě obnovení vztahu s Juliánem. Doporučuji :)

akinomV
26.09.2018 4 z 5

Hodně zajímavá knížka. Když jsem ji četla, automaticky se mi v hlavě příběh přehrával jako film. Každopádně poutavý příběh do kterého se jednoduše začtete a skončíte na konci knihy :-) Jednu hvězdičku jsem ubrala jen proto, že to není kniha, ze které bych si úplně sedla na zadek a musela ji rozdýchat, ale rozhodně jsem ráda za přečtení.

ivzu77
14.09.2018 3 z 5

Bylo to čtivé, bylo to originální. Líbilo se mi prolínání úryvků z knihy autorky, kterou nám vyprávěla minulost a její současný život.

verca0794
05.09.2018 5 z 5

Musím říct, že mě ten příběh dostal. Nízké hodnocení vůbec nechápu. Kniha byla super, příběh byl originální, nic co by se podobalo jiné knize. Perfektně se to četlo díky krátkým kapitolám. Konec překvapivý. Celou dobu jsem byla napnutá jak tkaničky. Co dodat, za mě určitě doporučuji!!!

Dresia
07.04.2018 4 z 5

Překvapuje mě nízké hodnocení zde - mě to docela bavilo.

Autorovy další knížky

Melanie Raabe
německá, 1981
2016  71%Past
2019  63%Pravda

Kniha Past je v

Právě čtených1x
Přečtených118x
Čtenářské výzvě17x
Doporučených7x
Knihotéce101x
Chystám se číst86x
Chci si koupit15x
dalších seznamech1x