Past

Past https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/130668/bmid_past-9aI-130668.jpg 4 137 35

Válka nezná vítězů, jenom poražených. A kdo je v ní hrdinou a kdo obětí? Románem se jako červená nit odvíjejí životní příběhy tří hlavních postav. Georga von Wasserhof, majora wehrmachtu, který zažil běsnění u Stalingradu a těsně před jeho pádem byl odvolán do Berlína. Kapitána německé ponorky Kurta Tallera, vyplouvajícího s vlčími smečkami do vod nemilosrdného Atlantiku potápět plavidla spojeneckých konvojů, s nimiž nacházejí smrt na dně moře stovky a tisíce lidí, mnohdy nevinných civilistů, a kapitána britské válečné lodě Harryho Holma, který naopak tyto konvoje chrání. Co nakonec svede tyto tři muže dohromady, kdy jsou si navzájem nepřáteli a zároveň jsou jejich životy závislé na tom druhém? Je to jen zpravodajská hra se smrtí, odehrávající se mezi německými a britskými tajnými službami? Román o tom, že i vítězové válek jsou zároveň poraženými... celý text

Přidat komentář

alzbeta4340
21.02.2024 4 z 5

Dlouhý byl úvod a příprava na hlavní a jedinou akci.... která mě svou jednoduchostí trochu zklamala. Ale četlo se to přesto dobře. Byla to nehezká doba.

mr.Zdenek
27.12.2023 5 z 5

Autor se zde odklonil, k mému překvapení, od své většinové, historické, tvorby. Kniha ale není špatná, poněkud zvláštní, ale možná zápletka. Dávám plný počet hvězd.


radimch
03.09.2023 4 z 5

Skvělé, až tedy na tu závěrečnou část, která je nevěrohodná. František Niedl je velmi výpravěč a příběhy jsou brilantní, jen ty konce jsou podle mě nedopilované.

jan.para
23.08.2023 5 z 5

Přesně tenhle typ knížek mě baví. Několik dějových linek, které se spojí do jedné na pozadí historických událostí se skutečnými osobnostmi. Kniha mě chytla od první stránky a neměla hluché místo. Harryho postavu jsem si hned oblíbil.

Jack Bauer
06.08.2023 2 z 5

Niedla mám velmi rád, ponorky také, ale tohle mě docela nudilo, nenutilo číst dál, nedočteno.

Jackjelly
01.08.2023 4 z 5

Posloucháno na audiotéce, první kniha pana Niedla z jeho "nehistorických". Zajímavě vystavěné prolínající se příběhy. Každopádně mohu doporučit, pozadí osobních příběhů je nejspíše celkem odpovídající realitě období, ve kterém se odehrávají.

PS.: Nezjišťoval jsem si, jak přesné jsou popisované reálie z hlediska historického.

katallinka
20.07.2023 4 z 5

Pan Niedl opět předvedl své mistrovství a ukázal 2. světovou válku z pohledu tři rozdílných vojáků. Řekla bych, že tato kniha je množstvím technických výrazu a detailnějším popisem boje více pro muže. I tak jsem si knihu moc užila. Pouze mě mrzí, že epilog nezahrnoval i osud vedlejších postav. 3,5*

Johny_H.
14.06.2023 5 z 5

Nádherná kniha, kterou zabíjí epilog knihy kde se pořádně nedozvíme nic o tom jak postavy dopadnou. Kdyby nebyl konec tak špatný bylo by hodnocení lepší než 4,5 ale zaokrouhlím to na 5.

woita
29.12.2022 3 z 5

Pustil jsem do četby zcela bez nějakých emocí, čekaje jak kniha na mě z péra Čecha zapůsobí. Může zřejmě za to mírná (neopodstatněná?) nedůvěra. Není asi mnoho současných autorů, kteří by fundovaně a záživne psalo o událostech, které se udály ještě před jejich životy. Mnohé takové mohou působit jako opis tehdejších technických parametrů či osobní zpověď bez užití podrobných reálií. Musim ale říci, že takoví autoři, i z našich luhů a hájů, kteří mě dokázali přesvědčit o opaku, postačí poukázat na autora série Nad českými zeměmi slunce nezapadá či F.Novotného a jeho Křižník Thor.
S takovým jsem se tedy pustil do četby knihy "Past" v očekávání jak dojde k propojení osudů tři rozličných charakterů; dvou na straně Osy a jednoho ze Spojenců. Nebude příliš velkým spoilerem, že krátce po začátku byli do državy zahnání oba němečtí důstojníci, což určitě nebylo, co bych očekával, čímž úměrně rostla má zvědavost.
Celá četba plynula s jistou míry rutiny. Kapitoly se střídaly, stejně jako průběžně osudy tři hrdinů jak se vyvíjela válka. Všichni zchytávali rány na těle, stejně jako na duši, ale nikdy natolik, aby se z nich stala hromádka neštěstí nebo šílenci pachtící za pomstou. Nějak tím vším proplouvali, naráželi a nalézali cestu dál jen, aby nejen přežili, ale i žili.

Z toho všeho bylo téměř nemožné rozhřešit kdy a jak se osudy těchto tří mužů protnou. Až znenadání kolem strany 185 vše začalo do sebe téměř zapadat - název knihy, jistá porada Hitlera s generály a také úloha obou německých důstojníků v plánech Vůdce. Uběhla ještě chvíle a najednou všichni tři spočinuli v ústrety sobě i pospolu na stejné palubě. Tyto finálové okamžiky byly zřejmě to nejlepší na celé knize, kdy se museli společně semknout, přestože stále bojovali každý svou (osobní) válku. Ve chvílích, kdy došlo k rozdělení osudu těchto tří mužů, bylo rázem všemu konec. Tam, kde mohl příběh dále pokračovat ještě řadu stran, se rozhodl autor celé to ukončit několika závěrečnými slovy shrnující osud hlavních postav a několika postav vedlejších. Takovým závěrem jsem se cítil být odbytý a zklamán. Zanechalo to ve mně pachuť, že to mohlo být lepší. Vlastně celá zápletka si zasloužila trochou více spádu a napětí, které jsem zažíval až na konci. Jinak kvalita knihy tím závažné neutrpěla a doporučuji každému, kdo rád ocení autentické prožitky z války.

iceVS
02.08.2022 4 z 5

Musím se přiznat, že tahle kniha se mi nečetla úplně lehce. Bylo v ní až příliš technikálií a přece jen - jsem jen ženská :-)
Sice teď vím asi o 200 % víc o ponorkách a námořních lodích druhé světové války než jsem kdy věděla, ale bývala bych byla uvítala o něco víc děje a vztahů - to autor umí skvěle :-)
A tady mi to chybělo.

Jaruš7
15.03.2022 5 z 5

Když jsem si ji před pár měsíci půjčovala netušila jsem, že tuto námořní, válečnou story budu číst ve válečném děsu plném běsnění.
O to víc mi to přijde tehdy kruté i dnes.
Sliby - chyby. Smlouvy šmahem se tak, jak dříve, tak i dnes, nedodržují.

Bojiště na moři, kdy konvoje se zásobami přeplouvaly tam a zpět z Ameriky do Anglie byly krutě ničeny německými ponorkami.
Příběh hrdinů z obou válečných stran má nadhled nad fanatismem, protože není možný jiný výběr než maximální risk a tím má past sklapnout.

Válečné zoufalství - výsledek špatné volby.

bdolezalka
21.02.2022 2 z 5

Ačkoliv je pan Niedl můj oblíbený autor, tak tady jsem se do knihy ne a ne začíst.....když už jsem se trochu začetla, byl skoro konec. Přišlo mi to protnuní příběhů překombinované a dost neuvěřitelné. Nicméně hodnotím kladně popis toho, jak se bojovalo na moři, něco nového jsem se v knížce určitě zase dozvěděla.

Šnek86
19.11.2021 3 z 5

Osudy několika vojáků, během druhé světové války, převážně se odehrávající na moři, bohužel žádný z dílčích příběhů nebyl až tak výrazný a celek působil mdle, závěr byl už lepší.

konicekbily
07.08.2020 5 z 5

Autor si vybral zajímavé téma - námořní bitvy v Atlantiku za druhé světové války - a na těchto událostech vytvořil zajímavou fikci s propletencem osudů účastníků nejkrvavějšího konfliktu v dějinách. Moc se mi to líbilo!

hnusák
17.02.2020 3 z 5

Knihy hlouběji do historie jsou od pana Niedla dozajisté jiné počteníčko, a tak tato kniha mne nijak zvlášť nezaujala. Ale co člověk, to jiný názor a je to jenom dobře.

Schamila
09.02.2020 5 z 5

Georga von Wasserhof, Kurt Taller a Harry Holm, každý pes jiná ves, přesto závěr společný. Autor opravdu podrobně a napínavě popisuje všechny bojové akce, že člověk má pocit, jako by tam byl také. Některé okamžiky byly opravdu neskutečné, také jsem sledovala torpéda...
Krutá historie, ale příběh byl dobrý, až ten konec - zase plný otazníků..... Určitě doporučuji k přečtení....

jarin58
09.12.2019 4 z 5

Moje první kniha ze světové války od pana Niedla a určitě nezklamala.Je poznat že se vyzná ve válečných lodích i ponorkách.

Standa24
23.04.2019 4 z 5

Další čtivý příběh z pera pana Niedla, který se tentokrát odehrává během 2. světové války. Mě osobně se o trochu více líbí jeho romány odehrávající se ve středověku, ale ani tato knížka rozhodně nezklame.

Gity
12.01.2019 5 z 5

Další krásná kniha od pana Niedla - jeho styl vyprávění mám moc ráda. I přestože je historie moje oblíbené knižní téma, tak jsem se v této knížce dočetla spoustu nových informací, o kterých jsem nic moc nevěděla (vlčí smečky, doprovázení konvojů přes moře, život na ponorce). Zaujalo mě i to, že kniha neměla jednoho hlavního hrdinu, kolem kterého by se děj točil, ale hlavní postavy byly rovnou tři a já jsem mohla sledovat, jak a kde se jejich osud protne.

Bolomsson
20.09.2018 4 z 5

Kniha, která nijak výrazně nenadchne, ani neurazí, ale díky své čtivosti a vzrůstajícímu napětí v ději dokáže zaujmout. Od pana Niedla jsem určitě četl lepší knihy, ale ani u této jsem se nenudil a četbu si užíval, jako tomu bylo dosud u všech knih od tohoto vynikajícího autora. Rozhodně nezklamala.