Panorama SF – Svět, fakta, fantazie

Panorama SF – Svět, fakta, fantazie https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56268/panorama-sf-56268.jpg 4 21 2

Přidat komentář
ludek.n
ludek.n
17.07.2023 3 z 5

Sborník Panorama SF - svět, fakta, fantazie otevírá Josef Nesvadba svou reportáží z Moskevského sjezdu Mezinárodní organizace lékařů za odvrácení atomové války, v jehož programu se objevil i seminář na téma Vědecká fantastika a nukleární skutečnost. Poté pak následuje tucet povídek předních českých sci-fi autorů, v jejichž čele stojí např. Zdeněk Volný, Jaroslav Veis, Jaroslav Velinský nebo Ondřej Neff, ženskou stranu pak reprezentuje jediná zástupkyně Jana Moravcová (nepočítáme-li odborný článek novinářky Markéty Synovcové na téma Teorie superstrun). Nechci být škarohlíd, ale podle mě by žádná ze zde uvedených povídek díru do světa neudělala. Na milost bych možná vzal Jiranovu Poslední noc v říši Oolů nebo Adamovičův Poslední ledový sen, ostatní nemají ani cenu papíru, na němž jsou vytištěny. Týká se to i odborných článků, které jsou buď neskutečně povrchní (Barevné sny), nebo encyklopedicky nestravitelné (Záhadné slovo fandom). Magazín Panorama SF je tak hozenou rukavicí, která bohužel nenašla ruku, která by ji zvedla.

Laifaner
Laifaner
22.02.2021 5 z 5

Takhle nějak se rodil časopis Ikarie, dnešní XB-1!
Nejedná se totiž jen o sbírku, ale opravdu o magazín - jednotlivé povídky jsou proloženy několika odbornými články, nechybí zpráva o tehdejším fandomu a časopiseckému stylu odpovídají i ilustrace - jsou hned od několika autorů, například Neprakta, Michal Hrdý, Jan Vyčítal (no není to jak v Dikobrazu?), Kája Saudek, František Skála či Adolf Born.
Magazínu odpovídá i výběr povídek tak, aby čtenář mohl ochutnat od každého kousek ‐ trochu legrácek, trochu psychologie, jedna až skoro báseň, nechybí ani "tvrdá" sci-fi, zkratka pro každého něco, každopádně velmi čtivé.
Inu, to byly doby, kdy ediční plány (omezené) vedly ke koncentraci kvality. Přesto ale sláva dnešku, širokému podhoubí a možnostem pro každého!