Lži Lockeho Lamory

Lži Lockeho Lamory https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23992/bmid_lzi-lockeho-lamory-Rky-23992.jpg 5 270 55

Páni parchanti série

1. díl >

1. kniha série Páni parchanti. Camorr, město plné kanálů, dlážděných uliček, mostů, průchodů, paláců a chatrčí, bohatství i chudoby. A tam, kde jsou bohatí, bývají i lidé, kteří je o jejich majetek hodlají připravit. Mezi spodinou se šíří zvěsti o Trnovi, neporazitelném šermíři, mistrném zloději, duchovi, jenž prochází stěnami. Mnozí ho pokládají za pověstného zastánce chudých, ostatní za pouhý mýtus. Všichni se tak trochu mýlí. Ve skutečnosti je oním bájným Trnem, ovšem aniž by o to stál, Locke Lamora, drobný, nešťastně zamilovaný a sotva zručný s mečem. Jeho slavné skutky jsou jen vychytralými podfuky toho nejsložitějšího ražení. O pověsti, které je obestírají, se tedy rozhodně neprosil, ostatně čím méně pozornosti je jim věnováno, tím lépe. Bohaté okrádá, ale chudým nedává ze své kořisti ani co by se za nehet vešlo. Vše si nechává pouze pro sebe a svoji věrnou bandu zlodějů, pro Pány parchanty. Společně páchají drzé a odvážné podvody, které jsou v Camorru zcela novým druhem zločinného podnikání. Starobylé město však začíná znepokojovat smrtící tajemství a hrozí, že skrytá válka rozerve městské podsvětí, jediný domov, jaký kdy Páni parchanti poznali, na krvavé kusy. Lapeni ve vražedné hře, Locke a jeho přátelé prověří v boji o holý život svoji věrnost a důvtip až po nejzazší mez… Přeložil Roman Tilcer.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

The Lies of Locke Lamora , 2006


více info...

Přidat komentář

gaidzin
30.03.2024 5 z 5

Zajímavý přístup k fantasy. Autor se rozhodl, že nebude marnit čas vytvářením nějakého komplikovaného světa, když ho vlastně nepotřebuje. Stačí mu jedno město.
Hrdinové našeho románu jsou poměrně sympatické postavy, byť klasicky černobílé. Hned víte, komu máte fandit. Mladí zlodějíčkové ve světě mafiánů, obchodníků a bohaté šlechty. Tím jsou tak trochu definovány mantinely příběhu.

Ale právě kombinace argotu spodiny, vyumělkovanosti jazyka vrchnosti, sarkasmu, nadhledu a vtipu je to, co knihu drží pohromadě. Hravý přístup k jazyku se projevuje především v dialozích, což je suverénně nejsilnější část knihy. Chvíli jsem váhal, zda to stačí na 5 hvězd. Ale rád oceňuji inovativní přístupy a doufám, že v druhém dílu pan autor minimálně udrží úroveň Lží a třeba ještě něco přihodí.
A nakonec pochvala překladateli Romanu Tilcerovi. Tohle musela být fuška, klobouk dolů.

Slezadav
04.03.2024 5 z 5

Po relativně dlouhém čekání na nové vydání Lží Lockeho Lamory jsem se do této oceňované Lynchovi série pustil s velkou chutí. Musím říct, že ze začátku mě docela dost mátlo střídání časových rovin. Nicméně to je asi tak jediné negativum, na které jsem během čtení této knihy narazil. Pozitiva jednoznačně převažují.

Je to neotřelé, originální a vtipné. Na první pohled sice ne příliš akční, ale mě lži a podvody Pánů parchantů neskutečně bavily. A nakonec se i ty akčnější scény našly. Potěšilo mě, že autor měl odvahu a nebál se být i na hlavní postavy poměrně drsný. Město Camorr mělo skvěle vylíčenou atmosféru zcela nepokrytě inspirovanou Benátkami a říznutou tou správnou dávkou fantastických elementů. Během těch několika dnů, co jsem tuto knihu četl jsem se kolikrát cítil naprosto vtažen a město v mé představivosti doslova ožívalo.

Velmi mě potěšilo, že ač je kniha začátkem série, tak veškeré dějové linky jsou řádně zakončené a dá se na příběh nahlížet úplně bez problémů jako na samostatný román. To je v případě nepříliš produktivního autora velmi důležité. Pokud bych měl Lži Lockeho Lamory k něčemu přirovnat, tak to pro mě byla temnější a dospělejší verze Šesti vran. Do dalšího dílu určitě půjdu a jsem neskutečně zvědavý, jaké další lži a švindly autor vymyslí. Očekávání byla velká a byla beze zbytku naplněna.


hurwajz
29.02.2024 5 z 5

"Jednoho dne,Locke Lamoro," pronesl, "jednoho dne nás rozm*dáš tak velkolepě, tak ctižádoctivě,tak drtivě, že se nebe rozsvítí a měsíce zatočí a samotní bohové budou škodolibou radostí srát komety. A já jenom doufám, že ještě budu u toho. ".....

Luigi1
02.10.2023 4 z 5

Velice dobře napsané i přesto že jsou zde pasáže které mi nějak nešli pod kůži

jjanca
30.08.2023

Bohužiaľ, nehodnotím, pretože som knižku nedokázala dočítať. 10 dní som sa prekúsavala cez prvých 100 strán. Námet bol dobrý, ale prevedenie bolo zdĺhavé a príliš popisné. Väčšinou si užívam príbehy, kde sa prítomnosť strieda s minulosťou, ale v tomto prípade som bola zmätená ako lesná včela. Kto má rád dlhé popisy, pomalé začiatky, choďte do toho.

bleekemolen
27.04.2023 4 z 5

Zpocatku jsem si rikal.."hmm.. dalsi tuctovka pro teenagery".. Po par strankach mi v hlave vyvstala atmosfera Dunwalu z prvotridni videohry Dishonored. V pulce knihy se mi autor vysmal do tvare "nene, kamarade, pekne jsem te dostal", pribeh je promysleny az beda. Vybrane pasaze koketuji s dokonalosti, napriklad Lockeho prvni setkani s Donou Vorchenzou.
Pri cteni romanu se stavam otrokem svych oci, jen klouzaly z jedne stranky na dalsi a ne a ne me nechat odpocinout. Jak se pise nize, mohu potvrdit, cim dale se do deje norime, tim je chytlavejsi. Samozrejme se nejedna o Zlocin a trest a obcasna naivita vypluje na povrch, i presto se jedna o poctive 4*. Druhy dil uz se v knihovne trese nedockavosti.

Hor89
31.03.2023 5 z 5

Výborný dobrodružný román pro trochu náročnější čtenáře fantasy. Zasazení a děj je na fanstasy poměry poměrně originální - kniha se skoro celá odehrává ve městě Camorr, které je inspirováno středověkými Benátkami. Děj je komornější a přeskakuje z přítomnosti do minulosti. Kniha se výborně čte a její svět je propracovaný. Příběh je napínavý a postavy uvěřitelné. Pochválit musím i skvělý překlad Romana Tilcera.

Tereza_T
27.03.2023 5 z 5

V mojí hlavě teď šlehají hromy a blesky, já totiž nevím, jak to k sakru ohodnotit. Let's do pros and cons. Mezi plusy patří rozhodně celkovej příběh, téma knihy. Je to neotřelý a originální. Je to svěží a zábavný. Neřešíme tu megalomanskej příběh odehrávající se na kontinentech či snad několika planetách. Nezajímají nás problémy lidstva, králů nebo celých rodů. Staráme se jen o to, jak sakra ta skupinka těch mazanejch kněží ukradne v tom jednom městě co nejvíc peněz. Za druhý - je to skvělá bromance toho nejčistšího kalibru. Nemůžu nezmínit ani pěkně vymyšlenou politiku města Camorru - gangovní systém v čele s Capou Barsavim - daddy material for sure. Potom tu máme záporáky, ke kterým moje nenávist jen a jen rostla s každou stranou, takže dobrá práce i tady. Musím vyzdvihnout i samotného autora - čím víc čtu, tím víc obdivuju umění psaní, Lži Lockeho Lamory jsou autorovým debutem a páni. Navíc ta kuráž zmiňovat tu jednu postavu snad stokrát, nechat si mě ji zamilovat, ale nikdy ji nakonec nepřivést do děje samotnou? Moje nervy, fakt. Plus dialogy postav, skvěle napsáno. Teď proč teda mým mozkem probíhá tropická cyklóna a já nemůžu dát 5* bez důkladné analýzy? Jsou to fakt maličkosti, ale přesto párkrát jsem se přistihla jak skimmuju text, a tak zlehka opomíjím popisné pasáže vůbec nesouvisející s dějem. Fakt mě to štvalo, takže jsem se pak stejnak donutila věnovat tomu odpovídající pozornost. Většinou mám popisné části ráda, ale ke konci, kdy samotný děj nejvíc gradoval mě to fakt zlehka otravovalo. A zadruhý, jakkoliv geniální zloděj Locke Lamora je, občas jsem měla pocit, že jeho kousky jsou spíš důsledkem autorova šťastného pera, než Locekeho prozíravosti. Jenže pak jsem si zas k sakru občas říkala, že mu fakt autor nedává nic zadarmo. Achjo, hurikán nabírá na síle a já dávám 5* za všechny nový sprostý slova, co jsem se během čtení naučila.

Betulabii
24.03.2023 3 z 5

Achjo....já se na tuhle knížku tak těšila. Ale bylo to utrpení. Očekávala jsem geniálního zloděje, který vymyslí geniální plán a všechny přelstí a dostala jsem dobrého zloděje, který jen kličkuje z komplikace do komplikace a přežije jen díky štěstí. Vždyť nic z toho co se tam stalo nebylo ani jeho přičiněním, prostě se to "nějak samo vyvrbilo".
A navíc ten autorův styl... Mám ráda tlusté knihy, mam ráda popisky, ale co je moc, to je moc. Autor popisoval všechno! A to až tak, že to moc utlumovalo děj. Kniha totálně postrádá dynamiku. Jsem zklamaná, ale zase nechci dávat nízký počet hvězd, protože námět byl dobrý. Do druhého dílu se mi vůbec nechce!

Laerry
06.03.2023 5 z 5

Knížka je určena pro náročnější dospělé čtenáře, kteří se nespokojí s primitivním dějem, povrchní charakteristikou postav s plytkým psychologickým profilem, rádi se vyžívají v barvitém popisu prostředí a hlavně jim nevadí, že jim není děj servírován chronologicky a dokáží udržet pozornost déle jak pět minut. Nečekejte tedy jednoduché čtení, ale spletitý příběh, který se sice bude rozvíjet pozvolna, ale pohltí vás svou atmosférou hned od prvních stránek. A ten závěr je prostě famózní.

katasokolov
21.02.2023 1 z 5

1/5*

Naprosté a úplné utrpení!


Knihu jsem, přes veškerou svou snahu, nakonec nedočetla. Nalákaly mne recenze, které připodobňovaly knihu k Šesti vranám a ono ejhle.

Vleklé deskriptivní pasáže zde zaujímaly výsadní postavení a děj se, v této spleti popisů nejrůznějších věcí, ztrácel. Na úkor jakékoliv větší akce jsme mohli na mnoha stránkách číst popis prostředí, ale nějaký drive z loupežných dostaveníček se k nám, skrze všechen ten balast, nemohl dostavit. Skákání časem bylo příliš matoucí a neukotvené.

Postavy na tom nebyly o nic lépe a některá jména se mi i pletla dohromady, ano, až tak nezajímavé některé z nich byly.

Pokud máte tyto opisné knihy rádi, beze všeho, jen do toho. Já ale trpěla skoro u každé stránky, kterou jsem přečetla. Na GoodReads zmínila jedna uživatelka, že každá přečtená stránka z této knihy, pro ni byla jakýmsi osobním vítězstvím a tak to vidím i já. Stejně tak souzním s recenzí od uživatele/ky Jilly.

Knihu bych přirovnala k Zimnímu příběhu, ze kterého jsem byla na televizních obrazovkách natolik odvařená, a posléze tedy nucena k přečtení předlohy, přičemž kýžený výsledek se, skrze sálodlouhé a naprosto zbytečné líčení všech zbytečností, taktéž nedostavil.

Závěrem pouze chci říci toto - absolutně nechápu, proč bude tato série znovu vydaná a budou dopřeloženy další díly. Jsou mnohem lepší série, které by si zasloužily pozornost nakladatelů.

mataj
31.01.2023 5 z 5

Vskutku nápadité prostředí různých kriminálních živlů v podsvětí města Camorr, kde operují "Páni parchanti" - skupinka přátel vykutálených zlodějů. V jejich čele stojí Locke Lamora, od dětství žijící mezi zločinci, který má své brilantní podvody promyšlené do nejmenšího detailu. Nicméně ne vždy vyjde všechno tak, jak má, a Locke se svou tlupou se dostanou do velice zapeklitých a nebezpečných situací, kde půjde o život. Vynikající dobrodružná fantasy s jiskřivým humorem a vtipnou, trochu vulgární mluvou. S radostí se vrhnu na další díl.

Nale
28.01.2023 5 z 5

"Proto když nějakému Nájemágovi staneš tváří v tvář, budeš dbát na slušné vychování a nezapomeneš na slovíčka 'pane' a 'paní'."
"Pěkný pták, sráči," řekl Locke.

Locke není klasický hrdina. Nedrží meč, nemá svaly a jeho pusa je ostřejší než břitva. Za to vás dostane svou genialitou, dechberoucími převleky, neotřelými způsoby a skvělým humorem. Jeho společníci nejsou elfové, mágové, ani rytíři. Jen obyčejní chlápci, kteří si kryjí záda. Docela obyčejní zloději, co si svou profesi užívají, aby byl jejich bůh hrdý.

Už je to dlouho, co jsem narazila na tak dobrou fantasy. Je pravda, že jsem měla po zahájení přítomného děje problém se začíst, protože některé pasáže byly hodně popisné, ale zatraceně... Ty dialogy! Dialogy byly brilantní, svět neskutečně promyšlený a příběh Camoru mě uchvátil. Dost jsem se nasmála nad Lockeho plány a zadržovala dech, když všechno šlo do kytek. Šedý král mi naháněl husí kůži.

Stejně jak jsem si užívala mezihry, které byly humorné, někdy i filozofické, někdy zase poučné. Pro někoho zbytečná vsuvka (a některé skutečně zbytečné byly), ale otce Okova a jeho pověstný sarkasmus nešlo jinak, než si zamilovat. Lockeho výtržnosti měly parádní grády a vždycky mě překvapil. Tak dlouho jsem se už nezasmála.

Lži Lockeho Lamory je zkrátka veledílo, které stojí za to si přečíst. Vzhůru na Rudá moře pod rudými nebesy!

"Velice jste mě potěšili. Velice, velice potěšili. Ale vážně se musím zeptat - proč mi tu k čertu poslední půlhodinu muži a ženy házejí do kotlíku peníze a říkají: 'Mrzí nás, co se stalo ve Videnze'?"
"To kvůli tomu, že je mrzí, co se stalo ve Videnze," odvětil Galdo.
"V žádné hospodě nehořelo, Dobrodinec mi to dosvědčí," řekl Locke.
"Co," zeptal se Okov, a mluvil pomalu jako k neposlušnému zvířeti, "jste, hoši, s tou mrtvolou prováděli, než jste ji schovali v chrámu?"
"Vydělávali peníze." Locke hodil měšec darovaný kupcem do kotlíku, kam s hlasitým třesknutím zapadl. "Třiadvacet solónů a tři, abychom byli přesní."
"A košík pomerančů," dodal Calo.
"Balíček svící," přisadil Galdo.

"To mě zamordujte člunovým hákem," pronesl Okov, když skončili. "Nepamatuju se, že bych ti říkal, že je to vodítko dost povolené na nějaké posrané pouliční představení, Lamoro."
"Museli jsme nějak získat zpátky ty peníze," namítl Locke. "Stálo nás patnáct stříbrňáků dostat to tělo z Paláce trpělivosti. Teď máme i o něco víc, a k tomu svíčky a chleba a pivo."
"Pomeranče," doplnil Calo.
"A svítikoule," přihodil Galdo. "Na ty nezapomínejte, jsou hezký."
"Nekalý dohlížiteli," pronesl Okov, "ještě dnes ráno jsem trpěl sebeklamem, že to já tady dávám lekce."

Frizer
18.12.2022 5 z 5

Naprosto úžasná Fantasy se skvělými postavami zasazená do města připomínajícího " Renesanční Benátky". Locke a speciálně Jean Tannen jsou skvělé duo hrdinů....svět je skvěle vykreslený, vedlejší postavy jsou zajímavé a zvratů v příběhu je tak akorát....bojové scény knihu nikterak nezahanbí a celkově jde o jeden z top Fantasy příběhů vůbec. Škoda jen, že autor píše 4. díl skoro již deset let.

david9690
11.11.2022 5 z 5

Výborně jsem se bavil u téhle knížky, Locky a Jean byli opravdu Páni Parchanti (ikdyž taky v podstatě strašní smolaři) a celkově musím autora za tohle dílo opravdu velmi pochválit. Ohromně se mi líbil ten hlavní motiv a příběh, skvělé a sympatické postavy, výborné bylo i prostředí (to podsvětí a zlodějské gangy byly úžasně popsané) a bylo to dobrodružné, napínavé a zábavné, lehce mixnuté magií a alchymií s prvky nadpřirozena, pan spisovatel vymyslel parádní akce a nečekané zápletky a těch 700 stran (ve čtečce, kolik je jich v papíru nevím) uteklo jak voda. Paráda!!!

Fazulajda
20.09.2022 5 z 5

Jen těžko se mi hledají slova, jakými popsat knihu, která mě uchvátila už od samého začátku a ani na moment mě uchvacovat nepřestala. Většinu knihy jsem se buď culila, nebo napětím ani nedýchala, a nikdy předtím se mi nestalo, abych se u knihy rozbrečela ještě před koncem věty. Nevím, jak se povedlo či nepovedlo některé věci přeložit do češtiny, v angličtině ale každopádně skvěle napsaná kniha (až na pár krkolomnějších vět), atmosféra z toho vyloženě sálala. Rozhodně při čtení člověk potřebuje silný žaludek, ale stoprocentně to stojí za to.

ydnac
24.08.2022 5 z 5

ZLODĚJSKÁ FANTASY :-)

Je Pán parchantů.
Jeho kousky jsou promyšlené a brilantní.
Jeho převleky jsou důmyslné.
Jeho cíl je šlechta.
JE TO LOCKE LAMORA :-) A NENÍ SÁM.
Krade, ale nemá potřebu moc utrácet, je to prostě jeho život. Zlodějina a jeho parta.
Je chytrý a má i dobré srdce :-) na zloděje :-)
Pánům parchantům však přijde do cesty Šedý král a ten jde za svým cílem přes mrtvoly...
Napínavé, moc mě to bavilo a připomínalo mi to Šest vran :-), které zbožňuju :-)
Děkuji svojí kamarádce Bezkyně9, že mě na tuto knihu přivedla :-)

s1ombrehimawari
05.05.2022 5 z 5

Dlouho jsem nečetla takhle dobrou fantasy knihu. Doufám, že se všechny díly časem přeloží.

nikolaxx
21.04.2022 5 z 5

Kniha je úžasná, citlivá, srdcervoucí, propracovaná, má nádhernou atmosféru a ty zvraty! Chvilkami napětím zadržujete dech a poté tam Locke nebo Jean hodí nějakou hlášku a vy se i přes napínavost situace musíte smát. Smích ale nebude jediná emoce, která vás u čtení čeká. Jsou zde momenty ze kterých mrazí a také ty, které vám zlomí srdce.

ctenar2846
10.04.2022 5 z 5

Velmi, ale opravdu velmi povedené. Měl jsem tuto knihu v plánu jako takové odpočinkové čtení, ale strašně rychle jsem byl vtažen do děje. Hlavní hrdinové byli všemi mastmi mazaní sympaťáci, záporáka jsem z fleku nenáviděl. Bavilo mě objevovat nový originální svět, včetně jeho podsvětí (za to dostala kniha pátou hvězdu, Capa Barsavi byl prostě strašně fajn chlapík). Hodně mile mě překvapily ,,mezihry'' z minulosti (dobré vědět, že Locke byl s prominutím vychcanej hajzlík už od raných dětských let). Plně doporučuji všem co hledají zajímavou a nevšední fantasy knihu.

Štítky knihy

alchymie krádeže a loupeže fantasy zloději

Autorovy další knížky

Scott Lynch
americká, 1978
2009  90%Lži Lockeho Lamory
2011  87%Rudá moře pod rudými nebesy
2022  89%Kniha magie

Kniha Lži Lockeho Lamory je v

Právě čtených15x
Přečtených335x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených47x
Knihotéce176x
Chystám se číst317x
Chci si koupit96x
dalších seznamech9x