Panenka

Panenka https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291449/bmid_panenka-jjD-291449.jpg 4 88 26

Panenka série

1. díl >

Co všechno napadne stárnoucí, vyřízenou ženu ve chvíli, kdy je přesvědčena, že už dál nemůže, že právě dosáhla hranice toho, co se dá snést? Lituje, že neprožila život jinak, vzpomíná, bilancuje, omlouvá se v duchu všem, kterým ublížila bez možnosti nápravy?... Mladá žurnalistka Beata se po rozvodu nastěhuje zpět ke své matce a chce napsat svůj první literární počin. Vybere si k tomu skutečný příběh bývalé narkomanky Evy, která všemi opuštěná žije s duševní poruchou v sanatoriu zbavená svéprávnosti. Beata nedbá varování své matky, ani výhrůžek Eviny dcery Ester a odjíždí vstříc velké výzvě. Přijme ji Eva a jak ovlivní Beatin život?... celý text

Žánr:
Pro ženy , Literatura česká

Vydáno: ekniha , TZ-one
více info...

Přidat komentář

loolee
18.08.2022 4 z 5

zajímavý příběh, i když s postavou Evy úplně nesympatizuji, protože závislost na drogách odsuzuji bez ohledu na údajné důvody a považuji ji za osobní slabost; ale pravda je, že Eva je v jistém smyslu velmi slabá a měla se vzepřít svému okolí dříve, a to platí nejen pro vztah k rodičům, ale i manžela a posléze pro Richarda.

Rozhodně dobré čtení.

Dela111
06.03.2022 5 z 5

Panenka je výborně napsaný psychologický román a já jsem nadšená, jak autorka dokázala celkem častý námět zpracovat. Přestože jde o čtení pro ženy, nečekejte typickou lehkou četbu a naivní zpracování, tohle je silný příběh bez příkras a patosu.
Navzdory tomu, že nemám z pochopitelných důvodů na čtení v současné době tu správnou náladu a těžko se mi soustředí, mě tento příběh dokázal upoutat a to je co říct!

Román je o tom, jak moc člověka utváří už zážitky v dětství, jak důležitá je rodičovská láska a jak její absence člověka poznamená. Je o tom, jak velkou až zničující moc má láska, ta mimořádná, která přichází jako uragán, člověk oslepne a obětuje vše, všechny blízké i všechny jistoty. Je to o tom, jak drogy dokáží znevážit city, do prachu zadupou lidskou důstojnost a nakonec po sobě zanechají nesvéprávnou trosku.
Osud hlavní hrdinky Evy čtenáře zasáhne, příběh dokáže pohltit tak, že kniha nelze odložit, potřebujete vědět, jak to bylo dál. Mně teď nezbývá než si sehnat volné pokračování.
Bez váhání 5* a doporučení.


Valdora
22.01.2022 5 z 5

Dokumentární styl knihy mi vyhovoval, značně se lišila od jiných psychologických románů, které jsem četla. I příběh mě hodně zaujal, byl temný a drsný, ale velice čtivý a poutavý. Určitě si přečtu volné pokračování, pokud bude příležitost.

janka84
17.01.2022 5 z 5

U téhle knihy mi docela vyhovoval trochu dokumentární styl. Velice čtivá. Určitě si přečtu i volné pokračování Vina.

JaLenka
12.11.2021 4 z 5

Zajímavý a čtivý příběh, zpočátku jsem si musela zvyknout na poněkud dokumentární styl, s přibývajícími přečtenými stránkami přišly i hlubší myšlenky..

Katka2382
15.10.2021 5 z 5

Moc pěkná a velice čtivá knížka.
Děj mě naprosto vtáhl a já hltala stránku za stránkou.

postrach
22.05.2021 5 z 5

Oproti prvniknize zlepseni.A nezbyva,nez cist dalsi knihu.

RADOST
09.03.2021 3 z 5

Vyprávění o ženě, která měla smůlu? Která byla obětí? Která neuměla zvolit správnou cestu?
Ode všeho trochu. Ale jak mám určité výhrady ke knize samotné, tak i k ní. Byla vždycky ve vleku něčeho nebo někoho a o řešení se pokoušela až příliš pozdě, neadekvátně, nedostatečně nebo vůbec. Ano, takový je život. Nebývá lehký ani spravedlivý. Ale podle mě se s ním mohla popasovat lépe pokud by včas postřehla varovné signály a řešila je, nenechala se unášet.

Kočičáci
22.11.2020 5 z 5

Mladá žurnalistka Beáta se rozhodne sepsat životní příběh ženy, která díky závislosti na drogách skončila se zničeným zdravím v sanatoriu. Jenže nic v životě není jen černobílé a tak se Beáta pokouší postupně odkrýt všechny skryté vrstvy Evina příběhu a dozvědět se pravdu, co stálo za tím, že dala před životem s rodinou a dětmi přednost drogám.
Mám ráda psychologické romány a tato autorčina prvotina je na velmi dobré úrovni. Přečtu si i jeho volné pokračování Vina.

AlčaH
03.08.2020 4 z 5

Kniha Panenka ve mně zanechala hlubokou stopu. Jak moc se může změnit život jedné ženy, kterou nemilovali rodiče, byla v dětství zneužívaná a vzala si manipulativního žárlivce, ve chvíli, kdy potká svou životní lásku a kromě něj se zamiluje také do drog? Musím říct, že to bylo hodně silné, ale také depresivní, mnohdy jsem knihu musela na chvíli odložit a zpracovat všechen ten hnůj, který se na hlavní postavu Evu sesypal. Velice se mi líbil jazyk knihy, autorka si s volbou slov dle mého dala vážně záležet a kniha se tak četla velmi příjemně. Zvolený formát - vyprávění životního příběhu - mě ale v některých pasážích trošku nudil, proto dávám čtyři hvězdičky. :) Knihu bych ale určitě doporučila a to, jak tu již bylo několikrát řečeno, zejména těm, kteří se rádi hrabou v psychologii postav. :)

citronie
29.06.2020 2 z 5

Čekala jsem- po přečtení komentářů- super knihu.Za mě tedy ne. Přečetla jsem,ale nutila jsem se do toho. Pro mě takové nevyzrálé amatérské chaotické psaní. Mrzí mě to,těšila jsem se,ale bylo to fakt slabé.

Lenka_S
26.05.2020 4 z 5

Čekala jsem klasický román, ale dostala jsem vyprávění. V první části knihy jsem měla pocit, že čtu slohovou práci a přemýšlela o maximálně 2 hvězdičkách v hodnocení, ale pak se to rozběhlo. Životní příběh Evy, je plný lhostejnosti, potřebou absolutní kontroly nad jejím životem i neuvěřitelné nenávisti jejích blízkých. V podstatě se jí ani nedivím, že se v touze po normálním životě a seberealizaci dostala až na samé dno. Ono když konečně potkáte člověka, který vás bere takouvou jaká jste a ještě vás přesvědčuje, že dokážete víc, tak pro něj uděláte v podstatě cokoliv. Musím říct, že se mi kniha nakonec libila.

Petrushka31
28.03.2020 5 z 5

Skvělá, čtivá, napínavá . . . doporučuji :)

Ouninka
27.03.2020 5 z 5

Wow,wow,wow.....těžko nacházet slova, příběh který jsem hltala stránku po stránce. Neskutečně pěkně a svižně se kniha četla....příběh naprosto uvěřitelný, pokud mi bude někdo vyvracet, že paní spisovatelka není Beáta, nebudu chtít věřit....Eva mi přirostla k srdci, celé její vyprávění mi běželo před očima jako film. Moc se těším na druhý díl, který tu už mám nachystaný....jen si nechám dva tři dny tento děj plynout v hlavě a jdu na pokračování! Moc fandím paní spisovatelce, další, kterou si přidávám do svých oblíbených a budu její knihy vyhledávat :).

adriane9
24.02.2020 5 z 5

Skvěle napsaný psycho román. Já jen hledím jak se spousta skvělých začínajících autorů někde zašije náhodně je objevím a vesměs pokaždý je to pecka. Naprosto strhující příběh Evy s kterou jsem se absolutně sžila, jakoby seděla zhmotněná vedle mě a bolestně líčila svůj životní příběh. Osobně si myslím, že drogová zavislost fyzická je sice strašná, ale ta psychická, kdy vám to doslova sežere duši, přesahuje absolutní možnost bytí. Ano, obojí si člověk zvolil sám. Ano, soudit můžeme všichni a všechny. Ale kdo se zajímá o příběh člověka co ho zlomili už jako dítě? Kdo se zeptá proč vlastně?
A ještě.. je hrozný když je pro vás chlap nadějí a zároveň totálním prokletím.
Skvělej knižní počin doporučuji a těším se na další knihu!

EnneP
10.03.2019 5 z 5

Hodně čtivá kniha a pár slov k ní najdete zde:
http://zivot-knih.bloger.cz/_/Panenka

Bobina74
28.08.2018 3 z 5

Tak tohle by šlo. Nebudu z této knihy asi tolik odvařená jako ostatní, ale četla se vcelku dobře. První polovina výtečný, zbytek mně přišel už zbytečně zdlouhavý - přistihla jsem se, že přeskakuji a to u sebe nesnáším.
P.s. Hlubokou brázdu ve mně kniha nezanechala, ale fandím české autorce :-)

Henriette
22.03.2018 5 z 5

Skvěle napsaný psychologický román o ženě, která využila příležitosti, zamilovala se a podlehla klamu a drogám.

Danago
13.10.2017 5 z 5

Skvěle napsaná kniha velmi nabitá emocemi. Věděla jsem , že knížka má kladné ohlasy, ale tak silný příběh jsem nečekala. Novinářka Beata píše knihu o životním příběhu Evi, která již léta žije v sanatoriu zbavená svou rodinou svéprávnosti. Tento životní příběh čtenáře naprosto pohltí. Knížka má spád nemá žádná hluchá místa, čtenář vše prožívá s hlavní hrdinkou. Knížku jsem nemohla odložit. A určitě si co nejdříve přečtu volné pokračování Vina. Toto je opravdu špička v české literární tvorbě. Určitě doporučuji.

XenasChakram
03.08.2017 5 z 5

No tahle kniha mi vzala dech. V knihovně jsem si ji vzala z police s tím že to zkusím. Jsem netušila takové tóčo. Tady je příklad, jak to dopadá, když potkáte špatné lidí. A její rodiče ani nemluvím. No docela síla. Knihu doporučuji

Autorovy další knížky

Věra Kadlecová
česká, 1962
2015  88%Panenka
2016  85%Vina
2020  81%Zahrada mlčenlivých
2016  70%Ze skříňky pokušení
2021  90%Ze skříňky pokušení - Návrat

Kniha Panenka je v

Právě čtených3x
Přečtených118x
Čtenářské výzvě26x
Doporučených12x
Knihotéce65x
Chystám se číst105x
Chci si koupit23x
dalších seznamech1x