Pán všech krůpějí

Pán všech krůpějí https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/32294/bmid_pan-vsech-krupeji-5dn-32294.jpeg 3 18 3

Hluboko v moři přebývá netělesné vědomí, bytost, kterou lidé nazývají Vodou, protože její skutečné jméno se neodvažují vyslovit. Za bouří Voda vstupuje na břeh a dobývá svět lidí nejen smrtí, ale i zrozením: tím, že na sebe vezme podobu dítěte, získá vytouženou tělesnost a tvar. Potomky Vody – rusaly – v lidském světě čeká jen pronásledování a nenávist, ale nikoliv neprávem; pokud v nich totiž převládne vodní vědomí, představují pro lidi smrtelné nebezpečí. Ve středověkém světě v blíže neurčeném království se na pozadí věčné války s Vodou odehrává drama tří lidí (lidí…?!), žijících daleko od civilizace na opuštěném hradě. Šlechtická vdova Eithné, její syn Braen a čarodějka Mai mají každý své důvody, proč zůstávat ve vyhnanství, ale jejich vztahy jsou čím dál napjatější. Manipulace, nenávist, podezření a strach je mnohem horší než jakékoliv nebezpečí zvenčí.... celý text

Přidat komentář

kytikyti
11.08.2020 5 z 5

Genialni Kadleckova. Nevim co vice rici. Originalni a divoka fantazie. Promyslene postavy. A prestoze se temer vse odehrava na jednom miste pribeh me uplne strhl a cetla jsem ho temer jednim dechem. Promyslenost a psychologie postav je naprosto fascinujici. Pokud jako ja pochybujete o kvalite soucasnych ceskych autoru sahnete po Kadleckove.

ludek.n
23.02.2018 2 z 5

Snad jediné, co na téhle útlé knížečce má nějakou cenu, je základní a docela originální myšlenka o inteligentním vědomí, jež má podobu Vody. Bohužel ji autorka až trestuhodně promrhala a pohřbila ji pod tunami sebezpytných a sebezničujících tryzen hlavní postavy. Snaha této ženy a matky vyrovnat se se svým strachem a se svými vnitřními démony hraničí až s obsesí a její naivita, jež je blízka slaboduchosti, je tak iritující, že jsem měl co chvíli nutkání bít v zoufalství hlavou o zeď či knihu roztrhat na kousíčky. Skončit se čtením po prologu, možná bych knize přiřkl mnohem lepší hodnocení, takhle to vidím jako promarněnou šanci na dobrý příběh. Škoda, přeškoda.


Alyx
21.08.2012 4 z 5

Hezká fantasy variace na ukázku traumatu znásilněné ženy, která vychovává násilníkovo dítě (nebo je o tom alespoň přesvědčena.) V knížce hrdinka stále bolestivě zkouší, zda se v synovi neprojevuje démon. V reálu by ho jen bedlivě sledovala, zda se neprojeví geny otce.