Pán Světla

Pán Světla https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14684/pan-svetla-14684.jpg 4 53 10

Je dávno po zániku života na zemi. Skupina lidí však vyvinula nové supertechnologie, s jejichž pomocí dosáhli moci bohů i božské nesmrtelnosti jako skuteční bohové. Bohyně ničení, Pán smrti, Bůh požitků a další bohové musí čelit Siddhartovi, ze kterého se stává Lovec démonů a Pán světla.

Literatura světová Sci-fi Fantasy
Vydáno: , Classic And
Originální název:

Lord of Light , 1967


více info...

Přidat komentář

cyberstorm
06.01.2023 5 z 5

Najlepšia Zelazneho kniha. Nádherná kombinácia mytológie, náboženstva, fantasy a hard scifi, v ktorej autor skvelo spriada niekoľko dejových nitiek a flashbackov dokopy a vytvára nadherný vzor. Príbeh o rebélii proti Nebesiam, láske i pomste v nezvyčajnom pozadí. Za mňa celkovo jedno z najlepších scifi vôbec!

Elkiss
09.03.2021

Pridam se k poslednim komentarum, i kdyz jsem prozatim knihu nedocetla, tak nebudu hodnotit. Jednou se k ni treba vratim, ale vazne jsem jako predchozi uzivatele nepochopila o co tam vlastne jde. Skoncila jsem v pulce, pricemz uz jsem poslednich 10 stran vubec nechapala a nevedela o cem vlastne ctu. Asi to neni sci-fi pro me, protoze sci-fi si predstavuju uplne, ale uplne jinak. Tohle je mozna kniha pro nekoho, kdo se od nabozenskych knizek chce odreagovat, nejakym smyslenym pribehem, ale ne pro nas, kteri maji radi jasny a srozumitelny dej, malo dialogu a hodne zapletek a zvratu.


eraserhead
01.11.2020 2 z 5

Tak tohle jde opravdu mimo mě. Komentář silně subjektivní. Popravdě, vůbec jsem nepobíral co čtu, nebyl bych nikomu schopen říct, o čem to je - hromada postav, jimž se neustále mění jména, samí bohové, svatí, spirituálně laděná mluva, popisy a rozhovory o ničem, nikam se moc nevinoucí děj. Možná to je jen jedna velká alegorie, možná jen snůška nadýchaných slov, souvětí a květnaté popisnosti, ale přesně styl fantastiky, který nemusím a nebaví mě. Přišlo mi to jako mix Shakespeara, antických bájí a orientální mytologie. Trochu nechápu co na tomhle čtenáři vidí a co jim to dává. Na druhou stranu, je až neuvěřitelné (v tom pozitivním smyslu) jak někoho něco takového napadne a hodí to na papír. A uznávám, že ta forma nakonec i má něco do sebe a není úplně špatná. Nechci tvrdit, že je ta kniha špatná, nudná nebo nezáživná. Ale prostě nejsem cílovka, ani vzdáleně, tohle mě neba...

Tebby
04.01.2020 2 z 5

Kniha mi byla doporučena kamarádem. Prý je jedna z jeho nejoblíbenějších. Já ale s příběhem zápasila po celých 292 stran. Nesmyslné skákání z příběhu do příběhu a spousta dalších nelogičností. Nebýt kamaráda, tak letí kniha po pár stránkách do kouta.

burianek
07.08.2019 odpad!

Asi tady budu za idiota, ale mě se kniha ani na druhé přečtení absolutně nelíbila. Poprvé před 20 lety jsem ji šel dokonce vrátit. Řekl jsem si, asi jsem to špatně pochopil, přečtu znovu pozorně. Pokud má jít o sci-fi, tak bych si představoval úplně jinak popsané a alespoň nějak vědecky vysvětlené všechny ty nadpřirozené schopnosti bohů. Ale nic. Nemůžu vstřebat zmínku o marxistech, nebo nesmyslné zvraty jako například - Mara se zvětšil v obra a jeho vůz se stal horou, v poslední chvíli strhl svůj vůz a seskočil z něj, oba vozy se svými boky otřely ... a jiné nelogičnosti. No nic, za mě, nic horšího jsem ještě nečetl. Téma dobré, ale napsal bych to úplně jinak. Jediné k čemu mě to inspirovalo je to, že jsem si vyhledal info o budhismu a hinduismu.

furunkl
21.01.2017 5 z 5

Nádherně košatý sci-fi příběh, psaný stylem hinduistických a buddhistických bájí. Proto znalost, alespoň základních textů těchto dvou náboženství, je téměř podmínkou k dokonalému pochopení a vychutnání románu. A že je vskutku co vychutnávat. Doporučuji číst nové vydání od Strak.

józi.odkudkam
07.11.2015 5 z 5

Zelazny píše bez kudrlinek. Přesto je ve své přímočarosti, volbou nezaběhaných, leč přiléhavých obratů a významů, příjemně nápaditý. Jeho charismatičtí šarlatáni snesou srovnání i s Americkými bohy a ve zkoušce věčnosti je i drtivě převálcují. A to mám Gaimana rád.
Ano, tahle malá velká MetaFantasy mi zkrátka náramně sedla.
Navíc to jak suverénně Roger šlápnul do úsměvu přeušlechtile heboučké, své mocenské cíle ne ne nesledující dharmě je karmicky moc chválihodné. O prvoplánově anti-religiózní volání do zbraně ale taky nejde. Autor naopak evidentně rozjímal a na vrub výše zmíněného zde spáchal mnoho krásného. Mnoho.
Vyvedená obálka (ne ta starší s gorilou!), formát, symbol tří vlnek oddělujících jednotlivé úseky, na paperback kvalitní vazba a pravidelně nepravidelný ořez stránek jsou pak jen posledním hřebíčkem do srdce jakékoli případné průměrnosti. Stín stromečku už mlsně čeká...edit: Straky na vrbě se z nějakého důvodu rozhodly pro brožovaný dotisk s bílým pozadím na obálce:/
S neohroženým klidem za plnou palbu. 5*****
Jestli se v průběhu meditace nevznášíte zrovna centimetr nad podložkou, doporučuji si před samotnou četbou projít na wiki Hinduismus.

PS: pořád mi ale nejsou tak úplně jasné dvě věci: Jakou pomoc představovalo Samovo kázání (byť samo o sobě výstavní) pro přepis svitků ve smyslu na "mrtvičku"(str.48)? A jak je tomu s Jamou a znetvořující, degenerativní chorbou jménem K... (str.142). Každý paprsek světla vržený mi do zpráv uvítám.

Eldar80
19.08.2015 5 z 5

Velmi nevšední zážitek. Kniha spojuje sci-fi a náboženství do smysluplného celku. Náboženství se dobře hodí pro ovládání věřících mas lidí. Co se však může stát, pokud je náboženství zneužito extrémně pokročilou vědeckou technologií? Podaří se nahrát lidskou mysl do počítače? A k čemu to vlastně může vést? Dokáží být lidé tak silní, aby toho nezneužili? Kniha na tyto otázky neodpovídá, ale její děj je jednou z variant, kdy se této technologie chopí určitá vyvolená skupina lidí. A jednomu člověku se tento stav nelíbí a tak je donucen opět zneužít náboženství pro své vlastní cíle. Jedna z nejlepších knih, kterou jsem kdy četl. O tomhle se nedá psát, tohle se musí zažít. Škoda jen, že se příběh dostane do takové šířky, že ke konci téměř přestane gradovat. Jedná se o jednu z mála knih, na které si dal Zelazny docela dost záležet. Tentokrát raději než se nechat unést myšlenkou, klade větší důraz na celkový zážitek a smysluplný děj. 100%
(Dnes po dočtení nejsem schopen popsat přesně dojem z knihy, ale je to něco docela dost hlubokého.)

Alee
22.06.2015 4 z 5

Neobvyklá sci-fi vyprávěná jako fantastická legenda. Nástup trochu chaotický, ale když se zorientujete v postavách a světě, tak objevíte skvělý příběh s epickýcm vyvrcholení. Čtení je trošku náročnější, ale rozhodně je to čtenářský zážitek.

Terva
02.06.2015 5 z 5

Něco nádherného. Ta krásně se to četlo, a i když je to nějakých 300 stran, měl jsem to za týden přečtené. Pravda je taková, že po Amberu jsem od mistra nějak moc nemusel další knihy, protože mě nesedí, ale tohle je krása. Už jen grafika obálky je bombastická a obsah perfektní.