Paměti z mého života

Paměti z mého života https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61949/bmid_pameti-z-meho-zivota-AZV-61949.jpg 4 6 2

Vzpomínky autora monumentálních "Hradů, zámků a tvrzích českých". Knihu doplňují vzpomínky druhé Sedláčkovy ženy Terezy. (Vydání druhé, upravené)

Přidat komentář

Pepi888
08.04.2021 5 z 5

Skvělá autobiografie prof. Sedláčka. A navíc obsahuje pro milovníky hradů a zámků zasvěcené pojednání o jejich vývoji v Čechách. Paměti manželky Terezy Sedláčkové svědčí o dokonalosti partnerství manželského páru. Útlá knížka, ke které se rád vracím.

MichelleS
10.12.2014 4 z 5

Četla jsem původní vydání z roku 1924 (v knihovně mi je hledali někde ve skladu asi 3 týdny ) a prokousávala jsem se jím velmi pomalu, za těch 90 let je čeština někde trochu jinde. A nejen čeština. I společnost a taková zodpovědnost lidí za vlastní živost, ne jak teď, kdy každý jen na kdeco nadává a něco se mu děje a on se jen vymlouvá...
Ne všechny pasáže jsou čtivé. Je tam plno stránek, kdy vyjmenovává kde všude bádal a cestoval, rovnal celé staré archivy. Zůstal za ním obrovský kus práce a jen soupis publikací zabírá několik stran.
Mně se líbí třeba, jak popisuje své učitele a různé spolupracovníky i známé osobnosti a buď je to jeho pohled na lidi, že jsou všichni pracovití, laskaví, skromní, oddaní práci a rodině, pokud už nějaké chyby mají, tak je omlouvá; nebo ti lidi opravdu takoví byli?