Paměti Barry-Lyndona

Paměti Barry-Lyndona https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67962/bmid_pameti-barry-lyndona-ymq-67962.jpg 4 38 9

Fiktivní biografie zchudlého a bezvýznamného šlechtice Barry-Lyndona nás zavádí do Anglie a Irska druhé poloviny 18. století. Barry-Lyndon se protlouká od svého mládí jak se dá a vede dobrodružný život, při kterém si vyzkouší mnoho různých identit. Nechá se najmout do armády, stane se pruským vojákem, špionem a karbaníkem. Průměrnému šlechtici nechybí sebevědomí a na své cestě životem se neštítí ničeho. Má jedinou touhu, chce, aby ho ostatní respektovali a společensky uznávali.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Academia
Originální název:

The Memoirs of Barry Lyndon , 1844


více info...

Přidat komentář

Šárkaxx
29.05.2020

čte se to dobře, hlavní hrdina mi lezl na nervy už od prvních stránek, nicméně kolik knížek bylo tak dobře napsáno o antihrdinovi?

Jane007
15.09.2017 3 z 5

Na knížku jsem narazila čirou náhodou v Levných knihách. A je to už dlouho, co jsem nesnášela hlavního hrdinu. Přišel mi jako vychloubačný kohoutek, Don Quijoten a Zlatoslav Lockhart. Na druhou stranu byla knížka docela čtivá a tím se to trošku vyrovnalo. Každopádně znovu už ji číst nebudu.


Hanka_Bohmova
17.10.2016 4 z 5

"Velcí a bohatí lidé jsou vítáni zdvořilými úsměvy, když vystupují po nádherném schodišti velkého světa; ctižádostiví chudáci však musí přelézat zeď, musí se cpát a drát po zadních schodech pro služebnictvo, musí zkrátka hledět, aby vlezli do domu, kudy se jen dá, a razí si cestu vzhůru třeba úzkým a páchnoucím kanálovým potrubím."

"Když se člověk ubírá k čertu, dostane se vždycky hladce a bez překážek k cíli!"

GreenMagritte
28.07.2016 5 z 5

S tímto hrdinou nebudete sympatizovat, dost možná vám bude i protivný, ale v jeho sebevědomém vidění světa je zároveň také komika a přitažlivá výstřednost.

Paměti Barry-Lyndona jsou zprávou o jednom ne-ctnostném, ne-morálním a ne-charakterním člověku, který přesto (a možná právě proto) dosahuje všeho, co si zamane. Nemá servítky, limity a ohledy, proplouvá životem s neuvěřitelnou lehkostí a dokáže se vyvléknout z každé svízelné situace. S Barry-Lyndonem nemusíme souhlasit, jeho praktiky se nám můžou hnusit, ale nemůžeme popírat, že svět je plný takových „hrdinů“ a že literární pomníky se nestaví jen ctnostným heroickým osobnostem konajícím neskonalé dobro. Život je dobro i zlo, láska i nenávist, pravda i lež a Barry-Lyndon je člověk, který žije v tomto světě.

JeKa
16.08.2015 4 z 5

Jarmark marnosti se mi si e libil o poznani vic, ale presto musim rict, ze pameti byly skutecne zajimave, ironicke, misty vtipne. Film jsem zatim nevidela, takze nemuzu posoudit, ale rozhodne se dle meho nazoru jedna o zajimavy namet ke zpracovani. Barry-Lyndon rozhodne nevstoupi v rady mych oblibenych hrdinu, ale naprosto nelituju casu, ktery jsem s nim stravila.

Atuin
04.01.2014 5 z 5

Autor zajel chladným nožem do zapeklitosti lidského charakteru, bez obalu nechal vyvstát človíčka do takových rozměrů že to až děsí. Nepěkné...pěkné, pravdivé. Barry zamilován do svého života ( snad do sebe sama) natolik, že si jich rád vyzkouší hned "několik" aby o něco nepřišel. Román není hlučný, kniha vyzívá jinými smysly, od nevěřícnosti až po palčivou bolest žaludku či úsměv a ať už je to postava fiktivní zcela jistě měla své zákonité zástupce. Dílo je to bezesporu nesmrtelné, právě tím mistrným řezem do řad v nichž snad bylo vše ale krev snad ne.
Film jsem zatím neviděla ale jelikož mi není Kubrick cizí a jeho tvorbě se dá důvěřůvat mám takový pocit že by toho floutka mohl vystihnout,ale to už sem nepatří.

kuky921
21.10.2013 2 z 5

Kniha mě nezaujala, špatně se čte a zůstala nedočtena.

Sfendamnos
16.02.2013 4 z 5

Ač se toho dopouštím nerad, v tomto případě nejde jinak, než srovnávat s filmem, který je pro mne tím nejlepším, co Kubrick natočil.
Thackeray si nebere žádné servítky, když ukazuje, jak dle všeho fungovala smetánka i prostá společnost XIII. století, a to zcela syrově a bez opojné estetiky filmové verze. Redmond Barry prostě není sympaťák, ale všehoschopný sprostý oportunista. Což ovšem, díky memoárové formě textu, vyvolá mnohdy úsměv ve chvílích, kdy lze o vypravěčově důvěryhodnosti pochybovat. Kvalitní (nadčasová?) satira, kterou bych ale nejspíše nedoporučil každému.

PavelR
06.01.2013 3 z 5

"Jak se dostat nahoru"... zajímavý námět, ale kniha nepůsobí příliš čtivě a návazně, nečte se úplně příjemně.

Štítky knihy

zfilmováno 18. století anglická literatura

Autorovy další knížky

William Makepeace Thackeray
anglická, 1811 - 1863
2010  79%Jarmark marnosti
2011  73%Paměti Barry-Lyndona
1962  84%Růže a prsten
1996  75%Kniha o snobech
1996  60%Vánoční knížky

Kniha Paměti Barry-Lyndona je v

Právě čtených1x
Přečtených49x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených2x
Knihotéce124x
Chystám se číst34x
Chci si koupit8x
dalších seznamech3x