Pád do temnot

Pád do temnot https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/203673/bmid_pad-do-temnot-ZAw-203673.jpeg 4 377 57

Mycelium série

< 3. díl >

V centru pozornosti gerdánské tajné služby je jediný muž: ten, kterého si vybraly Lodě. Intriky a podloudné meziplanetární akce probíhají vskrytu, ale všechno nevyslovené a nepřiznané, co odpradávna bylo mezi Össe a Gerdou, přesto náhle vystoupí na povrch: křivdy, násilí, hrdinství, mlčení. Ti, jejichž světy žily ve vzájemné nenávisti celé věky, svádějí poslední bitvu o artefakt Lodí; a v téže chvíli za tenkou stěnou vlastní mysli i Lucas Hildebrandt bojuje z posledních sil – o příčetnost, o důstojnost, o lidství. Čeká ho dilema a rozhodnutí. Ökrë, Třetí z posvátných drog, může být jeho záchranou i zkázou; ale ať už se pro něj stane čímkoliv, sežehne plamenem všechno, co bylo. Minulost končí. A muže s temnou gerdánskou duší, povahou a kořeny čeká jen propast – a Pád do temnot.... celý text

Přidat komentář

Gwilwilethiel
15.04.2024

Rë Akkütlix...tak to bylo něco. Už první dva díly mi přišly úžasné a to se všechno teprve rozjíždělo, chystalo se to podhoubíčko pro všechny události, které nabraly pořádný spád ve třetím díle. A nebyl to nijak rychlý spád. Vilma nám to všechno servíruje a odkrývá vskutku delikátně.

mnohoknih
10.03.2024 3 z 5

Zodpovědně můžu říct, že čtení je u tohoto příběhu lepší než poslouchání. Ale i tak vím, že příběh není pro mě. Připadám si jako šachista začátečník. Vím, jak táhnou figurky, ale naprosto nechápu proč. Což si myslím, že bych u třetího dílu měla alespoň trochu tušit. Svět je to opravdu výborně propracovaný, celý příběh promyšlený, působí konzistentně. Jenže mně je to vlastně jedno.


Margherita_N
06.08.2023 5 z 5

Třetí díl ságy znamená třetí össenskou drogu, ökrë. Lucasovi zbývají poslední dva měsíce života, najednou mu ale ze všech stran někdo tvrdí, jako třeba gerdánská tajná služba, že ví, co by ho uzdravilo. Lucas se propadá do temnot, protože neví, komu může věřit, jestli vůbec někomu, jestli na něj náhodou nechystají spiknutí. Naopak rád by si nechal pomoct od Aš-šáda, jenže ten mu řekne, zapletl ses s Loděmi, s tím já nechci nic mít, takže ti nepomůžu. To dostane už tak zlomeného Lucase na pokraj šílenství. Série o tom, kterak si lidstvo začalo s planetou Össe, je stále složitějším konspiračním příběhem, ale udržuje si vysokou kvalitu (a zajímá mě, jak ji autorka pojme, až jí po pátém díle dojdou össenské drogy).

Sarfias
29.07.2023 5 z 5

Jedním slovem: WOW! Celá tahle série je zatím naprosto a zcela dech beroucí.

TERRORDROME
07.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Tak sa posúvame zasa o kúsok dopredu a mimozemské konšpirácie lezú s každého kredenca. Pozornosť celého vesmíru sa potom pretína v osobe Lucasa, ktorý sa v tomto diely snaží akurát prežiť. Až doteraz bol zmierený s tým že v ňom neostáva veľa života, ale zrazu mu všetky strany tvrdia že ho dokážu vyliečiť, čo ho privádza do šialenstva. Samozrejme nemôže nikomu z nich veriť, takže sa neustále potáca na pokraji čohosi a ten jediný komu by veriť chcel ( Aš-šádove ciele sú takisto veľká neznáma ) to neurobí z podivných filozofických dôvodov. Plus sa do hry vkladá istý Sgen, čo má byť akýsi Akkütlixov božský konkurent. Každopádne to vrcholí tým že je Lucas absolútne frustrovaný, naštvaný a rezignovaný a chce zomrieť už len na truc ostatným, ale samovražda sa mení na psychedelickú hubovitú odyseu, na konci ktorej sa asi zmení na motýľa. Sága si udržuje kvalitu, postupne naberá epickejšie rozmery a dokonca prihadzuje pár scén Kotletovského sexu... len ten sakramentský list od Lucasovho otca sa stále nie a nie vyjaviť!

Tamten
25.01.2023 3 z 5

Lze hodnotit pouze všech osm dílů najednou, neboť se jedná o jeden příběh rozdělený do 8 knih jen kvůli tlouštce.
Rozhodně zajímavý svět, jeho fungování, principy, prokreslené postavy atp. Ale tato všechna pozitiva jsou na úkor děje, kterého je relativně málo. A přitom když už se nějaký objeví, tak bývá napínaví a čtivý. Ale v těch osmi svazcích je děje poměrně málo. Spíše se řeší stále dokola pohledy různých postav na tutéž věc a o knížku dále znovu dokola a dokola. Kdyby se redundance vyhodili a celé se to smrsklo třeba na trilogii, mohlo se jednat o vynikající fantasy. Takto je to spíše trénování vůle čtenáře, jestli vydrží až do konce.

Ryorka
21.08.2022 5 z 5

grrrr!!! Jsem frustrovaná a prskám. Jak může někdo na 424 stranách toho říct tolik a přitom neříct nic? Dočkala jsem se nějakých pokroků v odhalení tajemství, ale hromadu věcí se zase zamotalo. Lukase jsem měla chuť proplesknout, Aš-šáda jsem zatím nebyla schopna zhodnotit, Sloňáky má člověk chuť zaškrtit a Gerdánci jsou taky mrchy. U tohodle dílu jsem normálně regulérně nahlas nadávala. Ale kruci, žene mě to dál, protože chci znát Osud, Smysl, Pravdu.

Hellrampage
31.07.2022 3 z 5

Dopis pre Lucasa sa rieši aj po tretíkrát v sérii (Pinky je hrozne kvôli tomu už otravná) a je tu oveľa viac erotických momentov. Tretí diel je slabší než druhý a o dosť komplikovanejší a naťahovanejší. Podobne ako Lucas nebudete vedieť komu veriť a ktorá postava to hrá na akú stranu. Na konci sa Lucas s Aš-šádom háda ako starý manželský pár. Kamele dostala viac priestoru a zistilo sa viac o minulosti Lucasa a jeho rodičov. Škoda, že len ten dej nejde moc dopredu - každá postava má len nejaké špekulácie a svoje teórie a na konci máte viac otázok než odpovedí.

ludek6708
18.06.2022 5 z 5

Musím se omluvit za svou původní určitou skepsi, plynoucí z mého jakéhosi předsudku o ženách píšících sci-fi a fantasy, při mém zvažování, zda se do této série pustit či nikoli.
Po přečtení zatím 3 dílů musím říct, že nelituji ani trochu a musím paní autorce vzdát hold! Toto její zatím životní dílo podle mě v daném žánru směle konkuruje absolutní světové špičce.
A že jsou v něm obsaženy ženské románové prvky?
Vůbec nevadí! Naopak - jde o výborné "změkčení" jinak velmi tvrdého světa budoucnosti, který paní autorka čtenáři uvěřitelným způsobem skvěle a jedinečně představuje a dávkuje se vzrůstající kvalitou a šířkou zápletek a dějů ...
Milovníci tohoto žánru se tady nemají o čem rozhodovat ani nad čím váhat - čeká je totiž skutečně zážitek, který stojí za to!

Mabie
26.11.2021 5 z 5

(SPOILER) Lucas Hildebrandt není prvoplánový hrdina, ale každý normální člověk s ním musí minimálně soucítit. I ve třetím díle bojuje s děsivými atakami Morrisonovy choroby, je sám, nikomu nevěří a čas se mu zkracuje. Všichni se o něj zajímají, ale jaké jsou jejich cíle není jasné. A tak třebaže se dozvídáme více o jeho matce, o společné minulosti jeho otce s Ëltaühl, o hrdinství Taliho v Blue Springs, o vztahu Maëwënë a Ëltaühl nebo o samotné smrti Gilese Hildebrandta, odkrývají se vlastně jen drobná tajemství a celek se spíš jen víc zamotává. Do mocenských her vstupují Gerdánci, össenské pozice oslabují, a role Aš~šáda je naprosto neuchopitelná.
Vilma Kadlečková udržuje laťku kvality proklatě vysoko, tak jak ji nastavila už v předchozích dílech. Potřebuji další díl!

lanaquila
24.11.2021 5 z 5

(SPOILER) Doporučuji milovníkům sci-fi, kteří preferují spíše biologii, kvantovou fyziku a esoteriku, než stroje, umělé inteligence a roboty. Chvílemi má kniha dle mého názoru blíže k fantasy než ke sci-fi :)

Na rozdíl od dvojky, kdy jsem se po delší pauze mezi 1 a 2 snažila zorientovat v postavách a ději, byla pro mě trojka skvěle poslouchatelná. Stále mi nepřestává bavit, jak je audiokniha namluvená. Neskutečně dobře poslouchatelné. Na tomto díle nejvíce oceňuji nahlédnutí do duše Lukase H. a do myšlenkového pochodu umírajícího člověka. Poslední 3 hodiny knihy mají neskutečný spád a hltala jsem každé slovo s tím, co přijde dál.
Autorku obdivuji, jak přehledně nás dokáže provést v tak psychologickém a i politickém spletenci. Doporučuji nedělat při poslouchání nic náročnějšího, protože přeskakovaní mezi postavami a rychlý spád děje může mít za následek, že pak chvilku hledáte, kde se právě v ději nacházíte :D I přes to, že je děj dlouhý - 20 hodin poslouchání není dle mého pro začátečníky - stojí to určitě za to!

Alto98
28.05.2021 4 z 5

Děj se natolik zkomplikoval, že jsem chvílemi ztrácel orientaci. Ale za to si můžu sám, četl jsem velmi rychle a téměř najednou.
Je zajímavé, že se zatím vůbec neobjevilo žádné pozemské náboženství. Země v té době už nejspíš žádnou víru neměla.

skepsi
20.03.2021 5 z 5

(SPOILER) I přes neklesající kvalitu jsme se dostali do hluchého, repetativního bodu přiběhu. Krom seznámení se s Gerdánci, Sgenem a změny majitele jisté mocné zbraně jsme se dozvěděli kulové :D (fajn... MOŽNÁ existuje lék (což si nemyslím) a obsah dopisu stejně stále neznáme :-/)

Co ovšem musím vypíchnou, je posledních cca 50 "psycho" stran, ktere jsou vskutku boží!!!

Takže... kadlečková si udržuje úroveň kvality a jede dál... těch úmorných pár dnů, než mi dorazí čtyřka snad nevydržím :)

ujira
02.02.2021 4 z 5

Obdivuji autorčinu fantazii, na ženu píše překvapivě dobrou sci-fi a díl od dílu lepší. Obdivuji její smysl pro jazykovou nápaditost při popisu reálií, při volbě jazyka a jmen. Obdivuji jak nastoluje filosoficko- náboženská dilemata, kterým se člověk dnes ani v budoucnosti nevyhne.

jaja4
30.10.2020 5 z 5

Rë Akkütlix! Táto séria je vražedne dobrá! Filozoficko náboženská fantasy, kde sa treba zmieriť s menším množstvom akcie. Ale tie vnútorné monológy postáv ma nikdy neprestanú baviť. Ale u Hokrina, čakať 4 roky na posledný diel je nevídané. Vyjde vôbec a kedy??? A hlavne bude naozaj posledný? Neuniesli Kadlečkovú Össeania?

animovanej medv
28.04.2020 5 z 5

Tak tato série má rozhodně vzestupnou tendenci, jestli vás bavil první a druhý díl, třetí vás už nepustí ;)

kralika
04.03.2020 4 z 5

Stále velmi dobré, ovšem tentokrát si dám asi větší pauzu před dalším dílem, protože mám neodbytný pocit přejedení...

bilamyska
23.05.2019 3 z 5

I napočtvrté zcela strhující, jsem vážně zvědavá na závěr...

gabice4
26.04.2019 4 z 5

Předchozí díly jsem četla hrozně dlouho, ale tento díl jsem měla přečtený asi za čtyři dny. Zvykla jsem si na styl psaní a pochopila jsem spoustu věcí... Docela by mě zajímalo jak vypadají Gerdánci, jestli se něják odlišují od lidí... Ještě mám spoustu otázek, které nebyli popsány v tomto díle, takže hurá na další

RyonMathrin
23.04.2019 4 z 5

Pozor, obsahuje lehké spoilery!
Prokousávání se podhoubím je zajímavé, ale občas trochu zdlouhavé.
Líbí se mi, jak každý díl odpovídá názvu každého posvátného čaje pětice, podle kterého se konkrétní díl jmenuje. Lucasův pád do temnot začíná být opravdu problém a časová prognóza ještě horší. Naštěstí se Lucas dovídá, že existuje něco jako lék, aby později tuto naději ztratil... nebo možná ne úplně? Zamotává se to velice, stále mám mnoho nezodpovězených otázek. Autorka taky ještě nezjevila, co je psáno v originálu dopisu od Lucasova otce.
Celkově dávám čtyři zasloužené *, aby se zprůměrovaly všechny zatím přečtené díly do cca 4,5*, protože občas se to opravdu táhne a pocity jsou pitvány až téměř do atomární škály. Nicméně laťka je stále vysoko a čtenářský zážitek parádní.

citace:
„Někdy je mi z tebe doopravdy špatně. Dokážeš být neuvěřitelně krutý.“
„Krutost je jen jiné slovo pro upřímnost. Myslíš, že to, co o ní říkám, není pravda?“

Chytil ji za hýždě a přirazil na sebe. Říkal si, že to bude záležitost několika vteřin ... Jenže ona se vůbec nepohnula.
„Pomalu přece,“ zašeptala mu do ucha, když se o to pokusil on. „Jestli se nedokážeš ovládnout, říkej si při tom žalmy.“