Oznamuje se láskám vašim

Oznamuje se láskám vašim https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/145939/bmid_oznamuje-se-laskam-vasim-vRJ-145939.jpg 4 34 13

Stalo se to v září roku 1944 nedaleko Bad Schandau. U břehu labe, na zakotvené nákladní lodi, se náhodou sešli dva mladí lidé - Čech Karel Svorník a Němka Ulrika (von) Polchow. Jemu bylo tehdy dvacet let a před ukončením stavební průmyslovky byl totálně nasazen k Českomoravské plavbě labské. Jí nebylo ještě ani osmnáct, nosila uniformu Svazu německých dívek a dělala vedoucí oddílu Hitlerovy mládeže. Jejich počáteční prchavá známost však znenáhla přerůstá ve vztah daleko hlubší a trvalejší s četnými rušivými vlivy zvnějška. Opravdovost skutečné lásky sice překonává překážky, ale soukromý mír obou milenců je přesto tragicky poznamenáván vrcholícím válečným běsněním kolem... (z textu na přebalu)... celý text

Přidat komentář

heavy66
16.03.2024 5 z 5

Autor tvrdí, že se ten příběh stal, každopádně vymyšlený je hezky. Vztah Romea a Julie na konci války, ne z rozhádaných rodin, ale z národů v nenávisti na život a na Smrt, která přijde z nebe 14. února 1945. Každý z mé generace zná film, protože Markéta Hrubešová byla krásná Hitler Mädel.

lapagerie
15.06.2023 3 z 5

Nedávno jsem viděla v TV programu film, a ačkoliv jsem se na něj nedívala, knížku jsem se rozhodla zkusit. Ale nejak to nebylo podle mého vkusu. Karel je floutek, poněkud povrchní. Ulrika zas zpočátku zaslepená svým němectvím. Oba sice časem prokouknou, zjistí, že není všechno, jak se to tváří navenek, ale to už zas je pozdě.
No, přečetla jsem, vím, o co jde, ale vracet se ke knížce nebudu.


Kerberos
12.12.2022 5 z 5

Ačkoliv se mi film líbil,musím uznat,že kniha je lepší.

Sandik
10.12.2022 5 z 5

Nezapírám, tohle je další kniha přečtená proto že jsem kdysi viděl podle ní natočený film. Na ČSFD jsem mu dal tři hvězdičky a vyčetl mu spoustu věcí, ale až po přečtení knižní předlohy jsem pochopil, proč byl ten film tak slabý a čím je naopak tak silná tahle kniha... Ono v ní totiž jde nikoli o pouhou romanci s tragickým koncem, o dalšího Romea a Julii, ale o lidství jako takové, o pojmy "naše" a "cizí", "my" a "oni", "já" a "ty", to vše vyšponované na maximum válečnou situací... Samozřejmě jde taky o nesmírně přesný popis totalitní společnosti, v jejímž rámci lidé žijí vlastní malé životy a aby je mohli žít alespoň trochu normálně, činí všemožné kompromisy, o často vtipné a někdy i truchlivé historky plavců, o kousky života, o sny a přání.
Karel Zídek jako autor se mi po přečtení knihy jeví jako spisovatel nesmírně pečlivý, pedanticky trvající na detailech, s přesně chycenou a pochopenou psychologií a velkým pozorovacím talentem. Rukopis knihy asi vznikal dlouho a bolestně. Odhadnout to ostatně lze i z toho, jak málo knih Zídek za celý život napsal. V celku by se vešly do jednoho obsáhlejšího svazku... Samozřejmě si kladu i otázku, do jaké míry je to příběh autobiografický a kolik je v něm naopak spisovatelské fabulace. Tipuji spíše to první.
Každopádně je velká škoda, že se tahle kniha dnes mezi lidmi moc nezná. Obsahuje nesmírně důležité postřehy které dnes, v době kdy už se snad alespoň trochu jako společnost dokážeme vyrovnat s vlastní bolestnou minulostí, jsou snad ještě aktuálnější než v roce 1977 kdy kniha vyšla. Taky je škoda, že zřejmě neexistuje překlad do němčiny a ještě větší škoda, že ten podle ní natočený film se s knihou v podstatě v mnohém zcela míjí... Celkový dojem: 90%

andrii24
16.06.2022

Musí být Romeo, musí být Julie. Známí tím vším. Světelný přístav uprostřed tmy. Muka s city před nimi. Milenci krasosmutnění.

Monika1717
09.08.2020 5 z 5

Křehký příběh z 2. poloviny války je důkazem toho, že láska a smrt si nevybírají. Film se mi moc líbil, ani jsem nevěděla, ze byla napsaná i kniha. Ale vykoukla na mě z knihobudky a už u nás asi zůstane.

MAVIS66
28.07.2020 5 z 5

Tuto knihu jsem poprvé četla, jako -náctiletá a hned jsem si ji zamilovala, stejně tak filmového Karla - Lukáše Vaculíka :o)
Příběh je pro mne o to silnější, že byl opravdu prožit.

jana14
03.06.2020 4 z 5

Krásný milostný příběh z doby 2. světové války a následně i dobrý film s tehdy andělským Vaculíkem, přitažlivou Hrubešovou...
A i moc krásný název knížky. Hned bych ten název zařadila do tématu "Kniha, která mě zaujala svým názvem".

Michi.01
12.04.2020 4 z 5

Tuto knížku jsem jako malá v babiččině knihovně vždy obdivovala, protože se mi líbila její obálka. Až teď sem se rozhodla ji otevřít a zjistit, jaký příběh skrývá uvnitř. A jsem ráda, že jsem to konečně udělala!
Krásný příběh z konce druhé světové války o lásce dvou mladých lidí - reálný, bez příkras a patosů. Dnes ve světě moderních technologií a superrychlé komunikace si člověk jen těžko dovede představit tu nejistotu, nevědět, co s druhým je, kde je....
Podle jednoho rozhovoru s autorem je příběh inspirován skutečnými zážitky kamaráda Karla Zídka.

Mirka2778
09.07.2018 4 z 5

Karel, který se mnoho let pravidelně vrací aby sledoval měnící se Drážďany, nám vypráví svůj příběh, vlastně podobný jako mnoho dalších, odehrávajících se za druhé světové války.
Karel je dvacetiletý český student totálně nasazený na německé lodi plné tabáku zapomenuté v kotvišti nedaleko Drážďan.
Ulrika je dcera německého velitele, která nosí uniformu BDM, aby mohla dál studovat. Přes veškeré nevhodné okolnosti se do sebe zamilují.
Knížku jsem přečetla za jeden den a jako vždy mě napadá proč lidé vždy znovu vyvolávají jakoukoli válku?
Samozřejmě se mi při čtení před očima vybavoval Vaculík s Hrubešovou.

miri.f
26.03.2018 3 z 5

Od dětství jsem milovala tento film a do dnešních dní je jedním z mých nejoblíbenějších děl. Z toho důvodu jsem se na knihu velmi těšila a dlouho jsem ji sháněla. Příběh v knižní podobě jsem přečetla jedním dechem, a přesto že je velmi poutavý, neoslovil mne tolik, jako právě zmiňované filmové zpracování. V každém případě jsem velmi ráda, že jsem si tento obrázek mohla učinit sama...

BlaniVan
18.06.2017 4 z 5

Velice příjemný romantický příběh s dojemným zakončením.

Pavelpi
02.02.2013 5 z 5

Moc hezká a dojímavá kniha.Po přečtení vám dlouho leží v hlavě děsivé neštěstí Ulriky a nevyléčitelný stesk a žal Karla.Viděl jsem samozřejmě i film,který byl skoro stejně tak dobrý jako kniha.