Otolína a žlutá kočka

Otolína a žlutá kočka https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/315161/bmid_otolina-a-zluta-kocka-g5F-315161.jpg 5 51 12

Otolína série

< 1. díl >

Hlavními hrdiny úspěšné, mezinárodně oceňované a mnohokrát vyznamenané knižní série jsou tak trochu zvláštní holčička jménem Otolína a její nerozlučný kamarád – malý vlasatý tvor z norských močálů zvaný pan Moura. Otolína vášnivě sbírá nejrůznější věci a miluje všechny druhy počasí, zejména však déšť, neboť se ráda čvachtá v kalužích. Obývá apartmá číslo 243 ve dvacátém čtvrtém patře mrakodrapu, který vypadá docela jako pepřenka, takže není divu, že mu také Pepřenka všichni říkají… Otolínini rodiče jsou sběrateli a neustále cestují po celém světě. O Otolínu je v jejich nepřítomnosti ovšem skvěle postaráno, nikdy se necítí osamělá. Společnost jí přece dělá pan Moura a kromě něj holčičce se vším, co je potřeba, pomáhá celá řada dalších neobyčejných společníků. Díky nim se nikdy nenudí! Otolína navíc miluje záhady, stejně jako pan Moura. Oči má pořád otevřené a uši nastražené pro případ, že by se setkala s něčím neobvyklým nebo zajímavým. Její zápisník by mohl vyprávět! Ráda řeší zapeklité případy, vymýšlí chytré plány a přichází věcem na kloub – ostatně, má pro to speciální nadání… U jejích nevšedních dobrodružství, jako je například řešení záhady série loupeží na Třetí ulici, které přináší knížka Otolína a žlutá kočka, se rozhodně nebudou nudit malí ani velcí čtenáři! Knihy jsou bohatě ilustrované, nápadité a propracované obrázky srozumitelné dětem se plynule prolínají s textem, což činí z četby velký zážitek – ať už se do ní ponoří děti, anebo dospělí.... celý text

Žánr:
Romány , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , Ella & Max
Originální název:

Ottoline and the Yellow Cat , 2007


více info...

Přidat komentář

Metla
21.08.2022 4 z 5

Půvabná knížka, které dominuje výtvarné provedení. Ilustrace nejsou pouhým zbytným doplňkem, nýbrž téměř komiksovým způsobem dokreslují příběh - mnohé (ne-li většina) je řečeno obrázkem. Zápletka o kočce s kriminálními sklony sice není kdovíjak třeskutě úchvatná, ale nepostrádá vtip a také okouzlující atmosféru podivna. Vždyť kolik dívek žije bez rodičů (věčně cestujících) pouze ve společnosti chlupatého tvorečka z norských močálů? Pan Moura fascinoval také dcerku, ovšem z Otolíniny téměř samoty byla smutná (což uvedla jako důvod pro stržení hvězdy)
Četba nám vydržela na několik večerů, protože texty v ilustracích jsem přidělila k přednesu cácorce - má totiž zdravé oči, nepotřebovala na (občas velmi mrňavá) písmenka lupu. O něco větší formát by knížce opravdu prospěl. Dostala jsem za úkol sehnat další díl, to je zřejmě jako hodnocení mojí skoro druhačky dostatečně výmluvné. 80%

bupilla
07.03.2022 5 z 5

Luxusná knižka, prekrásna grafickým spracovaním aj príbehom, ktorý je veľmi pútavo podaný aj vďaka celej kope úžasných ilustrácií.
Prekrásna obálka, ten zlatý ornament na nej, ach :)
Otolína je super dievčatko, svojská a vynaliezavá, láskavá :)
A jej spoločník pan Moura z Nórska - to je skvelá postava! :D
Poklad v mojej knižnici a môžem len odporúčať malým aj veľkým čitateľom :)


kuky921
06.08.2019 4 z 5

Velmi příjemná kniha s velmi povedenými ilustracemi.

trudoš
16.02.2019 4 z 5

Přestože většinu knihy tvoří obrázky (anebo právě proto), jedná se o naprosto luxusní záležitost. Chris Riddell bezostyšně kombinuje text s ilustracemi, takže jedno bez druhého naplno nefunguje. Což je možná trochu škoda, protože se kniha špatně předčítá dětem před spaním, na druhou stranu je to ideální titul pro začínající čtenáře. O to víc, že autorovy kresby jsou famózní, a v důsledku jsou tím hlavním důvodem, proč mě celá Otolína tak nadchla. I když jde o kratičkou povídečku, nemohu prostě jinak než hodnotit kladně, poněvadž jsem se bavil parádně. Sice dvacet minut, ale i to se počítá.
Zpětně mě mrzí jen jediné, a to, že Riddell kromě výtvarného talentu nepobral také ten literární, jelikož by mohl tvořit fantastická díla. Co mu však nelze upřít, je schopnost pracovat s nevyřčeným, aniž by se čtenář cítil o cokoliv ochuzen - souvislosti zacvaknou, jak mají, bez toho že by jim bylo věnováno víc jak jedna věta či ilustrace. Přitom jde o zásadní věci utvářející charaktery i kulisy.

Anasa
17.08.2017 4 z 5

Otolínu jsem si nekoupila pro sebe, ale když už jsem ji měla v ruce, byla jsem zvědavá, takže jsem jen nezalistovala, ale dnešního rána jsem si knížku také přečetla. Nevím, jak dlouho by mi trvalo jen přečíst příběh - patnáct minut? je skutečně jednoduchý. Jenže tady je rovnováha textu a ilustrací, možná je text dokonce v menšině. Poctivě jsem četla všechny popisky a studovala jsem všechny plánky. Po téhle stránce je knížka nejen nezvyklá, ale i velmi povedená.
Asi bych ji neměla hodnotit, protože nejsem správná věková kategorie, takže mohu napsat jen toto: Škoda, že mi není osm.

Šárka5875
13.03.2017 5 z 5

Po hodně dlouhé době se mi do ruky dostala dětská knížka a jsem z ní nadšená. Kniha už na první pohled vypadá překrásně. Obálka je opravdu nádherná, vymazlená. V knize najdete spoustu krásných ilustrací v černobílém provedení, pouze je v minimální míře zakomponovaná červená barva. Samozřejmě že mně se kniha četla velice lehce, ale určitě se lehce bude číst i malým čtenářům. Na stránkách není mnoho textu a některé stránky jsou pouze ilustrované. Děj plyne svižně. A co se mi hodně líbí, že z příběhu si čtenáři odnesou také nejedno ponaučení. Třeba jako že krást se nemá :) A nejen to.
Knihu určitě doporučuji jak dětským čtenářům, tak klidně i dospělým. Je to nádherný tip na vánoční dárek. Doporučený věk malého čtenáře je uváděno osm let.

Aleen
10.02.2017 5 z 5

Ano, to jsem ještě nenapsala - Otolína řeší záhady, je to vlastě detektivka. Takže nádherná grafika, poutavý děj, skvělé zpracování. Dávám pět hvězd, protože jinak to prostě s touhle potvůrkou chytrou a naprosto originální nejde.

Siraelxy
06.02.2017 5 z 5

Naprosto kouzelná a okouzlující kniha. Graficky dokonalá a příběhem krásná.

Attia
04.12.2016 5 z 5

Autora bych označila za mírně výstředního, i jeho kresby obsahují kapku nevšednosti. To vše však píšu a míním v nejlepším smyslu slova, pro mne je to vážně úžasný člověk a Otolína a žlutá kočka opět dokazují jeho nesporný talent. Knihu jsem lehce přelouskala během chvilky, ale litovala jsem, že čtení mi uteklo příliš rychle. Ponořit se opět do světa plného Riddellových nezaměnitelných postaviček doplněného o zábavný, roztomilý i napínavý příběh bylo pohlazení na duši.

mmmisulka.r
28.11.2016 5 z 5

Velmi povedená dětská kniha, která nejen, že pobaví, ale ještě k tomu je vytvořena tak, aby děti mohly příběh díky obrázkům a poznámkám lépe probádat. Tahle kniha není jen o čtení příběhu, ale také o zaměstnání dětské hlavinky i z jiného úhlu. Vydařené.

Marselle
26.11.2016 4 z 5

Krásná červená knížka se zlatými prvky na první pohled zaujme. Uvnitř knihy je velká spousta krásných obrázků, jen je škoda že nejsou barevné, ale jen černobílé a občas je nějaký prvek červený.
Já knihu četla svému čtyřletému synkovi a moc se nám líbila, a užili jsme si spoustu hezkých chvil při čtení i prohlížení obrázků.

KatnissLavender
17.11.2016 5 z 5

Je vtipná, je krásná, je originální, je poučná a rozhodně není jen pro děti!

Štítky knihy

kočky krádeže a loupeže autorské ilustrace

Autorovy další knížky

Chris Riddell
jihoafrická, 1962
2016  90%Otolína a žlutá kočka
2016  83%Ada a hrůzostrašná slavnost
2016  89%Otolína ve škole
2019  76%Pan Podpostel
2014  87%Fantómová Ada a myší duch

Kniha Otolína a žlutá kočka je v

Přečtených75x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených2x
Knihotéce20x
Chystám se číst17x
Chci si koupit3x
dalších seznamech4x