Osudová přitažlivost gravitace

Osudová přitažlivost gravitace https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166945/bmid_osudova-pritazlivost-gravitace-HGP-166945.jpeg 5 16 6

Podtitul: Černé díry ve vesmíru. Gravitace je v našem vesmíru dominantní silou. Rees a Begelman, oba renomovaní astrofyzikové, gravitaci zkoumají tam, kde je nekonečně silná: v černých dírách. Černé díry jsou ohromující objekty, které mohou mít hmotnost miliard Sluncí, ale pozorovat je lze jen prostřednictvím mohutného přitažlivého působení, které pohlcuje vše, co se octne v jejich blízkosti. Osudová přitažlivost popisuje, jak byly tyto nesmírně hmotné neviditelné objekty objeveny a co nám jejich existence říká o vývoji vesmíru. Knihu doplňuje množství názorných ilustrací a fotografií.... celý text

Literatura naučná Vesmír Přírodní vědy
Vydáno: , Argo , Dokořán
Originální název:

Gravity , 2010


více info...

Přidat komentář

Tomas@S
02.08.2023 5 z 5

Velmi kvalitní populárně vědecká kniha ukazující historii výzkumu a objevu v oblasti gravitace. I když je lehce zastaralá, protože vyšla před objevem gravitačních vln, je stále velmi poučná v ostatních oblastech jako jsou kvazary, pulzary, neutronové hvězdy a černé díry. Vysvětluje na vysoké úrovni všechny tyto fascinující objekty. Určitě celá kniha stojí za pečlivě přečtení.

parxel
22.12.2022 5 z 5

Osudová přitažlivost Gravitace je další ze série vědecko populárních knih. Od ostatních knih se odlišuje zejména tím, že se soustředí výhradně na astronomii a astronomické objekty. Nenajdete v ní téměř nic o kosmologii a kosmologických modelech.

Osobně oceňuji detailní popis různých procesů, které probíhají ve hvězdách, v aktivních galktických jádrech apod. To se mi opravdu moc líbilo. Na druhou stranu je tato publikace celkem hutná. A pokud si z ní chcete něco odnést, tak to zabere určité úsilí a čas. Není to zkrátka kniha, kterou proletíte letem světem jako zrychlíku.

Mě osobně se Osudová přitažlivost Gravitace moc líbila a obohatila mne o lepší chápání výzkumu, který se provádí v astronomii. I přes to, že kniha není úplně snadná na čtení, tak bych jí vřele doporučil všem zájemcům o astronomii a přírodní vědy.


petr_
25.06.2022 5 z 5

Je to výborná kniha o moderní astronomii. Čtenář nemusí všemu rozumět, ale i tak tam najde mnoho zajímavých a věcí o gravitaci, černých dírách a kvasarech.
Zároveň je vidět, jak fyzika i astronomie od doby vydání této knihy pokročily, protože některé zmíněné projekty již jsou funkční, jako třeba LIGO.
Je to knížka, kterou nepřečtete jedním dechem jako dobrodružný román, ale přečíst se dá po jednotlivých kapitolách a pravděpodobně ne jenom jednou. Pokud si někdo chce doplnit znalosti doporučuji některou z přednášek profesora Petra Kulhánka na YouTube.

lazarus
31.10.2020 3 z 5

Přečíst tuto publikaci se pro mě ukázalo neskutečným trápením. Příliš mnoho teorií, příliš mnoho abstraktních popisů a vysvětlení, příliš mnoho odhadů, hypotéz a nepřímých důkazů. Knížka vás utvrdí v dojmu, že vlastně nevíme vůbec nic a všechno může být úplně jinak. Nechápu hodnocení Osudové přitažlivosti gravitace jako čtivé a poučné. Snad jen ve smyslu, že jsem se víc dozvěděl o způsobech měření a pozorování vesmírných jevů. Výsledky prozatímních zjištění nejsou ovšem vševysvětlující. Přesně naopak. Dlouhá cesta k podstatě vesmíru a jeho minulosti a budoucnosti fyzikům teprve začíná.
Očekával jsem hlubší vysvětlení gravitace, ovšem zatím o ní očividně nevíme skoro nic. Většina textu se zabývá černými dírami, ale nebojte, ani tady se nic nového nedozvíte. Vše co nich zatím víme pochází z nepřímého pozorování okolního vesmíru a co se týče vnitřku děr, tak tady vše pluje na vlnách odhadů a terorií. Dan Simmons by to nevysvětlil lépe - jednoduše tam švihne singularitu a je vysvětleno....
Nějak jsem nepochopil prohlášení o vypařování malých černých děr oproti předchozímu prohlášení o jejich nemožnosti zmenšovat se a naopak se jen zvětšovat. Holt, nejsem fyzik a dost věcí mě uniká. V této knížce více než jinde.
Nedoporučuji číst pokud nejste astrofyzik :)
Na druhou, stranu knížka je plná grafů a schematichých obrázků, takže možná budete mít někdo větší štěstí a vezmete si z ní víc.

bulat
26.10.2015 5 z 5

výborná a komplexná kniha na danú tému

vitek.sk
10.09.2014 5 z 5

Dva špičkoví odborníci v oboru gravitace napsali stejně skvělou knihu na toto téma. Zabývají se především gravitací v oblasti konečných fází vývoje hvězd, to je bílými trpaslíky, neutronovými hěvzdami a černými děrami. Získáte mnoho znalostí o černých děrách, jejich typech a vlastnostech, způsobech zkoumání nebo historii objevů. Podíváte se také na supermasivní černé díry v galaxiích a dozvíte se něco o aktivních galaxiích. Knížka je napsána poměrně čtivě a je doprovázena množstvím kvalitních ilustrací a fotrografií. Dávám tedy zasloužených 100%.