Ostrov v Ptačí ulici

Ostrov v Ptačí ulici https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162966/bmid_ostrov-v-ptaci-ulici-6404e177b5d62.png 5 225 55

Jako Robinson Crusoe na opuštěném ostrově přežívá židovský chlapec s nesmírnou odvahou a vynalézavostí v polorozbořeném domě v opuštěné čtvrti varšavského ghetta. Obyvatelé čtvrti byli odvedeni a zanechali po sobě téměř veškerý svůj majetek. Zničený dům se nachází u zdi oddělující ghetto od zbytku města. Větracím otvorem může Alex ze svého úkrytu sledovat, co se děje ve čtvrti vně ghetta. Má za úkol počkat v troskách na tatínka, který mu slíbil, že se za několik dnů vrátí. Dny se však mění v týdny a týdny v měsíce, během nichž dojde k mnoha událostem bezpočtu překvapení. Kniha čtenáře strhne svou přímočarostí a upřímností. Budou ji číst napjatě a se zatajeným dechem.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , Práh
Originální název:

Ha-i bi-rechov ha-ciporim , 1981


více info...

Přidat komentář

misssicccka
08.02.2024 5 z 5

Nadherna kniha. Tesim se, az dcerky dospeji do veku, kdy ji pochopi.

Achneska
10.12.2023 4 z 5

Krásná kniha. Přečetla jsem ji za pár dní. Přibližuje život malého chlapce Alexe, který se ukrývá na starých půdách a čeká na svého tatínka. Jen jsem se na začátku knihy ztrácela v autorových popisech.


helusa2
19.11.2023 5 z 5

Prozatím jsem pouze slyšela jako rozhlasovou dramatizaci a bylo to perfektní - zpracování i příběh samotný Až objednám do školní knihovny, přečtu si ji :-)

petrarka72
20.07.2023 5 z 5

Skvělé čtení! Alex a jeho čekání na tatínka, Zeď jako hranice dvou světů, děti, stateční lidé, domovníci i udavači, Židé i Poláci, z (nejen) ptačí perspektivy. Věcné, zasahující, přitom nesentimentální a nevydírající.

Nikola086
11.07.2023 5 z 5

Náramně skvěle napsaný příběh z období 2. světové války pro náctileté čtenáře. Příběh má své kouzlo především díky autorovi, který si sám všemi hrůzami prošel a kniha díky tomu o to více zajímavější.
I přestože je kniha určena pro náctileté, tak si své čtenáře najde i mezi dospělými.

asam
18.04.2023 5 z 5

Na základě svých vlastních zážitků vypráví autor neuvěřitelný příběh malého chlapce, který se skrývá na půdě a čeká na příchod svého otce. Každá stránka knihy je kouskem života malého chlapce v polském židovském ghettu. Smutný osud, ale z každé stránky na vás dýchá odvaha, naděje.
Kniha je určena pro děti od 10 let a určitě u knihy vydrží až do konce i jejich rodiče.
Doporučuji.

Monika1717
07.04.2023 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila, Alex přežívá v domech po Židech a čeká na tatínka. Je mu 12 let a bojuje s hladem, zimou, strachem. Doporučuji pozorně přečíst. Nejen dětem.

Blue
05.03.2023 4 z 5

Kniha pro děti, ale s velmi závažným tématem a pojatá rovněž dosti provokativně. Zejména Polákům se asi musí špatně číst. Nečekal jsem, že bude autor v dětské knize takto otevřený.

hakunamatata
11.09.2022 4 z 5

Ostrov v Ptačí ulici je vyprávění dvanáctiletého Alexe, který se ukrývá v Ptačí ulici během vyhlazování židů. Zde má počkat na svého tatínka.
Sledujeme příběh o přežití očima malého chlapce, který je osamocen a bojuje o svůj život.
Kniha je fajn způsob jak dětem přiblížit nacistické Německo, i když musím říct, že občas byl pro mě popis města dost zmatečný a nevěděla jsem, kde se právě vypravěč nachází.

Přežije Alex? Setká se se svým otcem? A co ostatní židé?

Wasdy
25.04.2022 4 z 5

Kniha se mi moc líbila. Je to hezké pojednání o životě malého kluk, který musí přežívat jako Robinson Crusoe.

MakrelkaH
11.03.2022 4 z 5

Nečekala jsem, že mě tak zaujme kniha, která je určená pro děti.. Pro mě to bylo velmi příjemné a poutavé čtení. Je to sice kniha situovaná za války, ale nenajdeme zde tolik hrůz , které se odehrávaly, je to zde jen lehce nastíněno. Doporučuji si knihu přečíst.

Epes
19.08.2021 5 z 5

Oceňuji, že jako kniha pro děti má Ostrov v Ptačí ulici v popředí dobrodružství a svépomocnost hlavního hrdiny a válku samu jen v pozadí. Hrůzy holokaustu možná děti z knížky nevyčtou, ale napínavému příběhu zcela určitě porozumí i v těchto kulisách. Knížku proto mohou číst dnešní děti i bez traumatu z války.

Sára789
17.12.2020

(SPOILER) Poté, co je celé židovské Ghetto B (v nejmenovaném městě) odvezeno vlaky do vyhlazovacích táborů, ocitá se dvanáctiletý Alex sám v rozbořeném domě v Ptačí ulici, kde má počkat na svého tatínka. Během pěti měsíců, které tu nakonec stráví, než si pro něj tatínek přijde, se naučí hledat si v opuštěných domech jídlo a ukrývat se, tak aby jej nenašli Němci. S pomocí polského odboje se i několikrát vydává za zeď ghetta a seznamuje se s dětmi.
Kniha je zajímavým exkurzem do Alexovy dětské duše. Vnímání všeho, co musel během pěti měsíců zažít je tak upravené do podoby jakési robinsonády, ke které sám Alex svůj zážitek připodobňuje. Kniha je určená pro dětského čtenáře a tomu i odpovídá styl psaní, některé věci si dospělý čtenář prostě domyslí na základě svých vědomostí. Zajímavé je, že Alex se nás neustále snaží utvrzovat v tom, že tatínek se vrátí. Když se ale opravdu na závěr vrátí, Alexovi samotnému dochází, že už s tímhle ani nepočítal.
Kniha je rozhodně zajímavá, ale i přes ostatní komentáře tvrdící, že je i pro dospělé. Já bych ji raději nechala čtenářům dětským.

adel_pe
10.12.2020 5 z 5

Tuhle knížku jsem četla jako mladší a přečetla jsem ji jedním dechem.

Dadulina
11.11.2020 5 z 5

Příběh vyprávěný dítětem, což ovšem neubírá na síle prožitku. Knihu si mohou vychutnat i dospělí.

Karolka006
04.11.2020 4 z 5

Krásná a ke konci i smutná kniha, čte se rychle. Měla jsem ji přečtenou za 2 dny (179 stran). Od tohoto autora doporučuji i knihu Běž, chlapče, běž ( je i zfilmovaná).

Mnaui
05.10.2020 5 z 5

Neskutečné, čtivé. Autor dokáže velmi strastiplné až hrůzostrašné osudy podat velmi poutavě, aniž by vše důkladně popisoval. Spíše naznačuje, pro dítě adekvátně způsobem a pro dospělého, který zná dějiny poskytuje vodítko k vytvoření si vlastního obrazu

Knihomolka506
21.07.2020 5 z 5

"Z pravěku"
Četla jsem na doporučení češtináře. Krásný příběh o malem chlapci jiné národnosti, odvaze, strachu o život, skrývání a utikani z místa na místo, boji o přežití, ale hlavně o dalších zločinech proti Židům, které nacisti ve druhé světové válce udělali nejenom jim, ale taky ostatním národům.

Aaloha
15.04.2020 5 z 5

Dcera ve věku Alexe byla s knihou spokojená, příběh se líbil.

PanTydlitát
04.04.2020 5 z 5

Krásná kniha psaná z pohledu židovského chlapce, který zbyl jako poslední v ghettu. Naděje, že se jeho tatínek vrátí, pohltila i mě, vlastně celý příběh, celá kniha, si mě získala... Musím uznat, že já bych takovou odvahu neměla. Ale on neměl jinou šanci. Byla totiž válka. Hloupá, nanicovatá válka.
Válka, která NIKDY neměla být.