Ostrov s majákem

Ostrov s majákem https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28562/bmid_ostrov-s-majakem-AZO-28562.jpg 3 38 9

Maria Kallio série

< 6. díl >

Na ostrově nedaleko Helsinek je jednoho nevlídného říjnového rána nalezena mrtvola mladého muže, někdejšího milence policejní komisařky Marii Kalliové. Ostrov byl dříve pustý, ale nedávno ho začala užívat rodinná firma Merivaara, obchodující s ekologickými lodními barvami. Přesně rok po nalezení první mrtvoly se na ostrově objevuje další mrtvý, a tentokrát už případ nelze odbýt jako nešťastnou náhodu. Policie zahajuje vyšetřování, které je ale komplikované několika věcmi: komisařka Kalliová musí kromě vraždy řešit složité vztahy s jedním z podřízených, střídat se s manželem v péči o malou dcerku a hlavně - cítí nebezpečné sympatie k jednomu z hlavních podezřelých. Kromě napínavé a poutavě napsané zápletky kniha přináší i pohled do všedního života současného Finska. Z finštiny přeložila Jitka Hanušová.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Hejkal
Originální název:

Tuulen puolella , 2007


více info...

Přidat komentář

loskatos
15.08.2020 3 z 5

Celkem čtivě napsané. Ale děj bez nějakých silnějších vyvolaných emocí spěje ke konci, který není nijak překvapivý. K žádné z postav si nelze vytvořit nějaký silnější vztah.
Vadí mi styl vyprávění - v podstatě celá knížka je v první osobě a v minulém času.

Corelainie
24.02.2017 1 z 5

Slohově nezajímavé a nevydařené, plné chyb. Obsahově spíše o životě hl. hrdinky, nežli vyšetřování, které sice probíhá, ale je to dlouhá nuda, plná odboček a kritických názorů vcelku nezajímavé ženy. Severským detektivkám tato kniha rozhodně dobré jméno nedělá.


nakavusterezou
16.10.2016 2 z 5

Do detektivky to má hodně, ale opravdu hodně daleko.
Je to spíš román o ženě, které se zabývá vraždou a trochu nás během vypracování o jejím životě zavede i k procesu vyšetřování.

Za mě nuda, ale autorka píše hezky.

Líbilo se mi to, jak popisovala krajinu a stát, kde se příběh odehrává. Já jako milovnice Finska toto ocením!

newtory
29.07.2016 2 z 5

Záver ma "dostal", nie všetko čo sa blyští je severská detektívka.

konicekbily
17.06.2016 2 z 5

Na knížce se mi nelíbilo nic.

konicekbily
17.06.2016 2 z 5

Nebyla to snad ani detektivka - byl to pouze monolog hlavní vyšetřovatelky.

Terie
18.01.2016 3 z 5

Musím říct, že tohle je jedna ze slabších knih autorky. Nápad dobrý, provedení také, ale to ukončení bylo poněkud urychlené. Po Zasněžené ženě trochu horší kousek.

rikke
17.02.2013 2 z 5

Jsem háklivá na tiskařské chyby a těch tady bylo až příliš. Co se týče samotného obsahu, občas jsem se přistihla s otázkou, jak to, co zrovna čtu, souvisí se samotným příběhem. S blížícím se koncem knihy jsem měla pocit, jako by už Lehtolainen nebavilo v příběhu pokračovat, tak se rozhodla ho utít ránou z nebes, kdy hlavní vyšetřovatelce najednou dojde, kdo je vrah a jak to všechno vlastně bylo. A úplný závěr? Průhledný, předvídatelný, řekla bych, že by čtenáře spíš překvapilo, kdyby to skončilo jinak, než jak to skončilo.

Jsem zatížena na severskou literaturu a detektivek jsem přečetla nemálo. Bohužel s narůstající oblibou literatury severských autorů mezi českými čtenáři se již pár let setkávám s ne příliš vydařeným překladem. Ono ani obsahově to občas není kdovíjak úžasné.

bucklee
31.12.2012 odpad!

Nerad dávám u jakékoli knížky hodnocení "odpad". ... Ale tohle je absolutně nejnudněji napsaná detektivka, jakou jsem kdy četl.