OpRAWme se

OpRAWme se https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/337621/bmid_oprawme-se-6SC-337621.jpg 3 52 18

Kniha je napsána podle scénáře dokumentu točeného s předními odborníky z ozdravných institutů a univerzit na americkém kontinentu. Je v ní srozumitelně vysvětleno, jak funguje výživa a co v těle dokážou vlastní ozdravné procesy. Biochemické vzorce jsou tu přetlumočeny do lidového podání. Sporné věci a mýty ve stravě se řeší návštěvou pravěku, kde se vždy nachází ta správná odpověď. V knize se odhalí se spousta mýtů „zdravé stravy“, například: Proč jsou nezdravé himalájské soli, klíčky, vláknina, svačinky jablko s mrkví či mladá vojtěška alfa-alfa. Proč se zběsilým běháním většinou nehubne, proč moc nefungují ořechové tyčinky pro sportovce… Dozvíme se také, jak vytěžit maximum živin z ořechů, jak získat léčivou vodu ze studánky i doma v kuchyni, anebo proč nemáme chuť na maso z dravců či na vařený meloun. Kromě banálních rad, jak zhubnout s plným žaludkem, jak nemít zubní kazy a jak si prodloužit život, se dozvíme nejen, jak se dá snadno vyléčit astma, alergie či atopický ekzém, ale také těžší kalibr: epilepsie, autismus, syndrom vyhoření, neplodnost a dokonce i rakovina. Kniha není určena jen nemocným lidem, ale jsou zde i kapitoly pro upevnění zdraví, vitality a výkonů – od miminek přes vrcholové sportovce až po seniory. Pro snadné pochopení zdravé výživy je zde několik vzorových týdenních jídelníčků pro všechny cílové skupiny. První jídelníček má podtitul „Dejte mi pokoj s nějakou dietou!“ a poslední je „Jídelníček na hubnutí s plným břichem“. Co se v knize nedozvíme je, proč se nejmenuje stejně jako pracovní název scénáře, podle kterého byla napsaná: „Zastřelil jsem svého výživového poradce, milé dámy“. Jeho český pracovní název je mírumilovnější, půjčili jsme si jej od Karla Čapka: „Jak si pejsek s kočičkou dělali dort“. Dalo by se říci, že kniha je návod, jak se skutečně můžeme „opravit“ a dožít sta let v plné síle, zdraví a vitalitě. A to vše na bázi pravdy a produktů zakoupených „zdarma“ v supermarketu Příroda… Českou verzi knihy uzavírá kopa (60!) skutečných příběhů lidí (mých „klientů“) z Čech, Moravy a ze Slovenska.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Zdraví , Ekologie, živ. prostředí

Vydáno: , Stanislav Skřička
Originální název:

opRAWme se - po pRAWdě o zdRAWí a stRAWě , 2017


více info...

Přidat komentář

Lucie131313
02.04.2022 2 z 5

Ufff.... Mám ráda knihy s touto tématikou, ale co nemám ráda, je dogma, které bohužel srší z každé strany této knihy.....

sara5144
23.01.2021 5 z 5

Skvělá kniha o životním stylu, který nemůže pochopit každý. Pro mě je důležitá...zase vím o dalším člověku, který se mnou souzní...a mimochodem, kdo tu nesouhlasí s tím, že voda je základem všeho našeho žití...a tedy musí být jako studánka v lese a ne plná chlóru, antibiotik, kalu, bakterií, zbytků špíny z trubek a dalších..."příměsí"...ano autor si vydal knihu sám, tak se to dneska dělá, vydavatelé nikomu nic zadarmo nevydají, když autor knihu vydává sám, zaplatí za to nemalou částku, ...ale autor projel kus světa, seznámil se s indiánským léčitelem, zjistil co pijí vojáci trávící službu na moři, sám vykonstruoval a sestavil čističky na bázi osmózy...tedy čištění, které používá příroda sama...a jednu z těch čističek mi u mě v kuchyni sám namontoval...i v domácnostech mých dcer...je to zlatý člověk...a celá moje rodina je zdravá, protože pijeme čistou vodu...jeho vyprávění v této knize je milým přídavkem k tomu všemu ostatnímu...


Aghatte
28.05.2020 1 z 5

Knihu jsem si chtěla loni koupit, ale odradila mě její cena 399kč. Minulý týden jsem ji našla odloženou v poličce na ambulanci (knihobudka). Zajásala jsem a už si ji nesla domů.
Pochopila jsem, že papír opravdu snese všechno. Pominu literární stránku věci - autor není spisovatel a psát neumí. U "odborné " literatury neočekávám extra výkony, ale trochu čtivé to být musí. Iritují mě pasáže, kde s námi mluví jako v první třídě, stejně jako přehršel odborných termínů v jedné větě, kdy laik vůbec netuší o čem je řeč. Buď vagónek nese kostičku vápníku, nebo "inhibují cholinesterázu a chymotrypsin a hemolyzují erytrocyty".

O prospěšnosti živé stravy nelze diskutovat, určitě má své klady. Rozhodně bylo napsáno spousta lepších publikací. Zde mám pocit, že autor je fanatik a trpí ortorexií. Škodlivost "směsí", to už je vážně k zamyšlení. Nejen, že musíte jíst jen ovoce a zeleninu, ale pouze jeden druh. Tělo není schopno trávit dva druhy (více druhů) najednou! Vařená mrkev spadne do kyselin v žaludku, kdežto syrová se drží nad hladinou žaludečních kyselin a natráví se sama....
Děkuji své intuici, že jsem neutratila 399kč ( autor si knihu vydal sám ), a vrátím ji pro další případné čtenáře.

Anya636
29.09.2019 3 z 5

Knihu jsem vlastně nedočetla. Nesedla mi. Šamanský příběh o velmi sporných tématech v věci zdravé výživy, které nejsou podloženy moderními výzkumy. A pokud jsou, autor to neumí příliš dobře prezentovat. Co se mě týče připadalo mi hodně z tvrzení podepřených jen tím, co komu z jeho přátel sedlo za styl. Ale jak všichni víme, každý jsme kus od kusu a nemusí to zrovna vyhovovat našemu organismu.

Vlk.kh
07.05.2019 2 z 5

Dvě hvězdičky jen za tu část, která obsahuje příklady jídelníčků, co se dají pro zajímavost a zpestření ozkoušet, ale jinak.... Nejsem žádný odborník na stravu, ani nemám v tomto směru moc načteno, ale autor mi přijde, jako dost extrémista - mírně řečeno. Myslím si, že člověku stačí v dnešní době dostupných informací zdravý selský rozum, aby sám poznal, co je dobré a co nikoliv. Uznávám, že je všude spousta škodlivin a chemie, ale tvrdit, že zelenina, resp. luštěniny a vláknina jsou škodlivé? No, nevím, no. Trochu přitažené za vlasy mi to přijde, jako řada dalších teorií z knihy. Při plkách o osmotické vodě obracím oči v sloup, o teorii, že naše tělo je naprogramované na 130 let života si myslím své - možná tak někde v dokonalých laboratorních podmínkách ( Proto v době, kdy bylo vše bez chemie a předci žili v souladu s přírodou umírali do padesátky, až šedesátky, že ano ) a kecy o tom, že nějaké pití zeleninových šťáv a konzumace raw stravy vyléčí rakovinu, to už mě vyloženě přivádí do varu. Ala jak jsem psal v úvodu, pár užitečných a zajímavých typů tam je, ovšem můj náhled na knihu, jako celek to nijak nezachrání.

LuuKlein
27.01.2019 3 z 5

Zajimave poznatky o stravě

miri.f
06.01.2019 5 z 5

Pana Skřičku jsem poznala osobně, což považuji za velké štěstí. Je to úžasný člověk, který mi změnou životního stylu pomohl vyřešit mé celoživotní potravinové alergie i jiné obtíže a přitom stačilo tak málo... Kniha je velice dobře napsaná, jednoduše, výstižně, vtipně a já již teď vím, že se k ní budu coby k návodu pro správnou životosprávu neustále ráda vracet.

bagel
09.09.2018 2 z 5

Kniha má určitě v mnohém pravdu, ale obsahuje také množství přinejmenších sporných tvrzení. Fakta zde uváděná nejsou většinou ničím podložená. Na druhou stranu autor nikoho k ničemu nenutí a jsou zde i příklady pro malá obohacení jídelníčku doporučenými potravinami. O autorovi jsem bohužel nenašla nikde nic bližšího, což k věrohodnosti moc nepřispívá.

sony09
24.07.2018 5 z 5

Už jsem četl více knih s podobnou tématikou ale tahle je podle mě nejvíc informativní a přínosná... Doporučuji všem

veronika9143
24.05.2018 3 z 5

Tato kniha, nebo spíše návod na dobrý životní styl, mi dala pěkně zabrat. Chápu logiku toho, co autor píše, ale bohužel se nemůžu s jeho radami úplně ztotožnit. Celkově mi to přišlo až moc, ale věřím, že spousta lidí vnímá tuto stravu pozitivněji a otevřeněji, než já.

jiri77
29.01.2018 4 z 5

Po přečtení téhle knihy ,si určitě každý řekne ,že musí něco udělat pro své zdraví. Autor nikoho nenutí hned k drastickému přechodu na živou stravu a doporučuje alespoň mírný přechod k zdravému životnímu stylu a jídelníčku. Už jako dítě jsem si říkal ,proč si člověk upravuje tepelně stravu,,když to žádný živočich nedělá''. Určitě nezačnu žít přímo RAW ,ale trochu si z knížky vezmu a obohatím jídelníček čerstvou zeleninou,ovocem, chutnými oříšky a semínky.

Elsinor024
07.01.2018 4 z 5

Věřím, že autor má v mnoha věcech pravdu. Syrová strava může být léčivá a v některých případech i zachraňovat životy. Existuje spousta důkazů.
Pokud se to i panu Skřičkovi ve víc případech povedlo, jak uvádí v knize (zvlášť případ invalidy úplně na konci), má velké zásluhy.

Ghandimaster
22.12.2017 5 z 5

Dnes člověk netuší kterým názorům a radám ohledně výživy má věřit. Většina informací v této knize mi ale dává smysl a rozhodl jsem se myšlenku živé stravy přijmout. Kniha podává způsob stravování polopatě a nikoho do ničeho nenutí. Nemusíte se hned stát bio, natural raw vitariánem ale každý si najde pro něj přijatelný jídelníček. A kdo nenajde, tak podle mě proto, že nechce.

Áňa 998
10.12.2017 5 z 5

Rozhodně donutí přemýšlet o zdravějším stylu života ;)

Veve721
16.11.2017 4 z 5

Stanislav Skřička nás prostřednictvím knížky nenutí stát se veganem či fruktariánem. Nenásilně na nás působí skrz vysvětlivky a dobře míněné rady, takže si nakonec poběžíte ten pomeranč koupit sami z vlastní vůle. A poběžíte, tomu věřte. I já byla ze začátku skeptická, ale musím říct, že autor ví, o čem píše. A nejde jen o obsah, ale také o formu, kterou nám informace podává. Vtipy, veselé obrázky, uklidňující modrá barva nadpisů... Knížka jako celek na vás působí motivačně a pozitivně.

MartinaF
03.08.2017 4 z 5

Jsem skeptik, který by rád něco změnil, ale je líný pro to něco udělat. Přesto však jsem knihu přečetla od A do Z a musím říct, že po přečtení jsem se rozhodla, že do svého dne zařadím jedno možná dvě enzymatická okénka. Byla jsem překvapená, že autor vše popisoval jednoduše, zajímavě a nenásilnou formou mě pomalu přesvědčoval, že vlastně jíst zeleninu, ovoce, semínka a ořechy je úplně normální záležitost (v podstatě to je normální záležitost). Jsem ráda, že jsem si knihu mohla přečíst, udělalo mi to vhled do toho, že jíst zdRAWě není žádná věda.

Ginny
22.07.2017 4 z 5

Skvěle napsaná knížka. Díky ní jsem nahlédla do koutů dosud nepoznaných a díky laickému a srozumitelnému textu jsem porozuměla fungování lidského těla a jeho reakcím na dnešní nezdravý styl stravování. "Otevřely se mi oči." Z hrůzou jsem zjistila, jak se dnešní stravovací systém obrátil vzhůru nohama, jak se dnes za účelem zisku a kvantity šidí a mizí tak kvalita potravin, ba dokonce, jak je stávající potravinový boom jedovatý! Určitě se ze mě nestane vitarián konzumující pouze živou stravu, ale jistě začnu vyhledávat více stravu syrovou, omezím lepek ,mléko a další jedy které tělu škodí. Vlastně už po přečtení pár stránek jsem začala nad jídlem více uvažovat a nakoupila semínka, více ovoce a zeleniny. Jsem ráda, že se mi tato kniha dostala do rukou a děkuji tak autorovi za její napsání.

Milkacek
22.06.2017 5 z 5

I jako skeptika ohledně tématu zdravé stravy mě kniha v mnoha tématech buďto přesvědčila nebo nahlodala. Hned po prvních pár stránkách jsem si běžel do večerky koupit meloun :-)