Olympio alebo Život Victora Huga

Olympio alebo Život Victora Huga https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/254266/bmid_olympio-alebo-zivot-victora-huga-W8L-254266.jpg 4 7 2

Biografie Victora Huga zobrazující životní dráhu tohoto slavného spisovatele v celém její rozmachu a lesku. Kniha obsahuje 48 stran černobílých fotografií, skic a portrétů.

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry , O literatuře

Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Olympio ou la vie de Victor Hugo


více info...

Přidat komentář

roso.mak
19.03.2022 3 z 5

Zatraceně zevrubné. Ocenila bych menší poetizaci přednesu, ale chápu to jako úlitbu doby.

Každopádně někdo si dal s touto knihou zatraceně práce.

Péťa1950
26.04.2020 4 z 5

Rozsáhlá publikace mapující život geniálního spisovatele od romantického mládí až po vyzrálého sebevědomého autora. Hodně je věnováno jeho rodinnému a milostnému životu. Musel se vyrovnat se smrtí tří dětí, milovaná dcera zemřela tragicky velice mladá.Čtvrtá dcera skončila v ústavu. Zemřela také jeho manželka, o kterou se léta ucházel . Romantická láska mládí.Život i dílo je spojeno s politickými změnami ve Francii 19.století. Velkou část života prožil ve vyhnanství, kam ho vždy rodina následovala. Zajišťoval materiální život všech svých dětí.V knize je řada ukázek jeho tvorby. Obrazová část a úryvky bohaté korespondence, kterou vedl s rodinou, přáteli i věrnou milenkou prostupují celým textem. Tvořivý duch ho nenechal odpočívat, je neuvěřitelné, co vše v životě stačil. (Na okraj, většinu díla psal ve stoje u psacího pultu, muselo to být i fyzicky velmi náročné.)
Kniha na čtení náročná, hlavně politické zvraty a války jsem si dohledávala. Ve škole nám vše bylo podáno velmi zjednodušeně. (před padesáti pěti lety). Stojí za přečtení.


Štítky knihy

francouzští spisovatelé

Kniha Olympio alebo Život Victora Huga je v

Přečtených12x
Knihotéce20x
Chystám se číst8x