Olejkár

Olejkár https://www.databazeknih.cz/img/books/83_/83728/olejkar-83728.jpg 4 11 3

Píše sa rok 1299. V krajine vládne Matúš Čák, "pán Váhu i Tatier," ktorý sa na uhorský trón snaží dosadiť Václava II. V jednu silvestrovskú noc olejkár Hrabovec spolu so zlatníkom, miešajú jed pre Matúša Čáka. Odniesť mu ho má Vít... Potom, čo je olejkárov úmysel odhalený, dostáva sa pred súd, kde rozpráva svoj osud... Olejkár je historická poviedka zo začiatku 14. storočia, ktorá rozpráva o olejkárovi Hrabovcovi, ktorý má nemanželského syna Víta. Vít je smelý chlapec, ktorý sa chce stať dobrým liečiteľom. Nevyrastá však u svojho otca, ale vychováva ho nejaká chudobná žena, ktorá mu vybrala aj meno a neskôr sa ho ujme pustovník. Až keď sa olejkár Hrabovec ožení a má dcéru Ľudmilu, vezme ho do učenia k sebe. Vít sa do Ľudmily zamiluje, nevediac, že majú spoločného otca...... celý text

Přidat komentář

Skala317
05.05.2021 4 z 5

Kniha sa skladá z dvoch poviedok- Olejkár a Od Silvestra do Troch kráľov. Pozrieme sa na Olejkára. Hurbanova poviedka zasadená do obdobia Matúša Čáka trenčianskeho a historického Trenčína- /kde inak žijem a preto mi poviedka bola obsahovo blízka/ je napísaná so snahou idealizovať si hlavne Matúša Čáka a jeho počínanie. Keďže náš ľud nemal nikoho o koho by sa mohol v časoch maďarizácie oprieť, štúrovci postavili na piedestál práve Matúša Čáka. Pokiaľ si odmyslíme idealizmus, vyvstáva nám historický príbeh, ktorý však pokuľháva, je miestami presladený, no má svoje veľké plusy. Tie sú v celkovej historickej a publikačnej hodnote diela, ktoré bez prihliadnutie k reálnym súvislostiam, odráža a prináša poriadnu dávku štúrovskej sily, nadšenia a lásky k vlasti. Ďalej je to používanie slov, alebo slovných obratov ktoré sa už dnes nenosia. Hurban v Olejkárovi pomerne verne opisuje Trenčín, jeho okolie a čitateľ sa dozvie ako vyzeral Trenčín v čase Matúša Čáka, kde tiekol Váh, kde stál richtárov dom a podobne. Z knižky ide veľká snaha o priblíženie a prebudenie Slovákov, za čo má u mňa Olejkár body naviac. 

Od Silvestra do Troch Kráľov- to je iný typ prózy. Ide o humorne-satiricko ladené dielo, ktoré je však v jeho hĺbke vyzývavé a verne opisujúce vtedajšie /a možno aj dnešné / pomery. Podľa mňa ide o jednoznačne lepšie dielo než je Olejkár. Hurban tu poukazuje na stabilno-hrabivú túžbu po peniazoch, zisku, majetkoch, kde ten, ktorý mal majetok bol viac než ten, ktorý ho nemal. No keďže je to humorne ladený príbeh, dozviete sa, kam až dokáže zájsť ľudská chamtivosť. Dobre napísané, na svoju dobu svieže dielko.

Knihu som mal možnosť si prečítať v školskom vydaní študujúcej mládeže, a bolo to skvelé, pretože táto séria zahŕňa aj fotografie zo života J.M. Hurbana, jeho životopis a kvalitný doslov.

Kopta
05.06.2020 3 z 5

Hodně těžké na hodnocení. Něco mezi jednoduchým čtením, ale zároveň hledáním něčeho v otroctví literárních směrů, které se kombinuje neustále dokola. Opět... myšlenka dobrá, ale tím to ne vyloženě končí, ale určitě to není něco vypovídajícího. Zas a znova, věčná škoda.


Mijagi
27.03.2015 4 z 5

Taková až naivní pohádka (dalo by se říct) s dobrým i špatným koncem a se zajímavým dějovým zvratem. Osobu šlechtice Matúše Čáka autor hodně zidealizoval a rozhodně nechtěl napsat pravdivý historický román. Pokud jej očekáváte, budete zklamaní. Ke knize jsem se dostal díky mé cestě do Trenčína, kdy jsem chtěl nasát ještě před odjezdem atmosféru města a krajiny blízkého Povážského Inovce a po této stránce příběh splnil očekávání. Dílo mi doporučila uživatelka Koka, za což ještě jednou děkuji.

V ČR budete mít problém knihu sehnat, v antikvariátech ji nenajdete a třeba v pražské městské knihovně je možné zapůjčení pouze do studovny. Na internetu jsem našel možnost legálního stažení ze zlatého fondu deníku SME: http://zlatyfond.sme.sk/dielo/47/Hurban_Olejkar/1

Ač jsem se tomu bránil, má první kniha přečtená prostřednictvím elektronické čtečky. Díky uživateli gaara1 za zapůjčení přístroje :-)