Smršť

Smršť https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59600/oland-smrst-C1n-59600.jpg 4 624 171

Öland série

< 2. díl >

Chladný, ponurý říjen na ostrově Öland. Joachim nedal na pověry o ostrově a se svou rodinou se nastěhoval na statek Aluden. Tato usedlost však byla vystavěna ze dřeva lodního vraku a všem obyvatelům přineslo toto místo jen neštěstí.

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Nattfak , 2008


více info...

Přidat komentář

knihomolka525
16.07.2023 1 z 5

Vůbec se mi nelíbil styl psaní.Přesouvání do minulosti kdy mě ta minulost ani nepřijde zajímavá,ale spisovatel se potřeboval od něčeho odrazit ?Asi už jsem dospěla do stadia, kdy už jsem severské literatury přesycená.

Dani25
25.05.2023 3 z 5

Príbeh zaujímavý, čítala so dobre, ale tej duchariny tam bolo priveľa.


ivusse
09.04.2023 3 z 5

Jsem ráda, že jsem ji dočetla. Zajímavý příběh, ale pro mě příliš negativní.

RADIN
01.03.2023 5 z 5

Aj mne sa kniha páčila,super to bolo.

miloslav0399
20.09.2022 5 z 5

Po přečtení Mlh Ölandu jsem se hned pustil do Smršti. S radostí jsem přivítal známé postavy v epizodních rolích a s napětím jsem čekal na pořádnou sněhovou bouři. Nebyl jsem ani trochu zklamán, opět vynikající kniha!

kalache
22.04.2022 5 z 5

...severská detektivka jak se patří,dokonce jsem postřehl,že se při čtení sráží dech!...

Leona333
03.03.2022 4 z 5

Původně jsem od této severské detektivky, očekávala něco jiného. Každopádně zklamaná nejsem. Je to po delší době pro mne velice poklidná krimi, kde netečou potoky krve a o těla mrtvých, se nezakopává za každým rohem...
Na samotném ději se mi líbilo i to, jak si autor skrze mystično a tajemno, pohrává se čtenářovou myslí a fantazií. Jako velký bonus ke knize vnímám i krásně popsanou krajinu ostrova, i s jejími přírodními živly, v podobě sněhové bouře. Kdyby závěr knihy nebyl tak trochu ,,přemrštěný" v akčnosti..., dala bych plný počet hvězd.

andrea7459
12.02.2022 5 z 5

Do poslední chvíle jsem vůbec netušila, jak to nakonec celé dopadne, skvělá kniha. Za mě 5 hvězdiček.

Amitiel76
07.02.2022 5 z 5

Tak tohle bylo opravdu chladné, a ponuré, jak slibuje anotace. Severský thriller s mysteriózními prvky, a doslova mrazivou atmosférou. Drsná, nehostinná krajina, sněhové bouře, a nemilosrdné Baltské moře, které bere i dává. Led, sníh, kruté mrazy a odlehlá samota. Starý statek na samém konci světa postavený pro strážce majáků, které se tu jako dva prsty tyčí k nebi. Místo opředené mnoha pověstmi a legendami. Místo pro nový začátek mladé rodiny , nebo pro její tragický konec? Skvělý popis prostředí, při kterém vám běží příběh před očima jako film. Vtáhlo mě to od první stránky, a já četla se zatajeným dechem. Nedalo se odtrhnout. Perfektní byly také vsuvky ze starého deníku, přibližující tragédie které se v minulosti na statku odehrály. Dodalo to knize tu správnou, tajemnou atmosféru. Více jak čtyři sta stran mi doslova zmizelo pod rukama, ani nevím jak. Určitě ještě zkusím další autorovu knihu. Tahle mi opravdu sedla.

DuncanIdaho
27.10.2021 4 z 5

V asi 80% knihy se sice nic moc nedělo, ale autor neustále udržoval čtenáře v určitém napětí a očekávání. Konec však byl dost strhující. Celkově je to nenáročné dílo, které se dá v poklidu přečíst. Pokud si chcete odpočinout po náročnější knize nebo knize se struhujícím spádem, přečtěte si tuto knihu.

Hugomil
13.10.2021 5 z 5

Tahle kniha mi naprosto sedla svou atmosférou a příběhem. Trocha tajemna, trochu místního folkloru a trocha napětí v naprosto úžasné krajině.

Johncze
24.07.2021 4 z 5

Na můj vkus příliš mystery, ale jinak klasický Theorin, kde se opět setkáme se vševědoucím Gerlofem. Příběh pomalu plyne a chystá se na závěrečné vyvrcholení, na které jsme v této sérii zvyklí. Zde jsou vlastně dá se říci dvě, což potěší, ač je tedy čtenář v tomto případně ponechán v nevědomosti až do úplného konce, kdy dojde ke konfrontaci. Nicméně se to jako obvykle čte velmi pěkně a téměř samo.

HaHa11
14.06.2021 4 z 5

Druhý "Öland" byl oproti prvnímu poněkud mysteriózní, ale v tomto případě mi duchařina spojená s kvalitní detektivkou vůbec nevadila. Nějak to prostě k tomu temnému severu patří! Pojítkem mezi oběma knihami je nezdolný osmdesátník Gerlof, příběh se odvíjí ve dvou časových liniích, kdy ta druhá, mající svůj počátek v devatenáctém století, se přibližuje k letům devadesátým. Kruté a nelítostné zimy, hořké lidské osudy, citu zbavení protagonisté, prolínání reality a dávných bájí. Čtivé, zajímavé, napínavé! Jdu na další.

EliskaD
16.05.2021 4 z 5

Smršť je už mou třetí knihou autora a tak jsem věděla, že pro čtení musím být v tom správném rozpoložení. Autor má telent barvitě psát a plasticky vyobrazovat prostředí i řádění živlů. Děj ubíhá pozvolně bez překotneho spěchu. Jen jsem při čtení doufala, že veškeré duchařské příběhy budou nějak logicky vysvětleny. Nestalo se tak. Přesto se jednalo a parádní čtení.

mcabr
07.04.2021 5 z 5

Krásné čtení, spád i konec.

Kopretina_aku
08.03.2021 4 z 5

Líbilo se mi mystično míchané s realitou a rozhodně se do tajemství statku skvěle hodilo. Líbilo se mi i vykreslení ostrova v silné sněhové bouři, na kterou byl čtenář dopředu připravován. Postavy byly bez emocí, obzvlášť Joakim a některé byly vyloženě podivné. Jako celek je to čtivé, oproštěné od přemíry násilí a vražd a oceňuji, že pachatele čtenář neodhalí po pár prvních stránkách.

March
27.02.2021 4 z 5

Skvělá detektivka, několik zápletek, návrat hodně do minulosti, to mě moc bavilo. To ponure prostředí mě dostalo, jak už psali někteří, občas jsem nemohla dýchat, ale i odložit, přestat číst a nedocist...kniha zhltnuta, co jediné bylo na mě moc, asi to mysteriozno, ale nebylo tam toho zas tolik. Autor umí skvele davkovat dej, namíchat a naservirovat. Jeste, že mají na ostrově Gerlofa:-)

Anetiina
26.11.2020 4 z 5

Smršť mě dostala svojí atmosférou. Skoro jsem nedýchala, jak jsem si živě představila blížící se bouři a hrozící nebezpečí, opravdu precizně a poutavě popsáno. Mysteriózní prvky sice vůbec nemusím, ale tady mi kupodivu tolik nevadily. Co mě ale iritovalo, bylo chování otce vůči dětem, z pohledu rodiče mi přišlo naprosto nereálné nechávat malé děti bez dozoru v domě u moře, zatajovat jim důležité skutečnosti atd., dost mě to tam rušilo.

Iveta123
16.11.2020 5 z 5

Kniha mě bavila od začátku, přibližně od poloviny jsem se nemohla odtrhnout. Pěkně napsaná, dokážu si živě představit popisovaná místa a lidi, doporučuji.

ber
23.07.2020 5 z 5

U této knihy mě bavil styl psaní...... taková lehkost psaní, skvěle napsaný děj, popis přírody a okolí, prolínání starých příběhů a to lehké tajemno....... Už se těším na další díly.