Mlýny osudu

Mlýny osudu https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/201429/mid_oland-mlyny-osudu-ZIT-201429.jpg 4 363 85

Öland série

< 4. díl >

Uprostřed noci zabuší na dveře bývalého námořníka Gerlofa Davidssona dvanáctiletý Jonas Kloss a s hrůzou mu vypráví o tom, že na moři viděl loď, na jejíž palubě byli umírající námořníci a šílenec se sekyrou. Na Ölandu se zatím rozbíhá hlavní turistická sezóna, přijíždějí sem tisíce lidí, ne všichni tu ale chtějí strávit dovolenou nebo obdivovat krásy ostrova. Starý muž jménem Aron Fredh se vrací po mnoha letech z ciziny na Öland s jediným cílem: pomstít se. Vysvětlení je třeba hledat jak v minulosti, tak v přítomnosti, a především v bohaté rodině Klossových, která na ostrově vlastní přepychové rekreační středisko. Jediný Gerlof začíná tušit, kdo by mohl Fredh mohl být; zdá se, že se s ním dokonce kdysi dávno setkal. Oba spolu tehdy stáli na hřbitově u čerstvě vykopaného hrobu, když vtom zaslechli, jak se z rakve ozývá bouchání...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Rörgast , 2012


více info...

Přidat komentář

vladka321
29.05.2023 5 z 5

První kniha, kterou mám tu čest od autora číst a musím říci, jsem maximálně nadšená. A jak jinak, čtu opět od konce :D
Vzhledem k tomu, že tento díl je hodnocen jako nejslabší, tak jsem vyloženě natěšena na díly předcházející, do nichž se jdu hned pustit.
Osobně mě uchvátil obsah knihy, vypravěčsky styl autora a v neposlední řadě výborná zápletka. Toto vše se spojilo dohromady. K tomu velmi ráda čtu generační romány a výsledek je dokonalý. Rozhodně doporučuji.

kalache
20.02.2022 4 z 5

...všiml jsem si,že v mnohých severských detektivkách má zlo kořeny v Rusku...


esfinge
30.11.2021 3 z 5

Tentokrát za mě Theorin průměr. Přečetla jsem celou sérii z Ölandu, ze všech byla nadšená, ale závěrečný díl mě prostě nechytil. Popisy ostrova a atmosféry opět skvělé, ale ty postavy nudné a pro mě nevěrohodné a celý příběh zdlouhavý. Ani Gerlof už situaci nezachránil.

mi-380
10.07.2021 4 z 5

Ölandské léto se starým dobrým Gerlofem, záhadnou Lisou a krutým Navrátilcem. Očekávaná pohoda posledních prázdnin dvacátého století se ale ošklivě pokazí propojením hlavních postav s temnou minulostí i třaskavou současností rozvětvené a nevyzpytatelné rodiny místních boháčů Klossových. Theorin tentokrát přitvrdil, a to se týká jak zločinů samotných, tak hlavně připomínáním krvavých historických událostí minulého století. Vše se znovu skoro obejde bez policie, nechybí však silná dávka nostalgie a smutku, pořádné překvapení ve vysněné Nové zemi a hlavně otázka: Jak by asi dopadl kdokoli z nás, pokud by ho dostaly mezi kola stejné mlýny osudu jako Arona?
85 % (zatím 323 čtenářů je na stejném průměru 85 %).

HaHa11
24.06.2021

Po přečtení této knihy mi nebylo dobře po duši. Prázdninová ostrovní idyla v době vrcholícího švédského léta postavená do kontrastu se vzpomínkami jedné z postav na dobu stalinského teroru v bývalém Sovětském svazu. Kruté ohlédnutí, a proto jsem tento příběh v podstatě ani jako detektivku nevnímala.
Dočetla jsem, ale hodnotit nebudu.

Martin1974
22.05.2021 5 z 5

Je to čistá náhoda, že som si rozčítal naraz túto knihu spolu so Súostrovím Gulag. V obidvoch sa znovu utvrdzujem v názore, že homo sapiens, tak ako je najgeniálnejší tvor na Zemi, je zároveň aj tvorom najbeštiálnejším..

Pavlus78
16.05.2021

Zatím nejlabší co jsem od něj četla

March
07.03.2021 4 z 5

Co by si ostrov počal bez Gerlofa? :-)Musím říct za mě asi nejlepší díl z této série. Servírovani děje u autora je naprostá pecka, chválím v každé knize, jeho cit pro vyprávění je bezkonkurenční. V tomto díle prolínání přítomnosti/minulosti a ještě zatrpklost je báječně popsané a to, jak umí autor popsat prostředí je také balzám pro čtení a trocha historie nikomu neublíží:-) Knížce opět nechybělo napětí a nedalo se od ní odtrhnout,
500 stránek přečteno jako nic.

sarka45
13.02.2021 4 z 5

Moc zajímavý pohled do historie v retrospektivních částech knihy. Nechci vyzrazovat děj, ale bylo to pro mě velice překvapivé, že se něco takového dělo. Bylo to tedy děsivé a je jasné, že přeživší museli být postižení do konce svého života. Zajímavé, napínavé, dobře se četlo. Spokojenost.

yandýs9
18.01.2021 4 z 5

Chvíli trvalo se do knihy začíst. Pak mě ovšem děj pohltil, nedalo se přestat číst. Až mi bylo líto že už to skončilo a nepřišlo mi ani tolik stránek přečtených ????

Pavlína2019
12.01.2021 5 z 5

Čteno podruhé po šesti letech. A opět jsem nadšená, autora i jeho všechny knihy miluji. Vše o čem píše krásně vylíčí, barvitě, věrohodně a zajímavě. Děj příjemně plyne, nechce se přestat číst... Příjemné jsou krátké kapitoly psané z pohledu různých hrdinů a pohledů do minulosti. Zároveň i poučný vhled zde do období Sovětského svazu, Stalina a odehraných hrůz. Vřele doporučuji.

Johncze
11.01.2021 4 z 5

Shodou náhod jsem tento díl četl jako první, ale naštěstí na sebe jednotlivé díly tak těsně nenavazují, aspoň mi nepřišlo, že bych přišel o nějaké souvislosti. Autor dokáže moc pěkně popisovat krajinu a okolí ostrova, zároveň je to v rozumné míře, čili vás dokáže přenést na místo, ale nenudí. V tom je podobné autorům jako Peter May. Příběh je zajímavý i díky svým výletům do historie a stylem vyprávění, kdy se začíná s několika zdánlivě nesouvisejícími příběhy, které pak do sebe zapadnou. Velkou výtku však mám k postavě Gerlofa, jakéhosi geniálního amatérského detektiva v důchodu. Jeho schopnosti si odvodit věci nebo dojít ke vždy správným závěrům téměř z ničeho, je místy až k smíchu a kazí tak jinak velice povedenou tvorbu. Nicméně ve výsledku se i přesto dá kniha užít a ponořit se do ní. Následuje první díl.

Calibra
05.01.2021 4 z 5

1/21 Moc se mi líbí série z ostrova Oland, popis krajiny je úplně dokonalý a ostrov vidím, jako bych tam byla. V tomto dílu dostal Gerlof trosku vetsi roli a pasáže z Nové země byly poutave napsaný, ale bohužel postavené na skutečných událostech. Skoda, ze paty díl jen povidkovy.

Anetiina
26.11.2020 3 z 5

Autorovi nelze upřít neotřelost témat všech dílů série. Ani tento díl není výjimkou. Ale - a tento pocit mám ze všech dílů - je zvolené téma v kontextu délky detektivky asi až moc velké sousto, které se projevuje nedotaženými linkami, nepropracovanými postavami a ve čtenáři zanechá pocit jakési odbytosti. Co ještě musím vytknout, je to, že Gerlof, ač senior v pokročilejším slova smyslu, je buď génius nebo dítě štěstěny, protože při minimální námaze a aktivitě vždy všechno správně pochopí a odhalí pachatele, případně k němu obojí přijde tak nějak samo, a to opakovaně. Uvedené mouchy platí vlastně pro celou sérii a když si na ně člověk zvykne a je ochoten je odpustit, zážitek z knih je příjemný.

mol378
10.09.2020 4 z 5

Pro mě nejlepší díl série, zajímavý ambivalentní pohled na hlavního hrdinu/zloducha - utrpěná příkoří dělají mnohdy z jinak normálních slušných lidí svině. A zajímavé reálie.

eliska8413
16.07.2020 2 z 5

(SPOILER) Děj knihy se poměrně vlekl a navíc byl ještě rozdělen do dvou časových linek.
Moc nevím, co si myslet o postavě Arona, kterého autor líčil skoro jako oběť. Stejně tak myšlenkové pochody rodiny Klossových jsem úplně nepochopila a doteď bezvýsledně pátrám po tom, proč jeden bratr šel místo druhého do vězení a co z toho jako měl, když přišel o dům?
Dějová linka postavy Lady summertime byla asi do knihy vsunuta jen pro potřeby nárůstu stran?
A jak tedy dopadla Veronica? Odevzdal Gerlof její přiznání na policii, nebo se udala sama, nebo taky umřela nebo co se vlastně ve mlýně stalo?
Popravdě na to, že jsem přečetla román, zůstaly mi jen otázky.

Keporkakyně
07.07.2020 5 z 5

Tajemno, melancholie a úžasný styl psaní - to je standardní výbava Theorinových knih. Autora obdivuji, kniha je dokonalá.

loskatos
15.05.2020 4 z 5

Styl vypraveni u Johana Theorina se mi proste libi. Stridani casovych rovin, urputny deda Gerlof. Byl jsem na ostrove s nim.

evickakyticka
18.04.2020 4 z 5

Čtvrtý výlet na ostrov a opět jsem uchvácena jeho prostředím a také lidmi, kteří na něm žijí. Neméně jsou zajímavé i jejich životní osudy. Tentokrát vyčnívá postava Arona, občas je to docela síla. Super počtení, sérii mohu doporučit.

HŠ
30.03.2020 2 z 5

Tento typ knih řadím mezi těžké knihy (když mi při čtení na zádech vyklouzne z ruky, je z toho přinejmenším modřina), přitom by to tak být nemuselo, kapitoly krátké, dvoustránkové, zbytečně natahané na 500 stránek. Po 50 stránkách jsem to chtěla vzdát poprvé, při 100 podruhé, při 250. straně jsem si řekla, že už to přece nevzdám. Pro mě dějová linka s Lisou zcela zbytečná, některé kapitoly s Jonasem také. Já tedy jdu proti proudu a nedoporučuji.

Autorovy další knížky

Johan Theorin
švédská, 1963
2011  82%Mlhy Ölandu
2013  79%Skrýš
2012  84%Smršť
2014  85%Mlýny osudu
2012  78%Zkamenělá krev

Kniha Mlýny osudu je v

Právě čtených6x
Přečtených539x
Čtenářské výzvě37x
Doporučených28x
Knihotéce318x
Chystám se číst192x
Chci si koupit33x
dalších seznamech3x