Oko za oko

Oko za oko https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/334172/bmid_oko-za-oko-2iL-334172.jpg 4 317 67

Oko za oko série

1. díl >

Ostrov Jar není jen idylické místo na dovolenou, ale to vědí pouze ti, co na něm žijí. Kat, Mary a Lillia chodí na střední školu, ale to je asi to jediné, co mají společného. Tedy kromě touhy pomstít se. Pomstít se těm, kteří je šikanovali, vysmívali se jim a udělali jim ze života peklo. Špatné věci se totiž stávají i hodným holkám. Ale i hodné holky se umějí bránit. A tyhle tři dohromady? Jsou schopné čehokoli…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Dívčí romány

Vydáno: ekniha , CooBoo
Originální název:

Burn for Burn


více info...

Přidat komentář

michaela5515
20.07.2023 3 z 5

Příběh o pomstě tří holek, které se cítí nějakým způsobem ukřivděné. A právem. S tím i vzniká hluboké přátelství. Lillia je moje oblíbená postava. Alexe moc nemusím a vlastně ani Rennie. Zato Reeva mám ráda.

Butterfly340
04.09.2022 4 z 5

(SPOILER) Tohle nebylo vůbec špatné. Od knihy jsem měla nulová očekávání, takže mohla jen překvapit. A taky že překvapila.

Začátek je pomalý. Člověk se seznamuje s hlavními hrdinkami, ale i tak. Čekala bych něco víc. Pak se to nicméně rozjede a už se od knihy nelze odtrhnout. Je to napínavé, pořád jsem přemýšlela, co se stane dál, a také vtipné. Párkrát jsem se u knihy vážně zasmála a to se mi moc často nestává.
Dále cením, že puberťáci mluví skutečně jako puberťáci. Svěží změna!

K samotnému obsahu knihy... Je to hodně toxic a nikde nenajdeme nějaké "rozhřešení". Já to jako problém neshledávám, avšak rozhodně bych knihu nedoporučovala mladším čtenářům. Oko za oko se tváří jako kniha pro "mladé slečny", ale rozhodně jí není. Je to taková new adult oddechovka. A jsem velmi ráda, že jsem si ji přečetla až ve svém věku, kdy mám střední už za sebou. Protože přečíst si ji ve 12-13, tak se nástupu na střední bojím jak čert kříže.

Co bych knize skutečně vytkla a za co strhávám hvězdu, je ta příměs magie, nebo co to má sakra být. Vůbec jsem to nepochopila a nemá to tam žádný význam.
Dále jsem si všimla pár nesrovnalostí, které nebudu rozvádět, protože nechci spoilerovat. Taky bych uvítala, kdyby kniha byla delší a hlavní hrdinky tak dostaly ještě o trochu více prostoru nám vše vysvětlit.

SPOILER

Chápu, proč se chtěla pomstít Mary i Kat, ale Lillia? S Alexem to mohla vyřešit hned a prostě se ho zeptat. Stejně nakonec došlo k tomu, že to spolu nějak vyřešili, ona mu všechno uvěřila, a stali se opět kamarády. Lillia si pomstu Alexovi mohla ušetřit, akorát to potencionálně poškodilo jejich kamarádství, a místo toho se pomstít Rennie, která by si to vážně zasloužila. Manipulativní mrcha, pro kterou jsem neměla vůbec pochopení.

KONEC SPOILERU


_Brunetka_
21.07.2022 3 z 5

Pro upřesnění, hodnotím 3,8*.

Co bych o téhle knížce řekla? Musím říct,že když jsem ji četla podruhé,všimla jsem si trošililinku pomalejšího rozjezdu,který mě však znovu skvěle seznámil s postavami, okolnostmi, proč je kdo rozhádaný a tak. Autorky téhle knížky mají taky neskutečně velký dar. A to,že píšou neskutečně čtivě, čemuž napomáhají krátké kapitoly (zkrátka se tu neustále objevují kapitoly, které vás nenechají ve čtení přestat) a ich-forma. I tři pohledy hlavních hrdinek byly fajn. A když už jsme u těch postav. Mezi mé favority se zařadila slušňačka Lilia i drsňačka Kat (obě dvě jsem vážně žrala),co se týká Mary,ta má za sebou hodně smutnou událost,kterou si získala můj soucit a myslím,že tohle by se opravdu s klidem mohlo stát,ale přesto mi nijak do oka nepadla.A co se týká klučičích postav? Šest slov. Proč je Linty tak k sežrání? Ještě bych měla zmínit záporňáky,na které byly mířené pomstičky. Občas mi to jejich chování přislo vážně ošklivé a kruté,ale rozhodně mi nevadili víc,než mi vadit měli. Místy tahle knížka byla i hodně vtipná. Konec byl napínavý a celkem široce otevřený do dalších dílů,rozhodně by vás měl navnadit. Mě teda navnadil. Celkově se mi tahle oddechová a fajn knížka moc líbila, rozhodně slušný rozjezd série!

knihomolkaMist
28.05.2022 5 z 5

Jaktože jsem o téhle knížce dřív neslyšela? Tohle bylo skvělé. Krásný příběh o touze po pomstě, který se trochu začne vymykat z rukou :)
Vřele doporučuji :)

Fortuna7
23.05.2022 5 z 5

Tohle bylo super! Kniha je neskutečně čtivá, nemohla jsem ji odložit a hodně jsem nad ní přemýšlela. Odkrývat minulost hlavních hrdinek mě hodně bavilo. Celkově námět s pomstou byl skvělý a já se už strašně těším na 2. díl.
Fakt pecka, velké doporučení:-)

vlkove
17.11.2021 4 z 5

Dobré dívčí čtení. Líbil se mi motiv pomsty, je to dobré téma, konečně něco jiného po všech těch romantikách.
Co bych knize vytkla je fantasy prvek, to opravdu nebylo nutné.
Od Jenny Han jsem četla první a druhý díl série Léto, to tedy nebylo nic moc. Tahle kniha byla o dost lépe napsaná.

orangerose
10.11.2021 5 z 5

trochu mně to připomíná sérii Roztomilé malé lhářky, knížka mně bavila, plná nečekaných událostí , knížka mně velice překvapila hodně, začínám číst 2 díl :D

kvetinkovedny
27.04.2021 4 z 5

(SPOILER) Lillia se chtěla pomstít kamarádovi Alexovi za to, že si začal něco s její mladší sestrou. Kat se chce pomstít bývalé kamarádce Rennie za to, že ji pořád uráží a roznáší o ní pomluvy. A Mary se chce pomstít kamarádovi Lillie – Reevovi, který ji, když byla malá, šikanoval.

Musím říct, že se mi to líbilo. Sice pomsta není moje oblíbené téma (a to jsem zbožňovala seriál Revenge), ale knížka se četla dobře, postavy jsem si oblíbila (nejvíce Lillii) a jak se holky mstily, to bylo i docela zábavné. Celou knížku jsem chtěla, aby se Lillia dala dohromady s Alexem. Konec byl hodně otevřený, trochu magicko-mystický, což už trochu poukazovalo na to, že tato série v sobě bude ukrývat špetku fantasy.

bookworm_girl
19.02.2021 3 z 5

Tak od této knihy jsem rozhodně nečekala nic velkého a stejně mě docela zklamala. Od Jenny Han totiž mám moc ráda sérii Všem klukům, ale toto je, jak kdyby to napsal úplně někdo jiný.

Už od začátku mi příběh přišel jako strašná nuda, v podstatě 100 stran z těch cca. 250 se nic moc nedělo, jen jsme se seznamovali s hlavními hrdinkami. Přišlo mi že ze začátku to bylo fakt jak kniha z Wattpadu a řešilo se jen který kluk je hezčí a komu který ublížil. Ale dobře, potom se naše tři hlavní hrdinky potkaly, seznámily a vymyslely plán jak se pomstít lidem kteří jim ublížili a kniha konečně začala být jakž takž zajímavá a originální. To se o ní do té doby totiž říct nedalo.

Když už jsem zmínila hlavní hrdinky, tak jsou ty tři a jejich pohledy se střídají. Což je fajn, člověk si aspoň udělá představu jak na jednotlivé situace nahlíží jednotlivé holky. Proč ne, jediné co, ze začátku se mi hodně pletly jejich příběhy, ale to je spíš drobnost. Ani jedna z nich mi nebyla extra sympatická, nejlepší z nich byla asi Mary, která se dala snést, na druhou stranu Kat byla občas vážně na facku. To stejné řekla bych většina postav v této knize no.

Co na této knize musím ocenit je fakt, že příběh byl poměrně hezky promyšlený, alespoň po té stránce co se stalo jednotlivým slečnám v hlavních rolích a jak se jejich dramatické životní přáběhy prolínaly. Mně osobně fakt, že kvůli tomu že si kluk začne s mojí mladší sestru mu rozbiju auto a snažím se mu zničit život přijde trošku zvláštní a nerealistický, pochybuji že takhle lidé reálně přemýšlejí, ale budiž.

Jinak styl psaní autorek v této knize je obyčejný, kniha ubíhá rychle a naštěstí má poměrně málo stránek, ale že by se mi do čtení vyloženě strašně chtělo a já byla napnutá co se stalo dál, to úplně ne.

Celkově bych knihu hodnotila jako lepší průměr, i když celou dobu v podstatě jen kritizuji, tak nemůžu říct, že by se mi kniha úplně nelíbila, jen mě zkrátka neoslnila. Do dalších dílů se ale pravděpodobně pustím i tak, protože knížka skončila otevřeně a ráda se dozvím, co se stalo dál. Pokud hledáte oddechovou knihu ve které není moc přeslazená romantika, tak toto může být to pravé pro vás, ale moc bych od ní neočekávala. Neurazí, nenadchne.

"You can chalk up things to coincide so many times before you have to face the truth."

- 3/5, 72%

RomanDušek
11.10.2020 5 z 5

Je to něco jiného, než na co jsem zvyklý, ale to vůbec nevadí! Ba naopak. Neuškodí občas vyzkoušet i jiný typ příběhu...
Tady u tohoto díla se mi velmi zamlouvalo, že děj je podáván z pohledu 3 hlavních postav. Čtenář tak má možnost zjistit, jak na určité situace nahlíží ta či ona dívka.
Příběh jako takový, je super! Kniha se čte velmi dobře. Je vidět, že si autorská dvojice dala práci s promyšleností příběhu!
Tleskám!

tadobra
26.08.2020 2 z 5

(SPOILER) SPOILER na dalsi dily.
hele nebylo to nic svetobornyho, ale zaroven to ve mne nevyvolalo sebevrazedny myslenky(jenom do ty doby, nez se na scene objevila magie)...ale co ma sakra znamenat fakt, ze jedna z tri hlavnich protagonistek je vlastne celou dobu mrtva? vtf? sorry, ale jakmile jsem si tenhle bullshit precetla, dala jsem knize cca 200 stranek, nez jsem ji zaklapla s tim, ze ji uz nikdy neotevru.
tohle se autorce fakt nepovedlo.
mohla to byt prumerna ya romantarna, ale misto toho je to nejakej podivnej vyplod autorciny fantazie.
absolutne jsem prvni pulku knihy nevedela, ze ctu fantasy. DOSLOVA NIC tomu nenasvedcovalo, a najednou boom, plot twist, jedna z protagonistek je celou dobu mrtva.
a me to fakt prekvapilo(coz byl asi autorcin zamer), ale ve spatnym slova smyslu. dobra slatanina.
obcas si rikam CO TIM CHTEL AUTOR RICI?

Sixtinka144
01.06.2020 5 z 5

Takhle, autorku všichni znají hlavně díky její sérii- Všem klukům, které jsem milovala.Celou trilogii jsem četla loni v létě a moc jsem si to užila :) Určitě to je jedna z těch miloučkých knížeček, co si rereadinguju zase někdy v létě. A vzhledem k tomu, že tahle série je hodně vychvalovaná, tak ostatní knížky autorky nemají tak dobré ohlasy. Přesto jsem se rozhodla, že si přečtu i zbylé série a začala jsem knihou Oko za oko. Od knihy jsem nic moc nečekala a možná právě díky tomu, mě moc bavila :) Celý příběh neskutečně odsýpá a potřebovala jsem číst dál a dál. Všechno je takové "obyčejně uvěřitelné ". Nikdo není super holka, která všechno zvládá a tak :D Určitě všichni víme, o čem mluvím. Půl hvězdičky strhávám za konec. Protože nemám moc ráda, když se v takhle "normálním" příběhu objevuje nějaká magie. A taky mi to docela připomíná seriál " i am not okay with this". Jinak knížku moc doporučuju a už se vrhám na druhý díl.

Luc.i
28.04.2020 3 z 5

Fajn čtení, knížka neurazila ale vlastně ani nijak zvlášť nenadchla. Bylo to čtivé ale tak nějak se dalo všechno očekávat, nic mě nijak zvlášť nepřekvapilo. Z postav mi nikdo nevadil . Průměrná knížka 3/5*

Alena_S
27.02.2020 4 z 5

Sice už mi není –náct, ale to nemusí, ne? Stačí vědět, po čem sáhnout, když máte škodolibou náladu: příběhy o školních půtkách! :-3 A není to zlé, určitě chci znát i pokračování.
Některé postavy sice byly takové prototypy, ale jinak by to asi nešlo. Líto mi z nich bylo jen Mary. (Až se trochu stydím, že nejvíc si z knihy budu pamatovat větu „Když praseti namalujete rypák rtěnkou, stejně to pořád bude prase.“)
Jen mi nesedí, že by se v malé komunitě ostrova tolik mládeže chovalo jako na nějaké Slepice Hills High ve velkoměstské džungli. Ale je to holt jiná kultura. Takže si rovnou odpustím otázku, jestli vážně každý musí být sporťák nebo roztleskávačka. Tak určitě. :D

s1ombrehimawari
14.12.2019 2 z 5

Dobře, fakt to nebylo tak sluníčkové, jako druhá série od stejné autorky. Nápad se mi líbil. Liliia byla kráva, ale i to se dalo přežít. Přes co už jsem se nezvládla přenést? Proč se sakra do toho příběhu motala magie? Tím to strašně sráží jakoukoliv serióznost a působí to směšně. Konec byl fajn, konečně něco, co není happy end.

TeriLin1111
22.11.2019

Tato kniha se mi velmi líbila a navnadila mně na další díly. Líbí se mi že je napsaná z pohledů všech tří hlavních hrdinek. Hrdinky jsou odlišné ale chtějí se společně pomstít. A všechny jsem si je oblíbila. Je to i o vztazích romantických ale i kamarádských. Sice mi přišlo že některé pomsty byly napsány trochu uspěchaně, i tak doporučuji. Těším se na další díly :)

Nany_cz
12.11.2019 3 z 5

Po téhle knize jsem sáhla, protože se mi trilogie od téhle autorky o Laře Jean líbila. S touto knihou mám ale jiné pocity. Vadilo mi, že vše bylo hrozně jednoduché a předvídatelné a zpočátku jsem byla hodně zmatená, protože se mi hlavní hrdinky dost pletly. Během čtení tohoto dílu mě tak opouštěla touha přečíst si další díly. Jenže kniha dopadla jak dopadla a já jsem holka zvědavá, takže do dalšího dílu jít musím, ale nejspíš až po delší pauze!

Kacennnka
04.11.2019 5 z 5

Jenny Han. Skvěle vymyšlený příběh. Boží překlad.

Sariklen
16.08.2019 3 z 5

3,5*. Celkem mi trvalo, než jsem se vyznala v tom, kdo je kdo. Kapitoly jsou totiž rozděleny mezi tři vypravěčky. Jakmile jsem do toho ale zaplula, děj začínal odsýpat a čtení se stalo snadným. Závěr mě navnadil na další díl.

a.a.candys.life
22.07.2019 5 z 5

Přečteno na jeden zátah. Natož, že to bylo YA. Odehrálo se tam spoustu věci. Skvělá kniha.

Štítky knihy

ostrovy pro dívky pomsta

Autoři knihy

Siobhan Vivian
americká, 1979
Jenny Han
americká, 1980

Kniha Oko za oko je v

Právě čtených6x
Přečtených416x
Čtenářské výzvě98x
Doporučených23x
Knihotéce208x
Chystám se číst224x
Chci si koupit67x
dalších seznamech14x