Ohrady pro zvířata

Ohrady pro zvířata https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74076/bmid_ohrady-pro-zvirata-2dp-74076.jpg 4 60 7

Nerozlučná dvojka Tam a Richie, mladí Skotové, pracují pro firmu, jež staví ohrady pro dobytek. Podnik řídí podezřele ambiciozní a tvrdý Donald, jehož krédem je co největší efektivita práce. Krédem Tama a Richieho jsou „děvky, pivko a ročes", a z toho především ta hospoda, kam musí oba po práci zajít, i kdyby venku trakaře padaly. Firma dostane zakázku z Anglie, kam si však Donald netroufá poslat Tama a Richieho samotné a přidělí jim nového předáka (románového vypravěče). Cesta, pobyt a práce se neobejdou bez všemožných problémů, z nichž ale žádný není nikdy tak velký, aby trojici zabránil ve večerní návštěvě hospody. Pivo je jejich jedinou pohonnou hmotou. Klíčové je pak jejich setkání s řeznickou firmou bří Hallové, která potřebuje spousty ohrad pro „zvířata".... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Argo
Originální název:

The Restraint of Beasts , 1998


více info...

GRL
GRL
14.09.2023 3 z 5

(SPOILER) Škoda. Počítal jsem s tím, že zakopou i starýho Halla.

opic 12
opic 12
16.01.2022 5 z 5

chčije a chčije
Nechce se z postele.Oblíkání to je vopruz.Holínky děravý.A co venku budeme dělat ?

Ohrady pro zvířata.

Zase a znova pořád dokola stavět ohrádky oprátky.Dráty a prkna.Pěkně do latě a do roviny.Našponovat a tak dál.Celý den až do slunka západu.
Až dojdem za kopec.Dáme cígo.Vezmi palici.Jde se.
Monotoní.Ubíjející.Ještě že se je na co těšit.Ale po víkendu vždy znovu začne pondělí ...
.......
Útlá knížka o to větší šleha.Na první pohled jen o zatloukání kolíků.Na druhý vás zajímá co bude dál.
Ta šedivost.Strohé řeči.Bláto na šatech.Špína v karavanu jejich dočasného příbitku.Obrazotvornost jede na plné obrátky.Syrovina se zadírá pod kůži.Úderně jednoduché (jednoduché na první dojem) ale o to uvěřitelnější.
Předákova snaha o to aby práce odsýpala.Marnost nad marnost.Nakonec podléhá a toleruje.Nepřipomíná vám to něco.Podlehnete všichni.
Ironie až za hrob.Taková skrytá nadsázka.Flegmoušství a apatie.
.......

Určitě je tam skrytého mnohem víc.Jakési podobenství o světě.
Samozřejmě i o nás samotných.
A pak samozřejmě ještě ty rozdělující ohrady.


jejda.majda
jejda.majda
01.01.2022 2 z 5

Přemýšlíte, o čem asi mohla být knížka s takovým názvem? Je to opravdu zvláštní, ale hlavním tématem knihy bylo skutečně stavění ohrad pro dobytek. Zpětně se divím, že jsem něco takového opravdu přečetla, ale nebylo to vůbec tak nudné, jak se podle názvu může zdát.

Příběh je trochu zvláštní, hrdinové jsou dost svérázní a někdy se jim dějí neskutečně zvláštní příhody, nad kterými se vůbec nepozastavují. Najdete tam suchý anglický humor, se kterým to mám já sama jako na houpačce: někdy mě fakt baví, jindy mi přijde trapný.

Celkově docela zvláštní kniha, ale jsem ráda, že jsem si ji přečetla.

Crimble
Crimble
17.08.2016 4 z 5

Narazil jsem na knihu v Levných knihách a jelikož byla za pár kaček, tak jsem ji koupil, i když jsem netušil o co jde. Dobrá volba pro lehčí čtení. Jednoduchý příběh o partě svérázných stavitelů plotů a jejich příhodách, někdy banálních, jindy bizarních až černohumorných. Vše plyne vtipně a lehce jakoby nic až k poněkud drsnějšímu závěru, kde se to chlapcům nakonec pěkně sečte.

maara
maara
13.10.2015 5 z 5

Kniha byla jedna velka pohoda, jednoduchy pribeh, ktery popisuje jeden z clenu party na staveni plotu velmi chytlavym zpusobem. Mohu jen doporucit.

Fremr
Fremr
27.12.2014 5 z 5

Tak co na tohle říct.. Přečteno za pár hodin. Dlouho se mi nestalo, že by mě něco takhle strhlo. Navíc s ohledem, že děj knihy není nijak akční. Tři chlapi pracují ve Skotsku a Anglii na plotech, které mají zadržet zvířata na pastvinách. K nešťastným náhodám se nebudu vyjadřovat, protože to ani nejde a pokud se do knihy pustíte, pochopíte. Stereotypní práce, kde jediné vysvobození je každodenní chození do blízké hospody, ať je kdekoliv, na pár piv, většinou beze slov. A pořád dokola. Všechno jde celkem podle plánu a práce jde tak jak má, až právě na ty náhody. Ale co se stalo, se stalo, jdeme dál. Pak je otázka, jaký to má všechno smysl (ohrady). Ale to už je na Vás. Je to sranda nebo ne? Záleží na Vašem vkusu humoru a povaze. Vše vrcholí velkou zakázkou v Anglii, která je opravdu zarážející. Dva metry vysoké ploty, včetně elektrického vedení a čtyřikrát ostnatým drátem. Pro jaké zvířata budou tyto ploty? A co poslední dvě stránky knihy? Je vypravěč něco jako patron, který má držet zbylé dva pracovníky po celou dobu a za každou cenu v morálce, aby vše bylo dokončeno dle plánů? Či je pan Hall (člověk, který si objednal pracovníky na stavbu elektrických plotů) bůh nebo ďábel? Nebo ploty nemají zadržet zvířata, ale lidi? A nebo úplně něco jiného? Při čtení jsem měl pocit, jako by bylo nebe pořád zatažené.
Na tomhle Světe si možná všichni staví ohrady sami pro sebe...
Bravurní kniha, která Vás skutečně nalomí a garantuji, že si na ní vzpomenete.

Disease
Disease
12.05.2014 5 z 5

Kniha nemá chybu, dokonce mám podezření, že je tam i nějaký druhý plán, kterého jsem se ani napotřetí nedopídil :-)

Štítky knihy

Anglie Skotsko anglická literatura pivo hospody, hostince humoristické romány anglický humor dělníci

Autorovy další knížky

Magnus Mills
anglická, 1954
1999  81%Ohrady pro zvířata
2002  81%Tři za králem šli

Kniha Ohrady pro zvířata je v

Přečtených69x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených9x
Knihotéce34x
Chystám se číst28x
Chci si koupit4x