Ohňostroj marnosti

Ohňostroj marnosti https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60976/bmid_ohnostroj-marnosti-H3L-60976.jpg 4 48 8

Román se stal literární senzací roku 1988. Hlavní téma je tradiční: soudní případ běloch versus černoch.

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Odeon
Originální název:

The Bonfire of the Vanities , 1987


více info...

Přidat komentář

ftanka
22.07.2023 5 z 5

Opäť jedna z kníh, ktorá by mala patriť k povinnej literatúre. Jasný príklad toho, ako sa dá na počkanie vyrobiť zloduch, či obeť, podľa toho, ako sa to zrovna hodí. Spomeňte si na to, až budete hltať zaručené správy z médií a bez kritického myslenia milovať či nenávidieť toho, koho vám určia, že je práve potreba.

andrii24
21.04.2020

... odpálili snobové davu. Obřadní, zdobní zobani. Pravý, paví výkvět. Dravá, drahá falza. Pozlátkový sněm, když se střep tragiky středem, střelivem orgií všeho druhu, nenasytných mechanismů, sebejistých manýr orgánů doby stal.


callahanh
13.01.2020 4 z 5

Už dlouho se mi nestalo, abych četl román, v němž autor úplně všechny své postavy ironizuje, dělá si z nich nepokrytou legraci a vlastně jimi pohrdá. Ohňostroj marnosti je přesně takový a místy je až geniální. Wolfe je zcela přesný i v těch nejdetailnějších popisech a do nejmenších podrobností čtenářům představuje každičkou část bytu i oblečení všech hrdinů, aniž by tím příběh nějak ztrácel na atraktivitě a kvalitě. Ústřední příběh je silně nadčasový a dokazuje, že mediální manipulace je neuvěřitelně silná věc a prakticky jí nejde čelit, a když se k ní navíc přidá nějaký politik v období před volbami, je zle. Wolfe se vysloveně vyžívá v různých cizích pojmech, které několikrát zopakuje, zároveň je ale nepoužívá jako intelektuální onanii, ale slouží mu k oné břitké ironii. Celý příběh má spád, je ukrutně vtipný, zároveň ale dost smutný a čtenář absolutně neví, zda mu má být Shermana McCoye líto, nebo mu jeho osud, kterému ale jde naproti, má přát. Ať je to, jak chce, Ohňostroj marnosti je skvělá kniha, která i přesto, že vznikla na konci osmdesátých let, má univerzální platnost a její jazyk a styl je natolik unikátní, že by si ji mělo přečíst mnohem více čtenářů. Škoda jen, že je tak rozsáhlá, protože některé pasáže jsou opravdu trochu zbytečné a být tu o dvě vedlejší postavy méně, asi by se toho moc nestalo. 85 %

Karhal
15.12.2018 3 z 5

Mám rozporuplný pocity... Nadčasový téma, skvěle popsaný prostředí, souvislosti... Ale taky občas ohňostroj marných slov.. kdyby to bylo o polovinu kratší, na škodu by to nebylo..

Ence
18.11.2018 5 z 5

Miluju realismus. Tohle dílo je dokonalým zrcadlem doby. Neustále jsem přemýšlel o svém nutně pokřiveném vnímání celé kauzy, kdybych byl pouhým čtenářem newyorských novin. Je příliš brzy hodnotit, ale myslím, že tahle kniha do jisté míry změní můj vztah k médiím a ke spravedlnosti.

"A v takové situaci jsou psi chytřejší než lidi. Pes nelpí na představě, že je nějakým výstavním domácím zvířetem na nějaké fantastické výstavě psů, tak jako člověk. Psovi to dojde. Pes ví, kdy je čas proměnit se v šelmu a bojovat."

Pepanecek
13.11.2014

Perfektní kniha, která vystihuje realitu na 100%. Jedna z nejlepších, co jsem kdy četl.

Pavelpi
28.02.2014 5 z 5

Myslím,že je to dobrá lekce společnosti,která upřednostňuje peníze na prvním místě.A manipulace se sdělovacími prostředky, ta je přece všude,samozřejmě včetně naší republiky.

pietroaretino
24.10.2013 5 z 5

Skutečně brilantní román.

" A potom byl mrtvý, tak mrtvý, že nemohl ani zemřít."

Štítky knihy

New York satira zfilmováno americká literatura

Autorovy další knížky

Tom Wolfe
americká, 1931 - 2018
1992  85%Ohňostroj marnosti
1999  88%Kyselinovej test
2000  94%Muž na vrcholu
2022  80%Správna posádka: Americká cesta do vesmíru

Kniha Ohňostroj marnosti je v

Právě čtených2x
Přečtených66x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených7x
Knihotéce82x
Chystám se číst83x
Chci si koupit14x
dalších seznamech4x