Eragon

Eragon https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/33189/bmid_odkaz-dracich-jezdcu-33189.gif 4 5726 739

Jeden chlapec, jeden drak, svět dobrodružství. Fantasy bestseller Eragon z pera patnáctiletého Christophera Paoliniho, který nadchl miliony čtenářů po celém světě. Vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě - Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí. Dokáže Eragon naplnit své předurčení a převzít břímě legendárních Dračích jezdců? Osud království možná leží v jeho rukou ... První díl tetralogie Odkaz Dračích jezdců.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

Eragon , 2002


více info...

orson
orson
22.03.2024 3 z 5

Dlouho jsem se odhodlával tuhle knihu přečíst, na seznamu ji mám skoro 20 let, nakonec jsem se do ní pustil a tedy nadšený nejsem. Děj průměrný, postavy průměrné, občas nějaká nelogičnost a trochu moc rozvláčné. Celkově průměr.

ondrej4432
ondrej4432
04.03.2024 2 z 5

Knihu jsem poprvé četl jako náctiletý a pamatuju si, že v té době jsem si ji náležitě užil navzdory tomu, že už jsem měl několik fantasy knih přečtených a uvědomoval jsem si slušnou vykrádačku jiných autorů. Po asi 15letech od prvního čtení jsem se pustil do audioknihy, která mě doprovázela ve volných chvílích v práci i doma a s věkem se hodně vytratilo i nadšení z knihy. Kupodivu mi stále nevadí absence originality a až hmatatelnou "inspirací" jiných autorů, ale v čem kniha opravdu citelně pokulhává je jak plytkým a málobarvitým, až snad velice umě jednoduchým jazykem je psaná. Nedokážu najít jiné přirovnání, než že kniha na mě působí až moc "pohádkovsky" a naivně. Postavám chybí nějaké hlubší rozvíjení osobností, aby na mě působily jako lidské bytosti, místo toho na mě působí až neuvěřitelně plýtce a neumím si k nikomu z nich vybudovat vztah (v dětství tomu tak nebylo). To by nebylo, ale to co mi vadí nejvíc, onu povrchnost a absence nějaké spletitosti, jde pochopitelně připsat nízkému věku autora. Ono vybudovat opravdu detailní charaktery, chce notnou řádku let v "real lifu"a pozorovat jak se ti lidi fakt chovají a tak tu "nebarevnost" postav autorovi omlouvám. Co ale opravdu překousnout neumím, je fakt že kniha na mě působí jako slepenec mnoha autorů. Popravdě si myslím, že Paolini vymyslel hrubou kostru děje, která se jeví jako to "děcké naivní fantasy" a zbytek jako podle nějaké šablony "co by mělo v knize být" doplnili nějací dospělejší autoři a snažili se přidat trošku těch dospěláckých "in-game" vztahů mezi postavami. Ve finále to ale na mě vůbec nefunguje. Kniha se zmítá někde mezi pohádkou a rádoby dospěláckou literaturou, kde se snaží zapůsobit i na dospělého čtenáře, ale autoři to dělali tak na 25%. Udělat ten slepenec detailněji by byla úmorná práce- aby se domluvilo tolik hlav spolu a na druhou stranu by pak šlo i více poznat, že to není čistě Paoliniho dílo, jak se nám snaží autor namluvit, byť přiznává, že se na knize velkou mírou podílelo desítky lidí. Shrnuto podtrhnuto, velice jednoduché, odpočinkové čtení, které neklade velké nároky na pozornost čtenáře, v ději se nelze ztratit nebo že by jste museli listovat zpátky, jestli Vám neutekl nějaký dřívější spoiler. Postav je v ději poskromnu a víceméně úplně každá, které autor přidělil jméno má v ději nějaké své místo a souvisí s dějem, takže nemusíte mít strach že se ztratíte ve změti jmen. Pro náctiletého čtenáře asi dobrý "starter" do světa fantasy, naročnějšímu čtenáří ovšem nedoporučím. V porovnání s Hrou o trůny nebo třeba Malázskou knihou působí tohle best seller dílo jako socha Michelangela versus bábovičky synovce na pískovišti


Holofaust
Holofaust
25.02.2024 4 z 5

Poprvé jsem četl Eragona jako puberťák, paradoxně až po shlédnutí filmu který se mi líbil, a nechápal jsem co je na něm tak hrozného no hned jsem pochopil dnes nechápu jen to jak jsem mohl celou sérii přečíst když jsem v té době nezvládl ani článek v Maximu no každopádně jsem se teď k celému příběhu vrátil a to v podobě audioknihy čtené Martinem Stránským stále má své kouzlo a mohu jen doporučit

LenkaNovotna32
LenkaNovotna32
08.01.2024 5 z 5

Malo kedy davam 5 hviezd, ale toto dielo si to zaslúžilo. Ma to vsetko co od takého žánru čakať, kto ma poriadnu fantáziu a vie sa do knihy vžiť tak tento pribeh oceni a uzije si ho. Bolo to krasne, citlive, vzrudujuce, plne akcie a zvratov. Super, tato kniha a pan autor spôsobili to ze som zacala poriadne milovať čítanie a vôňu papiera pri listovani. Bolo to uz davno ale otvorili mi svet fantázie,radím tuto seriu medzi nejlepšie knihy ktore som citala. Dakujem.

slay_girl
slay_girl
07.01.2024 5 z 5

Prostě boží a nejen to. Napínavá kniha je velmi dobrodružná a odehrává se ve světě plném magie a záhad. Doporučuji.

bear_girl
bear_girl
07.01.2024 5 z 5

Tato knížka mi prijde velmi záhadná, v dalším díle se toho dozvím hodně.
Jinak to je prostě super knížka!!!

animovanej medv
animovanej medv
23.11.2023 4 z 5

Bylo to skvělý, jen ta část s putováním už mi pak přišla dlouhá. Konec to ale bohatě vynahradil. Těším se na další díl.

Dédečko75
Dédečko75
21.11.2023 5 z 5

Bomba ,kam se hrabe film, kniha je vždy lepší

Patrik02
Patrik02
09.11.2023 5 z 5

Příběh spisovatele Christophera Paoliniho by si jistě chtěl prožít nejeden autor. Svou první knihu napsal již v patnácti letech vydal ji jako nenápadné dílko v malém nakladatelství svých rodičů. Rok se sešel s rokem a z knihy se stal světový bestseller. Tou knihou byl právě Eragon. Fantastický příběh, kde nechybí meče, kouzla, ani draci. A i když je příběhů s obdobným tématem ve světě nepřeberné množství, zachovává si Eragon svou vyjímečnost a originalitu. Skvěle vypracovaný svět i postavy se svou obsáhlou a ne vždy šťastnou minulostí a také zcela originální pojetí kontaktu draka se svým jezdcem. Za mě skvělý počin, který se jistě v žánru fantasy stane klasikou.

Airelle
Airelle
06.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Celou sérii považuji za můj velký čtecí rest, protože jsem si ho chtěla přečíst už na střední škole a co Vám budu povídat, to už je hoooodně dáááávno

Co musím vyzdvihnout:

Komunikace mezi drakem a jezdcem
Skvěle napsané postavy
Jazykový styl
Velmi propracovaný fantasy svět

Co mě zklamalo:

Příliš mnoho popisů
Zdlouhavý děj - pořád cestovali z místa na místo
Smrt Broma
Vlastně první díl nepřinesl žádnou výraznou zápletku

JednorožecEva
JednorožecEva
25.10.2023 4 z 5

Kniha se mi líbila, i když film byl za mě lepší (což se mi moc často nestává).

GeRaltzRiVie01
GeRaltzRiVie01
14.10.2023 3 z 5

Líbila se mi postava Broma a nápad, že se drak dorozumívá s jezdcem pomocí myšlenek (to je o dost lepší než ti divní mluvící draci..).

A to je tak všechno

eliska9256
eliska9256
17.09.2023 2 z 5

(SPOILER) Co k této knize jen říci. Když jsem jí četla poprvé asi ve 13 letech byla jsem z ní unešená. V té době jsem byla vlastně teprve pomalu uváděna do světa fantasy a byla to skvělá zkušenost, teď již s odstupem času musím říct, že kniha byla takový průměr. Už mě to tolik nebavilo a už to nebyla kniha, která by mě udržela sedět a číst nějakou delší dobu.
Velký obdiv má samozřejmě autor, že byl schopný tuto knihu napsat ve svých 14 nebo 15 letech. Na jeho věk je to velice dobré dílo, ale jak říkám, více jsem si knihu užila, když jsem byla mladší. Nyní už jí nevyhledám a asi ani nebudu dál pokračovat v sérii, protože vím, že už bych z toho nadšená nebyla, tak jako dříve. Ale pro lidi, kteří jsou mladší, okolo těch 15, a nebo kteří s fantasy teprve začínají si myslím, že kniha se jim bude velice líbit.

Liina
Liina
22.08.2023 3 z 5

Kdyby mi bylo o pár desítek let míň a kdyby to bylo moje první setkání s fantasy žánrem, jistě bych byla nadšená. Ale ona ta kniha je určená pro mládež a napsaná, v té době, mladistvým autorem, takže to, že se nadšení vyhnulo mně, neznamená, že příběh neosloví cílovou skupinu. Po přečtení prvního dílu série si nejsem jistá, že budu v dalším sledování osudů mladého Eragona a Safiry pokračovat, ale s čistým svědomím příběh doporučím mladým, či méně zkušeným fandům fantasy:)

andrejci
andrejci
15.08.2023 5 z 5

Tak jsem se konečně i já po 100 letech dostala k této sérii. A musím říct, že mě bavilo i když jsem od toho měla vyšší očekávání takže malé zklamaní tam je taky.
Svět, děj, zápletka, draci - to všechno bylo úžasné a já jsem z toho nadšená. Vykreslený svět byl skvělý a já si ho hned zamilovala. Co u mě trošku pokulhávalo byly postavy. Trvalo mi než jsem se jim dostala do hlavy.
Co mi trošku vadilo byl popis cesty. Za mě to bylo místy až moc dlouhé a někdy byly popsané u úplně zbytečné věci.
Jinak první díl chválím a těším se na další. Je mi jasné už teď, že to bude jízda.

Vaotaj
Vaotaj
08.08.2023 5 z 5

Tl;dr: Super fantasy s propracovaným světem.

Kniha je plná zvratů, postav a zápletek. Celá série se zlepšuje každým dílem a události z minulých knih v nich hrají velkou roli. Svět je úžasný, obyvatelé se chovají jinak v různých oblastech, stejně tak i náboženství, kultura atd. Rozhodně doporučuji.

_Lucie_97
_Lucie_97
02.08.2023 4 z 5

Skvělý příběh, který mě chytil a nepustil! Není to typově knížka, kterou bych si běžně přečetla, ale rozhodně jsem nesáhla vedle a neskutečně jsem si celý příběh užila. Celý svět je tak dobře popsaný, že moje představivost byla nadšená a postavy mají hloubku, což v knížka rozhodně potřebuju

Kerbello
Kerbello
24.07.2023 3 z 5

Přečteno poprvé po téměř dvaceti letech, hodnocení nechávám stejné, jaké jsem udělil na základě vzpomínek. Největším překvapením mi bylo, kolik jsem si byl z knihy schopný vybavit a jak hluboce se do mě tehdy nejspíš zaryla. Téměř celou první polovinu knihy jsem vždy předbíhal text o několik vět, což mě nutilo k zamyšlení, proč vlastně na dětského čtenáře tak dobře funguje. Tipuji, že právě často omílaná šablonovitost je pro prvočtenáře fantastiky spíše pozitivem. Žádná velká překvapení, poměrně jasně a přehledně rozkreslené vztahy a jiné věci rozepsané možná až příliš. Jak mi příjemně a rychle plynulo putování a trénink, po příjezdu k Wardenům a motání se do světové (a ne příliš uvěřitelné) politiky jsem se už poměrně nudil. Těžko se zlobit na náctiletého kluka za naivní a prkenné dialogy, těžko mu vyčítat, že celý Eragon je vlastně selfinsert power-fantasy šónen. Těch pár skutečně původních a vpravdě epických nápadů (dutá hora v masivním pohoří) je naopak potřeba o to více ocenit. Vlastně mě těší, že můžu s klidem říct, že i po letech je Eragon solidním vstupem do fantasy pro ty nejmenší čtenáře.

Marekh
Marekh
08.07.2023 4 z 5

Je obdivuhodné, že autor tuto knihu napsal v 15letech. Příběh chlapce ERAGONA, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě SAFIRA.

Oblíbil jsem si Eragona, draka Safiru a také Broma, který doprovázel Eragona na své cestě a cvičil jej v bojových uměních a v kouzlech. Vyprávěl mu také různé příběhy o dracích a čarodějích. Eragon se vydává společně s drakem na nebezpečnou cestu.

Zajímavé byly také další postavy např. Čarodějnice Angela, kočkodlak, ra´zakové, urgalové, Stín aj.

Líbilo se mi, jak se Eragon staral o draka, jaké byly jeho počátky létání s drakem a postupné zdokonalování letu. Zajímavá byla také vzájemná komunikace mezi nimi.

Jedná se o epickou fantasy, která představuje první díl z tetralogie ODKAZ DRAČÍCH JEZDCŮ. Eragon je pořádná bichle, ale kniha se četla celkově dobře, i když autor má na všechno čas. Eragon se mi určitě líbil mnohem více než kniha SPÁT V MOŘI HVĚZD. KNIHA I., ze které jsem nebyl úplně nadšený, a proto ani neplánuji číst druhou knihu. U Eragona nevím, jestli se mám časem pustit do četby druhého dílu ELDEST.

Na počátku a v závěru knihy se nachází mapa. Oceňuji, že v závěru se nachází vysvětlivky STAROVĚKÝ JAZYK, JAZYK TRPASLÍKŮ, URGALSKÝ JAZYK a STRUČNÝ PŘEHLED POSTAV, MÍST A NĚKTERÝCH ZVLÁŠTNOSTÍ. V samotném závěru se nachází PODĚKOVÁNÍ.

Neitiri
Neitiri
05.07.2023 5 z 5

Po necelých deseti letech jsem se rozhodla znovu si přečíst Eragona (abych si následně mohla přečíst nově vydané povídky) a zároveň tak i zjistit, zda mě to bude bavit i teď, kdy už jem přece jenom trochu starší (z děje jsem si už mnoho ani nepamatovala). A i po tolik letech mě nezklamal. Eragon byl jednou z prvních fantasy knih, kterou jsem kdy četla a přestože si nese své mouchy (autor knihu přece jen napsal v 15 letech, což je obdivuhodné), stále umí chytit za pačesy a já si výlet do tohohoto vymyšleného světa užívala. S dalšími díly se psaný text po literární stránce o něco více vybrousil. Eragon je celkově napsaný poměrně důkkladně a vysvětluje vše možné do posledního detailu, což se někomu může zdát nudné a děj tak může být poměrně vleklý. Tady mi to zrovna nevadilo. U Eragona samotného se mi navíc vždy líbil jeho vývoj osobnosti - sám začínal pouze jako farmářský kluk. Na své cestě dělá spoustu chyb, stále má na čem pracovat, co se týče jeho duševního rozpoložení (přece jen je to ještě chlapec) a není tzv. "overpowered", jak se často stává u hlavních hrdinů. Kniha byla možná původně napsána pro mladší čtenáře, ale s dalšími díly se úroveň této série zlepšila a hezky promyšlený svět a příběh Dračích Jezdců je dle mého názoru uchvacující i pro starší čtenáře.