Odhalený vesmír 2

Odhalený vesmír 2 https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31655/odhaleny-vesmir-31655.jpg 5 105 13

Odhalený vesmír série

1. díl >

Před milionem let vymazala erupce Delty Pavonis civilizaci ptakoještěrů z mapy Galaxie. Jejich planetu kolonizují ve 26. století lidé, kteří díky relativistickým motorům Spojených úspěšně pronikají do vesmíru. Příběh plný intrik a tajných úkolů, zasazený do pochmurného 26. století. Miliardu let stará sudba svede na palubu mezihvězdného korábu Nostalgie nekonečna trojici hrdinů, rozhodnutých dosáhnout svých cílů i přes mrtvoly... Spřádají intriky, čelí tavomoru, šílenství, elektronickým bytostem a prastarým zbraním, které likvidují sebemenší projev inteligentního života. Napínavá vesmírná opera plná mrtvol, neuvěřitelných archeologických nálezů, politických převratů a přehmatů, vražd, nebezpečných výprav a nečekaných zvratů, stojí na moderních astrofyzikálních základech a nabízí jednu z možných odpovědí na otázku, proč je vesmír - kromě nás - tak prázdný.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Triton
Originální název:

Revelation Space , 2000


více info...

Přidat komentář

ludek.n
26.11.2021 5 z 5

Druhá polovina Reynoldsova Odhaleného vesmíru lehce přitvrdila a ještě o něco více šlápla na plynový pedál. Co bylo, bylo, teď se pojďme dobrat pravdy a odhalit zákulisí všech utajovaných skutečností. Reynolds se do toho pustil opravdu velkolepě, má to narýsované jako architekt projekt budovy o sto patrech. Pobíhají mu tam sice podivuhodné bytosti, nejedna komora ještě stále čeká na své objevení, ale jinak stavba roste jako z vody. Reynolds je každým coulem technokrat, na nějaké psychologické hrátky, nedej bože emoce, ho neužije. Efekt je zřejmý - vyprávění pádí vpřed jako utržené ze řetězu. Neztrácí přitom nic ze své komplexnosti. Krásně se tu spojuje detailně promyšlená a do šíře rozvinutá struktura příběhu s úderným akčním momentem. A pak ty tajemné kerberovské artefakty… tohle prostě miluju. Uměle sestrojená oběžnice, ukrývající strašlivou záhadu a vedle toho boj o právo na čestnou smrt. Nádhera! V tom hektickém závěru mi nakonec ani nevadilo, že se někam ztratila ona uspaná posádka Nostalgie nekonečna (koneckonců v tomhle příběhu stejně nikdy nehrála žádnou významnou roli), ani to, že finále skončilo patem. Na debutovou práci geniální, klobouk dolů…

Terien
22.12.2019 5 z 5

Zapadlá planeta, na okraji lidského osídlení.
Příběh nabytý dějem, nedložíte ho do přečtení.
Kniha je rozdělena na dvě části.
Jen s oběma díly nebudete v pasti!

Vyhynulé rasy, pradávné boje.
Proč galaxie je taková, jaká je?
Ultranauti.
Amaranti.
Chimerici.
Zahalení.
Intriky, lži, tajemství a šarvátky o postavení.
Budete přemýšlet co pravda je a co není.

Mocné zbraně, technologie.
To vše a mnohem více tu je!


Metla
16.06.2019 4 z 5

Zatímco první díl (přesněji první polovina) „Odhaleného vesmíru“ byla jen takovým nezbytným seznamovacím rozběhem s mnoha otázkami, ten druhý je akčním skokem, který končí ne zcela elegantním dopadem. Přinejmenším pro mě byl závěr… okamžitý odpovídající výraz v mé hlavě zní „jeblý“, ale zvolím korektnější „příliš odtržený od reality“. Takový moc hyperdimenzionální, transcendentní, už tomu chyběl akorát Aštar Šeran. Když tak o tom přemýšlím, trvám na slově „jeblý“.
Tahle kniha se četla lépe, obsahovala méně politiky a více dobrodružství, poskytla skoro veškeré potřebné odpovědi (některé uspokojily, jiné tak docela ne). Nadále mi však chyběly atraktivnější postavy. Hlavní hrdina Sylveste a jeho žena ze mě vydolovali lehké antipatie, stěží lidská posádka „Nostalgie nekonečna“ vzbudila maximálně trochu zvědavosti, Anna Kuriová mi připadala jako loutka bez osobnosti, snad k Ilje Voljovové jsem pocítila nepatrné záchvěvy sympatií. Ještě kdyby se naučila více ruských nadávek a neopakovala pořád dokola tu jednu. Třeba britský autor netuší, jak bohaté na vulgarismy mohou být jiné jazyky, než angličtina se svým monotónním fuck/shit; případně se obával mozkovou kapacitu čtenářů přetížit nějakým tím durakem, job tvoju mať a podobnými ošklivostmi.
Druhé čtení u mě nevyvolalo tolik nadšení jako před patnácti lety. Bylo to fajn, ale mám za sebou i nápaditější space opery s lépe vypracovanými charaktery… a bez jeblého finále. Přes můj lehounce ohrnutý rypák odhalím pro tento vesmír čtyři hvězdy hlavní posloupnosti spektrální třídy G.

OUTbrain
03.05.2019 5 z 5

Jízda od začátku do konce připravená prvním dílem.

SONP
12.01.2019 4 z 5

Druhá polovina násilně rozděleného díla byla pro mě v důsledku už proběhlého vysvětlení světa a spojení mnoha dějových linií do jedné o něco čtivější než ta první a některé části bych neváhal označit za strhující. Hlavní problém jsem měl s postavami - v zásadě jsem mezi protagonisty nenašel nikoho, kdo by mi byl vyloženě sympatický. To je vlastně příčinou, proč nedávám 5 hvězdiček, protože jinak jsou zde všechny ingredience na skvělou sci-fi, které jsem vypisoval už v komentáři v 1. díle. 80%

tanuki
03.12.2018 4 z 5

Čtivé, ale již nikoliv tak strhující jako první část. Možná proto, že téměř veškerý děj se odehrává na palubě jedné vesmírné lodi, takže chybí rozmanitost prostředí ze začátku příběhu. Jednotliví hrdinové mají svá tajemství, tolik různých postav a tolik všelijakých pohnutek. Vesmírná záhada se díky statečnosti i nerozumu Sylvesteho pomalu odkrývá. Krádce slunce může konečně projevit svou plnou moc a před čtenářem vyvstává desítky milionů let stará historie jednoho vesmírného konfliktu a jeho řešení, které trvá dodnes. Nicméně ať je Krádce slunce sebevíc prohnaný a silný protivník, pro něhož je lidský život dlouhý jako jedno nadechnutí, tak podcení lidskou vůli a schopnost improvizace. Dobře mu tak, potvoře vesmírné.

mr.Zdenek
28.06.2018 5 z 5

Díly na sebe navazují, první je více méně úvodní seznámení s postavami a v druhém je vlastní děj. Podle mne má druhý díl větší gradaci děje.

B4LU
13.12.2017 4 z 5

Na počátku druhého dílu (závěru) knihy jsou všechny hlavní postavy shromážděny na palubě světlohonce Nostalgie nekonečna a fantastická výprava za poznáním dosahuje vrcholu. Kromě objevu vesmírných artefaktů objevujeme i tajemství jednotlivých členů posádky a na světlo zvolna vyplouvá i skrytý motiv toho všeho, který dává stále jasněji vytušit, že tato cesta za poznáním nakonec nebude až tak rozumný nápad...
Na rozdíl od prvního dílu (začátku) knihy prakticky nemá hluché místo, protože se všechno nějakým způsobem vztahuje k současné situaci (v prvním díle mě naproti tomu příliš nebavily Sylvestovy pasáže na Obrodě).

kocour_mikeš
30.06.2017 4 z 5

Příjemné překvapení, už se těším na další díly. Dávám 90%.

józi.odkudkam
11.07.2016 5 z 5

*Alastair svou ambiciózní kosmickou vizi úspěšně zadokoval v přístavu nezmaštěných konců. (v což jsem při takovém rozsahu a spletitosti děje snad raději ani nedoufal)
*Jednotlivé postavy hezky završily své osudy (pomyslné žezlo pro nejmalebnějšího pošuka nakonec skutečně převzala Voljovová)
* Koncept vzácnosti a moci hrstky světlo nahánějících korábů se povedl, přičemž samotná Nostalgie nekonečna mi svou báječně vyšinutou atmosférou hodně připomněla Solaris.
O smyčce v neutronové * ani nemluvím.
* Druhý díl je o poznání temnější, než předchozí. Což je dobrá zpráva pro všechny čtenářky Twilightu.
To máme jedna, dvě, tři..počkat, znovu. Jedna, dvě, tři, čtyři, pět *****

PS citace: To, co se tam dole děje, je nekonečně metodické - a není za tím ani nejmenší zrnko rozumu. Řekla Voljovová s upřímným respektem.

Evus
19.10.2014 5 z 5

Výborné pokračování první knihy, ke komentáři nemám co dodat

Ben Nevis
26.04.2013 4 z 5

Viz komentář k prvnímu dílu. Ještě dodám, že kniha nenudí. Je přiměřeně záhadná (tajemní mimozemšťané) i akční (vraždy a převraty). Kybernetika dodává nové možnosti, na druhou stranu však ubírá lidskosti. Chybí přesah do našeho světa, protože co může trápit lidi na pokraji nesmrtelnosti? Jeden z hlavním hrdinů se například ožení z lásky, ale žádnou lásku jsem z románu nevycítila. Možná ty všechny implantáty ubírají lidem empatii a pak jsou chladní a odtažití.

yerry
12.01.2012 5 z 5

Myslím že je dosť nespravodlivé hodnotiť ucelené dielo rozdelené do dvoch zväzkov a oba zväzky hodnotiť zvlášť. Ak som hodnotil predchádzajúcu časť Odhaleného vesmíru ako lepší priemer, teraz to musím napraviť. Ak ste niekedy skladali Rubikovu kocku a zamerali ste sa len na farebné zladenie jednej strany, nepochodili ste, rozhodili ste si totiž skladbu ostaných piatich strán. Asi takáto je skladba vzťahov medzi hlavnými postavami románu navzájom voči sebe ale aj faktorom pôsobiacich na ne. V príbehu je na sebe navrstvených toľko faktorov, záhad, príbehov jednotlivých postáv ale aj akčných scén, mimochodom zvládnutých bravúrne a vyvážene, bez toho aby vznikol lacný krvák, že som čakal, kedy sa autor už konečne zamoce do dejových fabulácií. Nestalo sa. Zvládol to perfektne.
Román má všetko, čo by mal román tohoto typu mať - dobre zvládnuté charaktery postáv (Voljovová je tuším prvá sympatická ruskojazyčná postava od britského autora, s ktorou som sa vôbec stretol, pritom nie je vykreslovaná plocho ale viditelné sú aj jej negatíva), primerané množstvo akcie, mŕtvol a krvi, tajomnosť a záhady, ponuré prostredie a v závere aj trochu viac z toho, prečo nesie knižka označenie hard scifi. Dávam plný počet bodov.

Štítky knihy

space opera hard sci-fi akční

Autorovy další knížky

Alastair Reynolds
anglická, 1966
2003  85%Odhalený vesmír 1
2012  82%Transport ledu
2005  90%Archa 1
2004  86%Kaldera 1
2016  88%Prefekt

Kniha Odhalený vesmír 2 je v

Právě čtených3x
Přečtených156x
Doporučených10x
Knihotéce102x
Chystám se číst15x
Chci si koupit7x
dalších seznamech4x