Odcházím do snu a jiné povídky

Odcházím do snu a jiné povídky https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/54717/odchazim-do-snu-a-jine-povidky-54717.jpg 4 15 4

Zkušenost koncentračního tábora zažitá chlapcem napověděla spisovateli, že sdělit ji co nejautentičtěji, znamená zachovat její „přirozenou“ povahu: to, co se čtenářům mělo jevit jako apokalypsa, nabylo paradoxního účinu tím, že se ve vypravěčových očích znovu stalo tím, čím bylo chlapci, totiž každodenností. Apokalypsa, která zevšedněla – to je zorný úhel, ze kterého Arnošt Lustig vyvolává obrazy systematického masového ničení a vraždění. Posedlost zážitkem zevšednělé apokalypsy nedovolila Lustigovi po celý život volit jinou látku, ačkoli si vzpomínám, že na začátku jeho literární dráhy mu jeden z českých kritiků doporučoval, aby židovskou tragédii opustil a neutkvíval v minulosti. Kritik netušil, že si velký spisovatel příběh nevolí, nýbrž že si příběh volí jeho. Pokud se nemýlím, zabrousil Lustig do skutečnosti mimo holocaust výjimečně, a i při tom zůstal věrný mezním situacím. Všechny Lustigovy prózy, ať jsou to povídky, novely nebo romány, jsou si podobné právě tím základním zorným úhlem založeným v mezní situaci. Líčení útěku dvou chlapců z koncentračního tábora přes německé území, které vyvrcholí honem, jejž zorganizují stařičcí členové místní myslivecké jednoty, vyznívá v Lustigově podání jako střízlivá zpráva o normálním jevu. Z doslovu Milana Uhdeho. ... celý text

Přidat komentář

PetiJelinkova
12.06.2019 5 z 5

Pan Lustig prostě nezklame. Nemůžu dát jinak než 5 hvězdiček :)

Bombr
07.01.2019 1 z 5

Hrozná nuda,Musel jsem se opravdu hodně nutit abych to dočetl a to asi jen proto že jsem knihu dostal k vánocům.Žádný pořádný děj,pořád jen zdlouhavé popisy .
Někdy totálně bez hlavy a paty.První a poslední kniha tohoto autora.


martunka
28.06.2017 4 z 5

Protože mám ráda Lustiga a jeho tvorbu, koupila jsem si i tuto knihu. Docela se mi líbila, ale pro mě by v ní mohlo být méně popisu tělesných pocitů.

artlucie
10.05.2017 2 z 5

Nemůžu se pořádně začíst. Je to místy napsané tak samozřejmě a věcně, že mi ani nepříjde, že by autor chtěl, aby čtenář něco cítil. Chápu, že šlo o realitu a je to tak podané snad se záměrem, ale já ráda soucítím s hrdiny, ráda jsem napjatá a tak.. prostě škoda, bylo mi vlastně jedno, jak to všechno dopadne (čímž nezlehčuju tu hroznou dobu, jen se to dá psát i jinak).

Autorovy další knížky

Arnošt Lustig
česká, 1926 - 2011
2001  77%Colette z Antverp
2002  82%Démanty noci
2007  79%Dita Saxová
1968  90%Hořká vůně mandlí
2003  81%Krásné zelené oči

Kniha Odcházím do snu a jiné povídky je v

Přečtených22x
Knihotéce20x
Chystám se číst6x
Chci si koupit2x