Oceán v kapce rosy: Zenové příběhy

Oceán v kapce rosy: Zenové příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38054/bmid_ocean-v-kapce-rosy-InN-38054.jpg 4 158 31

Publikace seznamuje nenásilnou formou, pomocí bajek, pohádek a příběhů, se základy zenového buddhismu. Zenové příběhy se snaží o jediné: přiblížit obyčejným lidem samotnou podstatu vědění zenového buddhismu, ukázat jádro věcí i samotného Buddhu. Rozsahem několikařádkové či několikastránkové příběhy, pocházející většinou z Japonska, představují sice občas trochu necitelnou srážku s tvrdou realitou, nicméně zůstávají zajímavým, na hraně odborné literatury a beletrie balancujícím, počtením pro dospělé i děti.... celý text

Duchovní literatura Náboženství Příběhy
Vydáno: , Garamond
Originální název:

Les plus beaux contes zen , 1999


více info...

Přidat komentář

parxel
05.09.2023 4 z 5

Oceán v kapce rosy je sbírka zenových povídek. Nic víc, nic míň.

Pro mne osobně je to jako se vším zenovým. Je to pro mne nepochopitelné, ale dále to zkouším a čekám, že to jednou uvnitř blikne a dojdu pochopení, ale ten okamžik jaksi stále nepřichází a nepřichází. :-)

A že by se tím člověk nějak jakoby "promyslel", tak to teda zaručeně nefunguje. Toť vše, co mohu k této knize napsat. Přečtěte si jí a sami uvidíte.

Ajinka126
22.09.2021 4 z 5

Velice milé, emotivní příběhy. Na ten první myslím stále.


Ashi
28.06.2020 5 z 5

Nádherná knížka! Opravdu nádherné příběhy! Miluji ji!

hellena1523
03.01.2020 5 z 5

Krásné příběhy k zamyšlení. Určitě se nedá číst najednou, ale mít knihu vždycky někde po ruce a když cítíte, že na vás ta dnešní uspěchaná doba, kdy si všichni jedou svoji individualistickou lajničku, tak se smět začíst a trochu zklidnit, k tomu je taková kniha úplně ideální. Já už ji mám takhle na očích osmým rokem, a vždycky v ní najdu nějaký příběh, který mě potěší, nebo přiměje k zamyšlení, protože zrovna sedí k dané situaci, kterou právě řeším.

jengibre
02.07.2019 5 z 5

Knížka plná moudrosti, přinášející skutečné duševní obohacení. Nedoporučuji číst najednou, spíše po částech a určitě vícekrát. Lepší název než „Oceán v kapce rosy“ autor vymyslet nemohl. Dokonale totiž vystihuje to, co naleznete uvnitř. Je škoda, že kniha má docela nízký počet hodnocení a komentářů. Proč to ty lidi nečtou trochu víc? :-)

jakub2199
27.04.2019 4 z 5

Čekal jsem spíše tradiční buddhistické koány - poučky k jejichž pochopení je třeba se neřídit logikou, ale citem - prohlédnout do podstaty věci, ne jen na její povrch. Ale autor zvolil spíše příběhy poučné a někdy i humorné. Tuším, že za tím byla snaha přiblížit složitou matérii evropskému obecenstvu, které je navyklé na pohádky a bajky (jež plní obdobnou úlohu). Nevšiml jsem si, že by se příběhy táhlo nějaké nosné téma, vyjma toho které je dáno samotným tématem knihy. Mnohokrát na mě Oceán v kapce rosy působil spíše jako sbírka pohádek s dovysvětlením autora. Nemohu říci, že by zvolená forma byla na škodu. Někdy vtipná poznámka, jindy životní anekdota pomohli příběhy tak nějak zlidštit. Rozhodně lehké čtení s hlubokým potenciálem a dokonce čitelné dětem jako pohádky.

martunka
09.03.2019 5 z 5

Moc pěkné příběhy. Pobaví,potěší i něco naučí.

Kuzzie
25.02.2019

Po několika prvních povídkách jsem byla zmatená jako včela. Zen je tolik odlišný od našeho západního způsobu myšlení,že to chce prostě čas na nějaký slabý záblesk pochopení. A stejně i to,co člověk myslí, že chápe, vlastně vůbec nepochopil. Ale nakonec jsem se zařekla,že příběhy přečtu všechny i přesto, že jim jen pramálo rozumím. Protože možná jednou dozraju a zmoudřím a někde z hloubi duše vylovím starodávný zdánlivě nesrozumitelný příběh a klíč se v zámku otočí..

Terezk-a
01.01.2019 5 z 5

Krásní příběhy.
Pro mě to byly pohádky na dobrou noc pro dospělé... :-)

Zmiu
17.06.2018 5 z 5

Krásné laskavé příběhy.

Laughtubbe
11.05.2018 5 z 5

Kniha, která by se neměla číst najednou. Je třeba nad každým příběhem chvíli přemýšlet. Poté se Vám ukáže svou podstatu. Knihu jsem umístila do své knihovny a určitě jí nedám nikam jinam.

Carra
05.04.2018 5 z 5

Konečné je nekonečné a nekonečno je konečno. Přítomnost je věčnost.

EinAr
30.10.2017 5 z 5

Sedím v práci, v kanceláři.

Škrábu se na hlavě protože mě svědí. Začínám mít lehce sucho v ústech. Napiju se vody. Trochu mě chytají záda.

! MOMENT ! (vstanu abych si protáhl záda, poté se opět posadím k pc)

Dneska mi přišel nový fotoaparát objednaný přes ebay. Fuji X30.

Dlouho jsem nefotil..

Moriko
22.10.2017 5 z 5

Úžasné. Dnes jsem jen namátkově zavítala do levných knih a tato kniha hned upoutala mou pozornost z neznámého důvodu. Rozhodla jsem tedy pro její koupi (váhala jsem, jelikož se v Budhismu, ani Zenu nevyznám.) Doma jsem ihned přečetla úvod a nestačila jsem se divit.. Dozvěděla jsem se totiž, že autorovi diagnostikovali cukrovku a pomocí zenu právě našel znovu chuť k životu. To co mě na tom tak upoutalo bylo to, že i já jsem majitelka cukrovky.
V té chvíli jsem si připadala neuvěřitelně magicky, byla to náhoda, nebo hra osudu? To je ve hvězdách.
Každopádně kniha po přečtení zanechává úžasný pocit, něco hřejivého a pozitivního..
Velmi doporučuji! :)

Eorin
13.08.2017 5 z 5

Další z mých někdejších úlovků z Levných knih, který za mě vybrala má šťastná ruka. Jedná se o nádherně poetickou knihu příběhů, ke kterým se stále ráda vracím a nad nimiž si ráda popřemýšlím.
Krása, vřele doporučuji.

Azizi
13.08.2017 4 z 5

Veľmi pekná knižka a skvelý nápad takýmto spôsobom spracovať pôvodné texty. Nájde sa tu niekoľko hodnotných budhistických myšlienok a citátov na zamyslenie. Príbehy sú však z väčšej časti naozaj číro rozprávkové, výkaldové a trochu mi chýbala tá jednoduchá údernosť, vtipnosť a absurdita klasických zenových koánov. Veľmi sa mi páčili najmä dovetky k príbehom pod troma hviezdičkami.

Ešte pridávam odkaz na výklad "vznešené osmidílné stezky", ktorá sa v knihe spomína a zopár mojich poznačených úryvkov (tých kratších):


- Zen je záhadný. Jakmile se ho dotkne nějaká myšlenka, zmizí.
- "Třepotání motýlích křídel mění dráhu hvězd," praví zenové rčení.
- Soucit je podle učení zenu nejkratší cesta ke štěstí.
- "Konejte dobro a hledejte svou původní podobu," řekl mistr.
- "Bez odvahy," prohlásil mistr při seššinu, "by byl zen pouhým snem o zenu."
- 4 božské příbytky: velkodušnost, soucit, veselá mysl a duševní vyrovnanost
- Karma je v buddhismu totéž, co zákon o příčině a následcích.
- Kóan je zeď, o kterou se všechny intelektuální úvahy rozbíjejí.

- Sebeobětování, ušlechtilost, trpělivost, dobré srdce a touha sloužit ostatním bez zbytečného rozumování a mudrování, to jsou cenné vlastnosti pro "život v milosti". Někdy však stačí jasnozřivě přijmout skutečnost a vnímat čistou průzračnost okamžiku.

Pokud chcete nějaké podrobnosti, jsou ve větvích citroníku...

Jandýs
19.07.2017 5 z 5

Nádherné příběhy... a když jste otevřeni tomu, co čtete, zanechá to ve vás něco úžasného.. hřejivého.. třeba pocit, že každý den můžeme být lepším člověkem, že každý den můžeme udělat něco dobrého a laskavého..

Thevar
14.07.2017 4 z 5

Překrásná kniha, ve které si každý najde alespoň jeden příběh, který je jeho srdci blízký. Některé příběhy lze uchopit rozumem a následně analyzovat, nicméně u mnoha příběhů, jak už to u zenu bývá, musí člověk vše odhodit a ponechat je na sebe “jen“ působit- pak se stávají působivými:-)

jarox.podzime
10.06.2016 5 z 5

Krása. Čtu a objevuje se mi úsměv na tváři. Oproti Humoru zenu je tato kniha plná textu, ale příběhy jsou plné moudra, které nasytí toho, kdo je chce vychutnat.

Tatsume
03.06.2016 5 z 5

Tohle je přesně ten typ knihy, který je potřeba lousknout jedním dechem, pak na ni zapomenout, po letech najít zaprášenou někde v koutu knihovničky a s gustem přečíst znova.

Štítky knihy

zen buddhismus duchovní život duchovní literatura rozvoj osobnosti, osobní rozvoj kóany

Autorovy další knížky

Henri Brunel
francouzská, 1928 - 2020
2005  89%Oceán v kapce rosy: Zenové příběhy
2011  84%Humor zenu
2006  85%Kojabaši, kočičí mistr zenu
1999  100%Kočičí metoda

Kniha Oceán v kapce rosy: Zenové příběhy je v

Právě čtených14x
Přečtených220x
Čtenářské výzvě23x
Doporučených26x
Knihotéce138x
Chystám se číst111x
Chci si koupit24x
dalších seznamech1x