Oběšení psi

Oběšení psi https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/283852/bmid_obeseni-psi-bqg-283852.jpg 4 119 40

Niels Oxen série

1. díl >

Niels Oxen, bývalý příslušník dánské armády, nositel nejvyššího vyznamenání, je nyní bezdomovec žijící v severozápadní části Kodani. Válečný veterán sbírá vratné láhve a žije z odpadků ze supermarketů. V naději, že přemůže své vnitřní démony, míří bývalý člen speciálních jednotek na sever, na Jutský poloostrov, kde si zřídí tábor v lese a vede prostý život. Ale ten se brzy změní v noční můru. Po noční návštěvě středověkého hradu na okraji lesa se stane podezřelým z vraždy jeho majitele, bývalého velvyslance a zakladatele vlivné výzkumné skupiny. Dánská policie a zpravodajská služba přijedou nápadně brzy a dřív než má Niels čas cokoli udělat, jsou on a neortodoxní agentka Margrethe Franck zataženi do vyšetřování série záhadných vražd, které spojuje jeden prvek: oběšení psi. Oběšení psi vyšli v Dánsku v roce 2012, dočkali se výborné kritiky a bylo prodáno více než 20.000 kusů.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Omega
Originální název:

De hængte hunde , 2012


více info...

Přidat komentář

oblakaknih
02.10.2022 2 z 5

Kniha Oběšení psi mi doma ležela opravdu dlouho. Neměla jsem žádná velká očekávání, přesto jsem z knihy spíše zklamaná, na rozpacích.

Co se samotného žánru knihy týče, thrillery a detektivky jsou snad mým nejoblíbenějším. Ovšem spojení s politikou už značně pokulhává.

Rozjezd byl pomalý, dokonce bych i použila slovo extrémně. Kapitoly nedávaly smysl, střídalo se tam několik různých postav, různých prostředí, různých událostí. Hodně jsem se bála, že takhle to bude celou knihu.

Problém s postavami bohužel přetrval, bylo jich prostě příliš a hlavně ty, kolem kterých se příběh primárně točil, byly popsané jednoduše a povrchově.

Pokud bych chtěla zmínit více o postavách, vydalo by to na samotnou knihu. Nicméně hlavní hrdina, který se ne úplně pochopitelně nachomýtl k vyšetřování, mi víceméně přirostl k srdci. Má totiž jakousi osobnost detektivního hrdiny a to já prostě můžu.

Styl psaní mi nesedl. Ačkoli kapitoly byly krátké, kniha se minimálně do poloviny špatně četla.

Do děje jsem se nemohla naplno začíst, tudíž jsem příběh nijak moc neprožívala a nějaké napětí se hledalo jen těžko.

Celkově jsem z knihy dosti na rozpacích, ale je to rozhodně jedna z těch, na které brzy zapomenu.

(Kdybych hodnotila české zpracování, zvláště pak korekturu, vyšlo by to na 0/5.)

Kubajzz
29.11.2021 5 z 5

Knížku jsem objevil náhodou a určitě si přečtu i další díly o Nielsi Oxenovi. Za mě super, plný počet hvězdiček. Doporučuji.


ZuzaKoza
14.05.2021 4 z 5

Knihu hodnotím 4 * a to proto, že je ze série a mám nyní rozecteny druhý díl. Jako samostatnou knihu bych hodnotila menším počtem,duvody uvedu. Nicméně jsem moc ráda, že jsem to s ní na začátku nevzdala a dočetla do konce, protože příběh samotný je super. Co mi ale vadilo a mě osobně hodne rusilo, byly gramatické chyby, vynecháváni slov, předložek atd.(kolikrat každá druhá stránka a na jedné stránce mnoho chyb) , také dost obsáhlé popisovani míst-prilis zdlouhavé, asi špatný překlad, nebo nevim.. Nicméně mě tedy zajímala zápletka a určitě stojí za to knihu dočíst.. Nakonec jsem nadšená a jak už jsem zmínila, druhý díl je oproti tomu jako nebe a dudy a jsem zažraná do každé stránky a hlavně bez chyb..Určite doporučuji, nenechat se odradit a dát 1.dilu šanci, příběh i zápletka skvělé...a pokračování též.

Tommi12
04.02.2021 2 z 5

Příběh s politickým pozadím, který mi nevyhovoval, děj z větší části slabší, nekvalitní překlad tomu také moc nepřidal.

KaiShun
25.12.2020 3 z 5

Tak nebylo to úplně zlé, ale tak dobré zase taky ne 3*

jprst
29.09.2020 3 z 5

Zajímavá zápletka s politickým pozadím a hlavním hrdinou vzbuzujícím sympatie, nechybí ani patřičná dávka napětí. Jen závěr je poněkud neočekávaný a gradaci příběhu příliš nepřispívá. Ale i tak to za přečtení stálo a poctivé tři, možná i čtyři hvězdy, si zaslouží.

Arkagas
19.08.2020 2 z 5

Další severský thriller na téma zabijeme politika a jako vyšetřovatele dosadíme hrdinu, o kterém skoro nikdo neví, že hrdina je. Začátek knihy mě neskutečně bavil - případy oběšených psů u známých osobností jako varování před jejich smrtí a příběh bezdomovce, který se toulá po lesích se svým samojedem Mr.Whittem měl skvělý spád a nečekané zápletky. V momentě, kdy byl zavražděn ministr a náš bezdomovec se stal hlavním podezřelým a tudíž vyšlo najevo, že se jedná v podstatě o nejlépe oceněného vojáka v historii, o kterém si všichni myslí, že trpí klasickou posttraumatickou poruchou bylo všechno napětí pryč. Oxen dostane nabídku s případem pomáhat a i když se tady ještě pár věcí zamotá, druhá půlka knihy už mě nebavila tolik.
Navíc mi vadilo poměrně hodně překlepů a chyb, ale budiž odpuštěno, jedná se o výprodejový kousek z Dobrovského za 19,- Kč.

Jelikož se jedná o první knihu ze série, jsem zvědavá s jakou další autor přijde. Bylo to příjemné, nenáročné čtení, ale o žádný zázrak se dle mě nejedná.

Hodnocení: 6/10

Mahuleno
30.07.2020 4 z 5

Oběšení psi
První kniha ze serie Oxen. Po zkušenostech se severskou krimi jsem byl před čtením trochu na rozpacích. Čtenářská výzva si žádala dánského autora, tak jsem do toho šel. Ale nebylo to drsné, jako některé z těch thrillerů, se kterými jsem se z uvedené autorské oblasti seznámil. I když mrtvol tam je také poměrně dost, ale autor nepoužívá tak syrové způsoby líčení těchto „mordů“. Spíše se věnuje zápletce a ta je docela zašifrovaná a autor k tomu využívá něco z dánské historie. Příběh je ukázkou toho, jak touha získat moc, udržet si ji, vládnout a ovládat, může vést k bezskrupulóznímu chování a činům. A to platí samozřejmě obecně, nejen pro Dánsko. Kombinace vysoké politické hry a kriminální činnosti, která vychází z osobní msty. A oba tyto motivy jsou úzce provázané. Do toho se nechtěně zaplete válečný veterán, který se snaží v samotě lesů, jen se svým psem, odpoutat od traumatů, které si jako profesionální voják přinesl z mezinárodních, především balkánských misí.
Ke zmíněnému motivu z dánské historie sám autor uvádí v Doslovu: Rozhodl jsem se nechat splynout fikci a fakta - Dánský dvůr v Nyborgu existoval. Snažil jsem se ve zkrácené formě popsat jeho historii. Navzdory jedinečné a fascinující mocné pozici ve středověku zaujímá kupodivu příběh Dánského dvora v dánské historii jen skromné místo.
Jens Henrik Jensen, původně žurnalista, byl za sérii Oxen nominován v roce 2017 na cenu
Readers´Crime Award.

Máša10
23.05.2020 1 z 5

Tak tady jsem se asi minula, četla jsem to jenom ze zoufalství, že byly zavřené knihovny. Nevím, jestli se někdy donutím přečíst i další dva díly. Ale dánská politická situace mě vážně nezajímá....

Petraxxx
17.05.2020 5 z 5

Výborná detektivka. Srozumitelná a napínavá od začátku do konce.

orinka3
15.05.2020 4 z 5

Velmi náročné na pozornost. Nebýt strašných tiskových chyb, byla by to výborná četba. Válečný veterán Niels Oxen spolu se svým nerozlučným kamarádem Mr. Whitem opouští lidskou společnost a dává přednost robinsonádě v dánském lese. Přitom se bezděky připlete do událostí ve vyšší politice a je v jeho vlastním zájmu nedostat se kvůli svému prohřešku před soud. A tak se "upíše" čertu a vzhledem ke svým zkušenostem z různých misí se vydá pátrat na vlastní pěst po pachatelích zločinů na význačných politicích. A jak už to bývá, cherchez le femme. Společným jmenovatelem všech vražd jsou události na zámku, které na svém sledovacím zařízení archivuje zámecký pán. Oxen je od začátku do konce vystavován maximálnímu nebezpečí, ale s využitím svých dovedností se umí zachránit. Opravdu dobrá detektivka, jenom je potřeba nepolevovat v pozorném čtení, aby neunikaly souvislosti.

Flerenc
19.12.2019 5 z 5

Veké překvapení!

Boby17
12.12.2019 5 z 5

Krátce řečeno: jo, bylo to dobré. Bezďák, z kterého se vyklubal válečný hrdina s běsy ve své hlavě, tajná policie se sympatickou vyšetřovatelkou, nelítostní mstitelé a konspirační okruh mocných. To byly přísady, ze kterých byl vytvořen zajímavý příběh, který jsem přelousknul za pár dnů. Čtyři a půl hvězdy matematicky zaokrouhluji na plný počet. Řekl bych, že 72 % ze 70 předešlých hodnocení je nespravedlivé číslo. A také mám obavy, že Dánský dvůr se může v různých obměnách vyskytovat prakticky v každém státě.

petra1391
24.10.2019 2 z 5

Knížka pro mě nebyla úplně dobrá. Trvalo mi dlouho se začíst a bylo mi vlastně jedno, jak to dopadne. Vyloženě mě štvaly stále další a další pro mě nezapamatovatelné názvy potoků, hor, řek, měst, vesniček, sídel atd. Ale to je můj problém se severskými autory obecně.

Hugomil
16.10.2019 2 z 5

Do knihy jsem se nemohl začíst. Tak nějak křečovitě napsané, styl postrádá plynulost. Až od poloviny knihy, kdy si na to zvyknete a děj dostane trochu spád, se to dá číst. Příběh průměrný, ale zaujme.

Míša02
15.10.2019 3 z 5

Dle mého celkem průměrná kniha. Hlavní hrdina je zajímavý a celkem sympatický. Problém mám s dějem. Občas je natahovaný a konec nic moc. Ale na to, že severské detektivky moc nemusím, tak tato byla ještě jedna z těch lepších.
I přes to jsem si koupila další dvě pokračování. Tak jsem zvědavá.

twiggynka
02.10.2019 4 z 5

Kniha se mi líbila, četla se příjemně i když jsem byla občas trošku zmatená. Každopádně si ráda přečtu další díly.

dzandra
02.07.2019 5 z 5

Pro mě osobně velmi příjemná knížka, kterou jsem přečetl jedním vrzem. Nejlepší díl z celé trilogie

Sajmonik
11.05.2019 5 z 5

Z knížky jsem velice nadšená. Sice že začátku mě to moc nebavilo dej se pomalu rozvíjel, ale následně dej nabral takový spád, že jsem se nemohla odtrhnout. Kniha se mi velice líbila, hned se pouštím do pokračování a doufám, že i pokračování bude tak dobré, ne- li lepší jak tahle kniha.

petra7960
26.12.2018

Musím říct, že se mi tato kniha neskutečně líbila. Děj byl pro mě zajímavý a knížku jsem přečetla v podstatě jedním dechem. Trochu nechápu tolik rozpolcených reakcí, ale každý máme jiný vkus. Za mě plný počet hvězd.

Jediné co musím vytknout a co mi kazilo požitek z tohoto čtení je mizerný překlad a spousty typologických chyb. Toto jsem v knížce ještě neviděla... Ovšem za to nemůže autor, ale vydavatelství.