O původu nerovnosti mezi lidmi

O původu nerovnosti mezi lidmi https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63474/bmid_o-puvodu-nerovnosti-mezi-lidmi-5Xn-63474.jpeg 4 24 4

Pojednání napsané v polovině 18. století je zdrcující kritikou „sociálních poměrů vládnoucích v předrevoluční feudální Francii. Rousseau hledá a nachází příčiny sociální bídy v kultuře a civilisaci, které podle něho činí člověka nešťastným“. Správně vidí „nepřirozenost feudálního systému a jeho neudržitelnost, cítí, že soukromé vlastnictví je příčinou společenské nerovnosti a všech moderních sociálních zel. Jediným uspokojujícím východiskem bypodle něho byl návrat k přírodnímu stavu lidstva, naprosté zničení všech dosavadních kulturních a civilisačních vymožeností, které je ovšem neproveditelné“. (Z úvodu J. Pospíšila) Dokud člověk nic neměl a nic nechtěl – byl šťastný.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Filozofie

Vydáno: , Svoboda
Originální název:

Discours sur l'origine et les fondements de l'inégalité parmi les hommes , 1754


více info...

Přidat komentář

Desmond04
08.11.2017 3 z 5

Dílo O původu nerovnosti mezi lidmi je rozděleno na dvě části. První část se zaobírá popisováním onoho přírodního stavu, respektive jeho vzýváním. Člověk je často porovnávám se zvířaty, nejen jeho chováníM ale i tělesnými dispozicemi. Dozvídáme se, že člověk v přirozeném stavu, měl ke zvířeti blíže než by se na první pohled mohlo zdát. A Rousseau je toho názoru, že by bylo nejlepší pro dobro člověka, kdyby v tomto přirozeném stavu zůstal. Zdá se to, jako dosti radikální myšlenka, nicméně když se člověk nad jeho argumenty zamyslí, na jednu stranu se s tím dá souhlasit. Člověk v přirozeném stavu se zajímal jen o přítomnost, záleželo mu jen na tom, přežít a zajistit si potravu - to ho činilo nejšťastnějším. Rousseau předkládá více a více argumentů pro svojí tezi. Tato část knihy se jevila na filosofické dílo jako velmi srozumitelná a četla se příjemně.
V druhé části si bere na paškál situaci, kdy přirozený stav nahradilo státní zřízení a popisuje jeho špatnosti. Rousseau vlastně popisuje celou cestu od divocha až do civilizovaného člověka. Tato část už se čte především ke konci poněkud hůře a ani opakovatelné čtení pro pochopení myšlenky často nepomůže.
Co je ale neoddiskutovatelné je fakt, že Rousseau si prostřednictvím tohoto díla bere na paškál společnost a onoho civilizovaného člověka a staví si základy pro představení jeho tématu, kterým není nic jiného než Společenský smlouva, což je jinak řečeno návod na to, jak zřídit ideální stát.

"Lesy se proměnili v pole, které zavlažoval lidský pot, a na kterých klíčí otroctví a bída, úměrně s úrodou"

Miro.slav
24.10.2017 5 z 5

Rousseau je filozof par excellence! Jeho štýl, zameranie a to, že ako jediný z osvietenstva razil doslovne cestu proti prúdu, klobúk dole. Príčiny nerovnosti medzi ľuďmi sú podľa Rousseaua spôsobené súkromným vlastníctvom. Nie, nie je to komunistický manifest (hoci Roussuovo myslenie a následná veľká francúzska revolúcia mali na vznik Marxových myšlienok dosť veľký dopad). Rousseau nám v tomto spise predkladá svoju víziu toho, ako sa postupne prešlo od takmer bezproblémového života tzv. šťastného divocha až k problémom spoločnosti a civilizovaného človeka. Autor tak nielen podáva základy svojej teórii spoločenskej zmluvy, ale Rousseaua môžme právom považovať za priekopníka etnológie, keď svoj spis dokladá mnohými pozorovaniami dovtedajších domorodých etník. Odporúčam.


PavlineCZka
17.08.2017 3 z 5

V době, kdy jsem ji četla, mě moc neoslnila. Nejsem příliš velký filozof a nikdy jsem nebyla. Jinak ale myšlenky jsou zajímavé a k zamyšlení, možná se stanou v dohledné době také aktuálními aneb malý úryvek:
"Jediným uspokojujícím východiskem by podle něho byl návrat k přírodnímu stavu lidstva, naprosté zničení všech dosavadních kulturních a civilizačních vymožeností, které je ovšem neproveditelné."

zipporah
22.04.2012 4 z 5

Bola raz jedna potreba, ktorá sa chcela dostať niekam inam, či na vrchol či vari na dno... to nik netušil v tom okamihu, ako človek zvolal: "Toto je moje!" a táto potreba sa zmenila na majetok.

Autorovy další knížky

Jean-Jacques Rousseau
francouzská, 1712 - 1778
1889  72%Emil, čili, O vychovávání
1949  77%O původu nerovnosti mezi lidmi
2002  77%O společenské smlouvě neboli O zásadách státního práva
1978  82%Rozpravy
1978  81%Vyznání

Kniha O původu nerovnosti mezi lidmi je v

Přečtených49x
Doporučených1x
Knihotéce13x
Chystám se číst34x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x