O Norikovi

O Norikovi https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/50983/bmid_o-norikovi-Oh0-50983.jpg 5 102 16

Autor předkládá nejrůznější překážky, které hráč řeší vlastním rozhodnutím, či náhodně. Hru, která nepostrádá vtip, předchází podrobný návod. Určeno zájemcům od středního školního věku. Knížka - hra posílá hráče - jednoho ze tří synů chudé rodiny, do světa hledat štěstí. 2 Otevři ho prolistuj. Povšimni si například bodů 833, 128 nebo 179 a také všech bodů, které jsou násobkem součtu číslic tvého rodného čísla. Pak jdi na 5. 3 Radši se ho ani neptej, stejně nic neví. Věz, že se jedná o první gamebook známého autora her (např. Aréna, spolupráce na Dračím doupěti). Pokud se chceš zahrát gamebook, který se nebere tak smrtelně vážně, jak bývá zvykem, je to kniha pro tebe. Jdi na 5. 4 Tak jsme tě konečně dostali! Spadla klec. Víme, kdo jsi a jak se jmenuješ. Už je to tak, budeme tě muset udat. Asi tě zavřou… Nebo aspoň vyhodí ze školy… No, možná se budeme moci dohodnout. Je tu jistá možnost – běž na 5. 5 Běž za prodavačem a hlasitě řekni: „Rád bych si zakoupil tento skvělý gamebook. Myslím, že je to velmi výhodná koupě a doporučuji ho všem, kdo je hrají a všem, kdo je začít hrát chtějí.“ Pak zaplať sto dvacet devět měďáků… chci říct korun českých. Šťastný konec.... celý text

Přidat komentář

kniper
12.09.2023 5 z 5

Sice je to můj teprve první přečtený gamebook, ale tento je z nich jednoznačně nejlepší. Ne tak vážně .. má sice trochu pomalejší rozjezd s popisem pravidel, ale když se dovíte za jakého Norika budete hrát, hra začne nabírat svižnější tempo. Je tu spousta originálních historek a postav, které nejednou nutí čtenáře do smíchu nebo zamyšlení. Na některé postavy budete ještě dlouho po přečtení s láskou vzpomínat. i herní mechanismus se občas originálním způsoběm proměňuje, což jen přidává na zábavnosti. Pokud to nezkoníte, projdete lesem, přes sedmero hor a řek, seberete všechnu odvahu a zvolíte správně srdcem, tak ŠŤASTNÝ KONEC je prostě bomba. Tak to v pohádkách (ale nejen v nich) má chodit. Je to geniální počin a troufám si napsat, že i světového formátu.

RichardWest
29.08.2023 4 z 5

Nejlepší gamebook, jaký jsem kdy četl/hrál. Byla to opravdu paráda, ale na zoufalství při bloudění v lese nikdy nezapomenu a ubírám kvůli tomu i jednu hvězdu. :D


lukaskmn1
23.05.2023 5 z 5

Velmi dobré zpracování, rozhodně pobavilo. Celkově vzato je lepší počítat s tím, že u knihy strávíte násobky času, který by byl potřeba k přečtení. A snad jenom jedna dobrá rada... Dělání nemravných návrhů se příliš nevyplácí.

Frizer
23.02.2023 5 z 5

Jeden z nejlepších gamebooků které jsem měl tu čest si "prožít". Celá kniha se nese na velice humornou notu a mnohým může připomínat Pratchetta. Pro mě je to též velká nostalgie, jelikož první vydání jsem si koupil v Bílem Jednorožci na Staroměstském náměstí cestou do knihovny jako dvanáctiletý klouček. V průběhu let se kniha samozřejmě "ztratila" takže jsem velice rád za znovuvydání a kniha má čestné místo v knihovně. Škoda že Vláďa nenapsal gamebooků více.

JancaMia
19.06.2022 4 z 5

Knihu mnel v 90. letech pujcenou starší bratr, na tajno když nebyl doma byla jsem v ní ponorena. Minulý týden na mě vykoukla v knihobudce, už ji nedám!!!

EliskaD
05.02.2022 5 z 5

Na Norika jsem slyšela jen samou chválu. Natolik mě ta kniha podle různých recenzí zaujala, že jsem dříve i uvažovala o koupi cenově velmi přepáleného prvního vydání. Vydržela jsem to a počkala si do prosince 2021 a hned koupila za normální cenu 2. vydání v pevné vazbě. Co mě trochu zamrzelo je to, že ve skutečnosti je obálka taková vybledlá a vůbec nemá tak živé barvy jako jsou vidět na fotografiích knihy.
K obsahu musím říci, že hodnocení a recenze rozhodně nelhaly. Příběh jsem si moc užila (i když jsem Norika párkrát zabila nebo mu nachystala jiný smutný konec). Náramně jsem se pobavila a určitě si jej přečtu / zahraju ještě mnohokrát, abych poznala jiné alternativní příběhy. Musím však říci, že les byl pěkně frustrující a přemoci draka byl taky pěkný oříšek.

Predator3313
11.01.2022 4 z 5

(SPOILER) Byl jsem na tento kousek hodně zvědavý, jelikož hodně lidí ho považovalo za nejlepší gamebook. Takže když konečně bylo k mání druhé vydání šel jsem do toho.
Výsledek je docela dobrý. Styl psaní ala parodie je fakt suprovní, příběh i postavy taky dobré. řekl bych, že souboje tu byly někdy spíš až na škodu ( modrý něco jako chlap to jsem musel švindlovat jinak bych se dal asi nikdy nedostal) a taky bez toho lesa bych se obešel. Konec je vymyšlený taky dobře, přesněji řečeno konců je tady mnoho, ale jen jeden končí něčím malým, žlutým a kulatým :)

iampatrik
30.12.2021 5 z 5

Český gamebookový klenot a jsem rád, že Altar se pustil do znovu vydání (v pevné vazbě!) a zamezil tak nesmyslnému prodávání prvního vydání za tisícovky.

Každopádně obsahově jednoduchý, ale o to více "pohádkový" příběh, který sází hlavně na humor (už samotná přední stránka s názvem pobaví) a chytrost. Nečekejte tedy žádné velké souboje a přehršel statistik postavy. Těch statistik a zapisování tu není mnoho a celkově knize sedí.
Každá pomyslná kapitola (žádné kapitoly v knize nejsou, ale vnímal jsem je tak dle momentálního cíle Norika) je originální a ne jednou jsem měl problém knihou projít. Jakmile se vám to ale povede, řekněte si, jak pěkně to měl autor vymyšlené - například cesta přes les. Takových příkladů bych mohl napsat více, ale nebudu spoilerovat. Možná jen závěr byl až moc složitý a musel jsem delší dobu hledat způsob, jak úspěšně příběh uzavřít, ale na druhou stranu správný gamebook má snad vždy nějakou zapeklitou část.
Za mě povinnost mít Norika v knihovně. Určitě pro každého gamebookaře, ale klidně i pro ostatní čtenáře, kteří chtějí mít nějakou gamebookovou knihu.

cziss
07.05.2020 5 z 5

Prostě super, kombinace gamebooku a parodie na pohádky a vlastně humoru obecně dělá z této knížky jedinečný klenot.

NkD
01.11.2019 5 z 5

Čítával jsem to dětem před spaním místo pohádek. Dodnes si to pamatují a pokaždé když na Norika příjde řeč, tak máme všichni pusu od ucha k uchu. Děti si dodnes pamatují, některé pasáže. Krásné vzpomínky.

twigxi
07.03.2018 5 z 5

Můj nejoblíbenější gamebook!!!
Ještě teď si pamatuju určité pasáže a to, jak jsem se u nich nasmála. A taky si pamatuju, jak jsem neustále znova a znova kontrolovala poličku v knihovně, jestli tam nepřibyly od tohoto autora nějaké další knihy. A dodnes mě mrzí, že nepřibyly...

Luvák
25.07.2016 5 z 5

Naprosto geniální, většinu vtipů si pamatuji i po více než patnácti letech od přečtení.

Issiriana
07.09.2014 5 z 5

Můžu říct, že tohle je první knížka, do které jsem se zamilovala. A myslím to vážně. O to víc se stydím, že jsem se o Norikovi dozvěděla vlastně úplně náhodou (prostřednictvím hry Mozkovna) - já, jakožto velká fanynka Vládi Chvátila a jeho her (:3), jsem úplně přehlédla, že Vláďa má svůj gamebook (dále GB).

Okamžitě jsem jej začala shánět a konečně už ho mám doma.
První hra mi zabrala asi 4 hodiny (teda... kdyz nepočítám tu první, podle které jsem skončila na nějakém čvtrtém odkazu :D) a smála jsem se nesčetněkrát. Vlastně jsem se smála i při vysvětlování pravidel.

Byla to pro mě HODNĚ VELKÁ změna oproti "klasickým" GB, kdy se pořád hází kostkou a pořád a pořád se s někým bojuje. Příběh je pak zastrčen do pozadí a už se mi i stalo, že nedával smysl.
U Norika je tomu přesně naopak. Dynamický příběh v popředí, na kostku se sahá jen někdy (a to většinou jen proto, aby se rozhodly prvky náhody, tzn. kudy se dál půjde a co čtenář (a Norik) zažije za dobrodružství), DOKONCE se v celé knize nemusí ANI JEDNOU bojovat, pokud si vyberete správné možnosti.

Co je nejlepší, už jsem to pravda zmiňovala, je Vláďův humor. Miluju způsob, jakým jsou napsána pravidla k jeho deskovým hrám, a zamilovala jsem se i tady do knížky.
Abych přešla k trochu konkrétnějším příkladům - v popisu hnihy je zadní stránka GB, která je natolik pěkná a přesvědčující, že kdybych si GB kupovala osobně, řekla bych přikázanou větu (sranda musí být! :D). Navíc... kdo by nechtěl úchylný a ještě úchylnější GB?
Název knihy. Už jen proto, že ho musíte chvíli luštit, ve vás něco vyvolá (ve mně třeba pocit, že je to úplná bomba!). Dovolím si tady přepsat poslední tři řádky názvu: "...o hovnu u cesty a mrtvém staříkovi tamtéž, o nečitelných názvech knih a mutantově kopí, tohle už doufám nikdo nepřečte." Písmo se totiž pořád zmenšuje :-)

Pokud jste dočetli až sem, asi chápete, že kritiku ode mě neuslyšíte. Jestli ale pořád váháte, zda si GB přečíst či koupit, můžu přidat pár dalších postřehů. Smrt v knize není zase tak častá, pravděpodobněji skončíte úplně jinak. Dopracovat se ke "šťastnému konci" je opravdu těžké, o to víc je pak radosti.

A nakonec uvedu citacemi několik mých oblíbených vtipných pasáží:

179
Hmmm... strom... co s ním?
Budeš s ním dál jednat uctivě ... 225
Budeš s ním dál jednat povýšeně ... 225
Budeš s ním dál jednat naštvaně ... 225
Budeš s ním dál jednat kamarádsky ... 225
Budeš s ním dál jednat hrozivě ... 225
Nebudeš s ním dál jednat ... 225
(Tak nějak intuitivně tušíš, že je to stejně jedno...)

45
Loupežníci se na tebe vrhli s kyji - Z-1k6(52). Začínají tě svými kyji zpracovávat.
Budeš se bít jako lev ... 62
Budeš se bít celkem normálně ... 80
Zabalíš to a vzdáš se ... 98
Zabalíš to a umřeš ... 34
(- po vybrání možnosti 62)
62
Skrčil ses na všechny čtyři, pohodil hřívou a strašlivě zařval. Jako lev. A pak tě umlátili ... 114

1031
(...) Už jsi dlouho nic nerozhodl, tak teď máš možnost:
Vezmeš si za ženu Smetanku ... 1022
Vezmeš si za ženu nějakou jinou ... 1022
Nevezmeš si nikoho ... 1022
Zřídíš si harém ... 1037

...a takhle bych mohla uvést nejmíň dalších 10 příkladů. Jedním slovem: boží.
Tento GB si prostě MUSÍTE přečíst (a pak začít mít rádi Vláďu, pak si zahrát nějakou jeho hru a bude to ŠŤASTNÝ KONEC). :)

Psax
15.05.2013 5 z 5

Velmi vtipný český gamebook, který se nebere nikterak vážně, ale na kvalitě to neubírá.
(Dodnes si dávám pozor, abych nesnědl nějakého toho vitamína, a sním o tom, že si zahraju hru, "Kdo je víc zelený?")

yank3e
20.01.2013 5 z 5

Tohle byl první gamebook, se kterým jsem se setkal, tenkrát jako malý na táboře a podruhé, když jsem ho náhodou objevil v jednom internetovém knihkupectví. Vtípky jako strom Prasák, vitamíni a další už pro mě zůstanou legendární. :)

12sipetr
25.10.2012 5 z 5

Norik je asi nejskvělejší český gamebook, který znám a dodnes jej žádný jiný gamebook nepřekonal a mám pocit, že už ani nepřekoná. Je velice humorný, hned se člověku během čtení zvedne nálada (N+1). Čas od času se k němu rád vracím a třeba si s ním zkrátím příjemně čas. Je to zároveň i asi moje nejoblíbenější knížka mého dětství, byť se mi dostala z antiku v salátovém vydání, tak na ní nedám nikdy dopustit.

Štítky knihy

parodie gamebooky

Autorovy knížky

Vladimír Chvátil
česká, 1971
1997  92%O Norikovi

Kniha O Norikovi je v

Právě čtených10x
Přečtených128x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených16x
Knihotéce95x
Chystám se číst65x
Chci si koupit36x
dalších seznamech2x