O mrtvých jen dobře

O mrtvých jen dobře https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/299402/mid_o-mrtvych-jen-dobre-EKf-299402.jpg 5 4 3

Toto dílo mělo dramatické osudy. Nejdřív knihu v roce 1967 zakázala cenzura, pak - v roce 1986 - kdy se poměry "uvolnily", uvedla Čs. televize úspěšnou dramatizaci tohoto příběhu ve hvězdném obsazení, a opakovaně dílo vyšlo až po sametové revoluci. Příběh se odehrává v autorčině rodném Podkrkonoší a právě znalost lidí a prostředí umožnila spisovatelce vytvořit strhující psychologické drama z poloviny 50. let XX. století.... celý text

Přidat komentář

cenek10
31.07.2023 5 z 5

Info o knize není přesné, nejprve vznikla kniha (v roce 1967 zakázána cenzurou), která byla až po mírném uvolnění politických poměrů v roce 1986 zdramatizována a uvedena v tehdejší ČST pod stejným názvem. Nevím, nakolik se liší vydání knihy z roku 1992, ale vydání z roku 2002 (nakladatelství Rodiče s.r.o.) divadelní hru ani scénář nepřipomíná. Naopak, kniha je čtivá, psána bohatým "nadčasovým" jazykem. Zápletka sice zajímavá, ale mě nejvíce zaujalo "to okolo" - dobové vykreslení života a uvažování obyvatel vesnice.

konicekbily
08.04.2017 3 z 5

Není to detektivka, podle mne to ani není originální román. Připomíná to spíše divadelní hru nebo filmový scénář. Film jsem neviděl nemohu proto posoudit odlišnost od scénáře. Porovnávám s filmem "Všichni dobří rodáci", natočeném koncem šedesátých let posledního století minulého tisíciletí - a ten podle mého názoru lépe vystihuje atmosféru tehdejší vesnice.


Koka
11.06.2016 5 z 5

Obdivuhodné! Toto nebyla obyčejná "detektivka". Ano, je zde kriminální čin, jeho podrobné vyšetřování orgány Veřejné bezpečnosti a odhalení pachatele. Ale zejména je to úžasně živé, věrohodné vykreslení mikrosvěta české vesnice na začátku 60. let, kdy všechna svinstva nastrádaná v duších lidí za období protektorátu, za dobu odsunu obyvatel s nevhodnou národností, za léta politických a ideologických bojů a zejména za ta strašlivá 50. léta - roky násilné kolektivizace, združstevňování, ožebračování, likvidace celých rodů způsobily takový rozvrat v morálce, že hlavní roli ve vztazích hrály jen ty nejhorší, nejnebezpečnější, nejhnusnější lidské vlastnosti. O rozsahu té devastace svědčí, že následky trvají dodnes.
Autorka ryze literárními prostředky dokázala i v mikropříbězích, odvyprávěných na půl stránky jako výpovědi svědků nebo drby sousedek, podat svědectví o zvrácenosti tehdejšího politického systému a jeho hlasatelů při využívání údajně pokrokových ideologických hesel k získávání osobního prospěchu nebo vyřizovaní osobních účtů s osobními nepřáteli či soky. K vykreslení dobového koloritu výrazně přspěly i drobné ale hodně výřečné poukazy na způsob práce tehdejší kriminálky (zapojení "osožáků" do výslechu vzdálených svědků, uvalení "podnikové kontroly" na hospodu, kde se čin odehrál).
Více než detektivku tuto knihu vnímám jako závažný sociálně-kritický román a důležitý příběh z české historie. Doporučuji.