O klíči

O klíči https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47099/bmid_o-klici-6l4-47099.jpg 5 184 41

Poetický příběh o dětské fantasii, kterou může rozjitřit i taková drobnost jako nález starého klíče. Kniha pro malé i velké čtenáře. Vyprávění o chlapci, který při cestě do školy našel na ulici klíč a začal si vymýšlet, od čeho může být. Nosnou kostrou příběhu jsou něžné autorovy celostránkové ilustrace.

Přidat komentář

aydam
14.09.2023 5 z 5

Nadčasová záležitost, která čtenáře jakýmsi kouzlem zpomalí a probere jeho fantazii.

adela2316
13.08.2023 5 z 5

Moc krásná kniha plná dobrodružství, úžasné ilustrace. Líbí se mi, že je taková netypicka. Člověk cítí vzrušení u každé stránky.


tatjana1737
03.08.2023 5 z 5

(SPOILER) !!! POZOR SPOILERY (i z jiných knížek) !!!

Chce se mi věřit, že František, jemuž je kniha věnována, je tentýž z knihy O zahradě. A tentokrát jsem ráda, že je kniha jaká je, protože ze Zahrady jsem měla smíšené pocity a konec mne spíše frustroval. Knihu jsem zatím četla sama, bez dětí, ale jsem si dost jistá tím, že se jim bude líbit a zaujme. Se Zahradou má společný motiv dětského vnímání světa a bezbřehé fantazie, kdy všechno je možné. I když mi té ztráty na konci bylo líto (od začátku jsem tušila, že tam bude) a doufala jsem, že se chlapec s klíčem znovu shledá, závěr měl pro mne smířlivé vyznění a spíše než že by mne rozesmutnil, příjemně mne rozechvěl v očekávání, co přijde dál.

V knížce jsem si užívala drobné detaily: Třeba že ten strašidelný dům na konci ulice jako jediný nemá číslo popisné, ale když se člověk podívá na číselnou řadu, je mu jasné, jaké číslo musí mít. Nebo hned na další straně, že by klíč mohl odemykat třináctou komnatu (náhoda?). Kouzelná zahrada, Umbaj kví divochů, "Chytej, Rodrigo!", detektiv Štika nebo Rychlé šípy odcházející ze školy v obrázku jako komparz pro hlavního hrdinu.

Knížku jsem hned přidala do objednávky. Ač se s nákupem nových knih snažím držet zpátky z finančních důvodů i kapacitních podmínek našeho bytu, knihy Pavla Čecha patří mezi ty, k nimž se zaručeně budu vracet opakovaně.

P.S.: Po přečtení komentářů se musím připojit k poznatku od R.E.M. Vím, že autor byl kdysi chlapečkem, ale nějaká holčička v knížce by neuškodila.

R.E.M.
09.04.2023 4 z 5

Půvabná knížka, půvabné obrázky, hezký příběh probouzející fantazii.
K čemu může patřit nalezený klíč? Jaké tajemství otvírá?
Hádala jsem, jest-li dalším nálezcem bude holčička - nepřekvapivě, byl to další chlapeček.
Pokud máme aspoň zlomek fantazie, příběh s poslední stránkou nekončí.

O klíči je krásnou, velmi povedenou knížkou, obsahující milé obrázky nejen pro děti.


Poznámka:
Druhé vydání má příliš malý formát, na větším by originalita a půvab obrázků vynikly ještě více.

zandu
28.02.2023 5 z 5

"Obyčejný" klíč, fantazie, atakdále dokola...
Krásné pohlazení po duši :-)

Jafe
03.10.2022 5 z 5

Krásné obrazy a vtipný příběh, který dovolí přidávat si i vlastní odbočky. A konec mě nadchl.
Nemám teď v blízkosti malé děti, ale už jsem knihu koupila do zásoby "pro vnoučata".

broskev28
22.08.2022 5 z 5

Komentář IVANA0123 to přesně vystihuje - takové knižní perpetuum mobile.
Děti v naší knihovně čtou tuhle knížku opakovaně a rády, takže jen o prázdninách mám šanci se k ní taky dostat. A už jsem je pochopila: ani já jsem ji neotevřela naposledy, i já se k ní budu časem vracet.
My sice nemáme kapesní vydání, ale na obalu té naší knížky (Petrkov, 2014) je krásný detail starého klíče ležícího na dlažbě. A já jsem zjistila, že právě takový klíč nám už léta visí nade dveřmi bytu; kdysi se s ním dala odemknout rekreační chatka zvaná perníková chaloupka. Jenže na rozdíl od komentáře triatlet já jsem hamoun a nikam ho nepohodím . . .

EliskaD
01.08.2022 5 z 5

Krásné a nekonečné. Nekonečně krásné.

Murphy722
18.07.2022 5 z 5

Krásné pohlazení na duši v letním dni...

Cinón
01.05.2022 4 z 5

Příběh předvídatelný, ale u syna měl úspěch. I dospělému vyvolá úsměv na rtech, prostě vás vrátí do dětství a dávno zapomenutých představ.

Jadla
27.01.2022 5 z 5

Mame takové to maličké kapesní vydání. Už to se dětem nesmírně líbí, i ta nejmenší ho bez potíží vezme a donese kamkoli, většinou tedy ke mně a Čti. Je to úplně jednoduchý příběh, kluk, cesta do školy a klíč. Jestli někdy anděl tančil na špičce jehly, nemohla to být větší nádhera, než toto. Maličký prostor, ale je v něm tolik místa pro volně letící fantazii! Nic se neděje, ale přitom se toho možná stalo tak mnoho!
Když znovu a znovu pozorně čteme a prohlížíme další Čechovy knížky, potkáme se tu a tam s klíčem, s klukem a s novými možnostmi. Čtěte, nebudete litovat.

jitka_dankova
27.01.2022 5 z 5

Nádherná kniha, která je klenotem naší dětské knihovničky. Na půvabných kresbách je vidět příběh chlapce, který našel starý klíč a přemýšlí, od čeho všeho by mohl být. A ty jeho fantazie jsou tam krásně všechny nakreslené. Knížka je skvělá na čtení malým dětem, které zaujmou ty obrázky, a později se hodí jako knížka, kterou si přečte dítě samo ve druhé třídě a je pyšné, že rychle zvládlo číst celou velkou knížku. Na každé stránce je jen pár slov či řádků, tak akorát pro malé čtenáře, které ještě stránky plné textu děsí.
Syn knihu četl v půlce druhé třídy a byl spokojený, kresby ho zaujaly a po přečtení uměl dobře promluvit o tom, o čem vlastně kniha byla.

Karoley
04.01.2022 5 z 5

Kniha plná dětského snění a nespoutané fantazie. Příběh o tajemném klíči, který otvírá dveře do kouzelného světa. Další překrásné kresby Pavla Čecha, nemůžu se na ně vynadívat.

MilackovaN
10.11.2021 5 z 5

Kniha mě i jako dospělého velmi bavila. Podněcuje čtenáře k rozvoji fantazie. Přidanou hodnotou knihy jsou krásné ilustrace.

Andi
03.11.2021 3 z 5

(SPOILER) Myslela jsem si, že to bude delší a bude to mít nějaký konec.

opic 12
20.10.2021 5 z 5

O klíči který otevírá spousty věcí v nás.
Pokochat se.Dotknout.Přičichnout.Otevřít.
Dojmout.Poklad pro duši pro který nemusíme ani plout na vzdálený ostrov.
Bezbřehá fantazie nesmírných dálek představivosti.
Uměli jsme to.Zapomínáme.Je to v nás.
Fascinace obrazů minimalistických vět.
Pozvání důvěrně příjemné.
Takové odemykám děsně rád.

Štěpinambura
27.04.2021 5 z 5

Zaujali mě nejen nádherné kresby, ale i nádherný a odejmný příběh. Jen škoda, že nevím, kdo klíč najde příště (:-D)

ADE138
14.01.2021 5 z 5

Co všechno může odemknout (nebo zamknout) jeden starý klíč. Nádhera. Příběh, kresba....všechno

argi111
28.12.2019 5 z 5

Moc pěkná kniha pro malé čtenáře. Je rychle přečtená a má hezké ilustrace.

capricornus
27.05.2019 5 z 5

Úžasná knížečka s milým, pro mě nekonečným, příběhem.