O Igimarasussukovi, který jedl své ženy - Inuitské pověsti očima Árona z Hůrky (1822-1869)

O Igimarasussukovi, který jedl své ženy - Inuitské pověsti očima Árona z Hůrky (1822-1869) https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269701/mid_o-igimarasussukovi-ktery-jedl-sve-z-Tiw-269701.jpg 4 12 5

Sbírku inuitských pověstí doprovázejí ilustrace Arona z Kangequ (1822–1869), grónského umělce, který jako první vylíčil tyto drsné příběhy ze zorného úhlu původních obyvatel Arktidy. Největším kladem knihy je maximálně autentické zachycení grónské lidové slovesnosti, a to nikoli zvenčí, ale očima rodilého pozorovatele.

Přidat komentář

Teclaireddy
11.07.2021 3 z 5

Opravdu spíše jen pro ty, kteří se o inuitskou kulturu více zajímají, případně pro etnology obecně. Já jsem toho sice v poslední době o Inuitech přečetla docela dost, ale stejně nemůžu říct, že bych si celou knihu užila. Materiál je to opravdu bohatý, některé příběhy jsou zajímavé, ale hodně jich je slabších. Oceňuji úvod - osobně by mi ale více vyhovovalo jiné členění knihy, podle témat, a ke každé kratší úvod, který by dané téma interpretačně přiblížil. Témata se totiž hodně opakují, v příbězích se podle mě dají vysledovat podobné záměry a morální ponaučení - myslím, že pro běžné čtenáře by pak lépe všechno zapadlo dohromady.

petrarka72
12.12.2017 2 z 5

Snaha byla - ale nakonec nepřečteno, jen prolistováno - příliš mi chybí kontext. Ilustrace dobré, příběhy o pomstě, sočení a násilí nepointované a jaksi "na jedno brdo". Nicméně díky za komentář belerofontes, myslím, že dostudování historických a etnografických souvislostí by mohla být cesta, jak tuto knihu zvládnout.


belerofontes
01.04.2017 5 z 5

Pro evropana naprosto nepochopitelné a děsivé příběhy bez pointy.Trochu se mi rozjasnilo až když jsem přečetl od Nansena-Život eskymáků ,nebo Freuchenův cestopis -Moje mládí v Gronsku a pak jsem tyto ponuré historky viděl v jiném světle.

Vždyť již v úvodu je napsáno,že nejde ani tak o obsah nebo děj toho či onoho příběhu ,ale o to JAKÝM ZPUSOBEM byl vyprávěn. A to je nepřenositelné obyčejným tištěným textem:
Takže, za dlouhé polární noci Eskymák stojící polonahý v iglů,ve stavu jakéhosi transu bušící na bubínek potažený tulení kůží...Napůl skřehotavým hlasem,napůl podivným zpěvem vypráví či spíše předvádí tyto příběhy plné hrůz ze záhrobí a naproti němu strachy se krčící jeho spoluosadníci...Fantastický umělecký zážitek bohužel z dob minulých a ze zemí nám totálně vzdálených ,který již nelze zažít.Které divadení představení z dnešní doby se mu vyrovná?
Kniha pro lidi zajímající se o národy za polárním kruhem a o etnografii.

Podpovrchem
02.10.2016 5 z 5

Není důležité objevovat, v čem jsou tyto příběhy odlišné, daleko zábavnější je nalézat to, co mají společného s našimi.

lushi
12.07.2016 1 z 5

Kniha nádherného zpracování (zaoblené rohy, rozdělení kapitol, předsádky, písmo...), ale příšerného obsahu. Kolika lidem by vhled do inuitských pověstí přinesl něco užitečného? Pár lidem, kteří se o danou oblast zajímají? Pro obyčejného čtenáře je tato kniha příšernost, příběhy bez pointy, často jakéhokoli smyslu nebo zdánlivě morálního ponaučení. Prostě nic.

Štítky knihy

grónská literatura

Autorovy knížky

Aron z Kangequ
grónská, 1822 - 1869
2016  75%O Igimarasussukovi, který jedl své ženy - Inuitské pověsti očima Árona z Hůrky (1822-1869)

Kniha O Igimarasussukovi, který jedl své ženy - Inuitské pověsti očima Árona z Hůrky (1822-1869) je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce15x
Chystám se číst21x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x