O čem ženy mlčí

O čem ženy mlčí https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/175214/o-cem-zeny-mlci-175214.jpg 3 99 18

Nový soubor edice Česká povídka přináší příběhy, v nichž ženy (v jednom případě muž) něco tají před svými blízkými. Mají své třinácté komnaty, do kterých se bojí vstoupit nebo kam zkrátka jen nechtějí nikoho pustit. Někdy je mlčení na místě, jindy ženám spíš škodí. Odhalení tajemství by možná prospělo všem. Editor Boris Dočekal.... celý text

Přidat komentář

VěraČamková
28.10.2023 2 z 5

rychlé odpočinkové čtení pro letní odpoledne. Každá povídka jiná, po náročné četbě jiných knih, proč ne?

Lucie_1986
05.03.2022 3 z 5

Pri cteni teto knihy jsem pochopila, ze kratke povidky nejsou cteni pro me. Mozna proto nemohu hodnotit moc objektivne. Nicmene krom jedne nebo dvou jsem cetla vsechny, vsechny nejakym zpusobem zapusobily, nicmene z povidek mi vyplynul ten zaver, ze o tajemstvi zen je lepsi, kdyz pisou opravdu zeny.


bigbabe
29.11.2020 3 z 5

Na jednu stranu sobotní odpočinková kniha, na druhou stranu dost na zamyšlenou. Dotklo se mě to možná, proto že jeden z příběhů je mi dost blízký a tak jsem přemýšlela i o ostatních, že to fakt může být dost složité, mít takovou 13. komnatu.

Milla
12.08.2020 3 z 5

Povídky se dají rychle přečíst. Nejvíce mě zaujaly ty od Kateřiny Tučkové, Josefa Moníka a Marka Epsteina.

lazenskaveverka
24.03.2020 4 z 5

Musím říct, že u některých povídek mi bylo líto, že už končí a bývala bych si dala nášup v podobě dalších kapitol. Knížku jsem zhltla jako velkýho nanuka.

ne.ver
19.11.2018 1 z 5

Mala kniha povidek, ne uplne spatna, ale ani nic uplne extra - zkratka povidky, coz je zanr, ktery moc nemusim. Je to ukazka toho, ze kazdy neco taji a je to pochopitelne. Nejvic se mi asi libila hned ta prvni povidka, ta od Kateriny Tuckove.

kozinozicka003
29.09.2018 3 z 5

8 povídek od 8 autorů,
# vztahy, děti-mateřství, cestování, práce, sex, nevěra.
Celkově spíš průměrná kniha. Ale líbila se mi povídka od Petra Šabacha “Jeden za všechny“, jejíž motto je “O čem mlčí muži“. Děj se odehrává v dobách zahnívajícího socialismu, kdy každý kolektivní výlet na západ od našich hranic skrýval v sobě riziko, že někdo emigruje. Proto, jakékoli oddělení jedince od stáda vyvolávalo hysterické představy o fatálních následcích pro všechny v případě, že se zatoulaný nedostaví včas k transportu zpět do socialistické reality. A to i přes to, že byl hlavní hrdina všemi ostatními zpočátku k takovému “toulání“ hecován a dokonce všemi i finančně podpořen. Učebnicová ukázka české chlapské sounáležitosti v praxi :-).

4xbabča
23.08.2018 3 z 5

Kniha krátkých povídek o problémech dnešních žen vhodná pro malý formát na cestu nebo na dovolenou.

SSTknihy
09.05.2018 3 z 5

Další příspěvek z edice Česká povídka. Ráda po nich sáhnu, protože mi už několikrát představili autora, kterého jsem do té doby neznala. Témata tohoto vydání jsou v podstatě banální – ženy tají problémy v manželství, nechtěné mateřství, nenaplněný život, strach z nevěry nebo citový chlad. V podání předních českých autorů to ale není nuda a jedno malé zpestření v podobě toho „o čem muži mlčí“ bylo zábavné.

VladiKlaisner
08.04.2018 3 z 5

Povídky na zadané téma O čem ženy mlčí, některé jsou opravdu zajímavé a vtipné, bohužel u některých spisovatelů hodně krkolomné, jako by byly přes noc šité na míru jen aby bylo splněno zadané téma nakladatele. Za mě půl na půl, proto dávám tři hvězdičky, ale do ČV splněno.

Jirinamac
27.07.2017 3 z 5

Takové rychlé čtení na jedno odpoledne, když venku prší. Neuchvátí, ale ani neunudí.

hellena1523
03.02.2017 2 z 5

Zatím nejhorší z této jinak moc povedené edice, kterou jsem četla...Sem tam hezká myšlenka, ale jako celek je to slabota...bohužel.

JanaJane
09.07.2016 1 z 5

Očekávala jsem od knížky mnohem víc. Stále jsem čekala tu perlu, kvůli které to stojí za to číst. Bohužel, žádné WOW se nekonalo :-(

Brambu
08.07.2016 2 z 5

Ženy mlčí o mnoha věcech a tato sbírka povídek nám může napovědět, která ožehavá témata si ženy nechávají pro sebe... Pro mne trošku slabší kousek, ale ještě to s těmito knížečky nevzdávám!

GreenMagritte
29.06.2016 4 z 5

Povídka od Petry Soukupové Možná zítra se mi líbila nejvíc. Vnitřní monolog ženy, která očekává druhé dítě a zvažuje, zda je na jeho příchod vůbec připravena, je mistrným nahlédnutím do ženských a mateřských pocitů. Střet toho, co od ženy očekává okolí a toho, jak vnímá samu sebe, není zrovna tím, jak si společnost představuje ženu, kterou nenaplňuje nic jiného než starost o děti. Postava Karolíny odhaluje vnitřní uvědomění mnohých žen, které poznávají, že jejich život se narozením dítěte automaticky nenaplňuje. Pocity frustrace a vnitřní vyčerpanosti z neustálé starosti o domácnost a děti, výčitky svědomí, zda je vychovávají dobře, jakož i jistá odevzdanost jejich roli je zde upřímně popsána navzdory společenskému stereotypu ve vnímání ženy-matky.

niknikita
08.09.2015 4 z 5

Krátké a docela příjemné setkání s tvorbou současných autorů. Každý jinak a osobitě vypovídá něco o české povaze a našich myšlenkových pochodech. Taková malá písmenková jedohubka.

mimidra
03.03.2014 3 z 5

Některé z povídek byly zajímavé, ale celkově mě kniha nijak neuchvátila.

evelinaevelina
14.12.2013 4 z 5

Knížečka vhodná do vlaku či podobně, četba kratinkých povídek nezabere moc času. Některá z povídek vás osloví více (mě Tučková, Moník či Šindelka) jiná méně, ale můžete zde získat podnět od některého z autorů si přečíst něco dalšího.
Mě osobně překvapila povídka Marka Epsteina (možná i proto, že nedávno jsem shlédla Ve stínu, kde psal scénář).