Noční jestřáb

Noční jestřáb https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/105556/bmid_nocni-jestrab-4Ib-105556.jpg 5 10 2

Anglický spisovatel, Roger Darlington ve své knize přináší mnoho nového pro české čtenáře, neboť čerpal z dokumentů nám nedostupných. Kniha Noční jestřáb je na našem knižním trhu unikum, neboť je napsána Angličanem anglickému čtenáři. Není to memoárová literatura v pravém slova smyslu, neboť často opouští svého hrdinu, Karla Kuttelwaschera, a věnuje se jeho anglickým kolegům u perutě.... celý text

Žánr:
Literatura faktu , Válečné , Historie

Vydáno: , Svět křídel
Originální název:

Night hawk , 1993


více info...

jan.para
jan.para
22.08.2022 5 z 5

Trochu jiný pohled na problematiku našich letců v RAF z pohledu britského autora. Kniha popisuje život Kutta nejen z vojenského, ale také z osobního hlediska. Knize dodává také to, že autor byl Kuttův zeť, i když se nikdy nesetkali.

tomash
tomash
17.06.2017 5 z 5

Kniha o Karlu Kuttelwascherovi, čs. stíhacímu pilotovi z druhé světové války, který zaznamenal nejvíce potvrzených sestřelů mezi čs. piloty v RAF 18 + 2 ve Francii. Proslavil se hlavně v nočních přepadových operacích, kdy za jasných měsíčních nocí, osamocen, lovil nad Francií vracející se německé bombardéry z náletů na anglická města. Speciální noční úprava, jednomístné stíhačky Hawker Hurricane, se skládala z přídavných nádrží a černého nátěru letadla. Takto bez radaru, či jakékoliv jiné pomoci sestřelil 15 letadel.
Knihu napsal po „Kutově“ smrti jeho zeť, rozený Angličan, opíraje se o vzpomínky přímých účastníků, novinové články a rozhovory z rozhlasu, které „Kut“ poskytoval po každé úspěšné akci.