Návrat stínu

Návrat stínu https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/170241/mid_navrat-stinu-y6t-170241.png 4 116 13

Noční běžci série

< 4. díl >

Hrdinové Seregil a Alek právě dokončili svou nejzrádnější misi a vrací se ke dvojímu životu zhýralých šlechticů a vynikajících špehů. Osud však s nimi má ve světě plném protivníků a čarodějů jiné plány… Po vítězství v Aurënenu se Alek a Seregil vracejí domů do Rhíminee. Většina jejich spojenců je však mrtvá nebo ve vyhnanství, a tak je těžké usadit se. Aby se trochu rozptýlili, přijímají úkol, který je má zavést zpět do Seregilova rodiště. Cestou jsou však uneseni, rozděleni a oba jsou prodáni do otroctví. Seregila drží při životě jen naděje, že je Alek naživu. Alekův podivný pán však nestojí o jeho život – chce jeho krev. Alekův jedinečný původ mu totiž má pomoci získat vzácný poklad, ovšem jen prostřednictvím mučení, které vyzkouší jeho tělo i duši a bezděčně Aleka i Seregila vtáhne do říše alchymistů a šílenců – a zaplete je s tajemným tvorem, který snad drží ve svých nelidských rukách jejich osud… Stane se z něj však zachránce nebo netvor?... celý text

Žánr:
Romány , Fantasy

Vydáno: , Fantom Print
Originální název:

Shadows Return , 2008


více info...

Přidat komentář

luculi
21.03.2023 3 z 5

Po dlouhých osmi letech od třetí knihy vyšel Návrat stínu. Časová propast není na ději poznat tolik, jako na autorčině stylu. Kniha je neskutečně pomalá, po celou dobu se věnuje otroctví a alchymii, spousta pasáží byla fakt úlet. A největší napětí přišlo v posledních pár kapitolách.

Netvrdím, že tam není vyšší význam či budoucí záměr s rhekarem, což naznačuje konec konců i epilog. Ale jeho vznik a dlouhé věznění bylo úmorné. Tak nějak mi nesedl ani Khenir. Nemůžu si pomoct, ale autorka se rozhodla vrátit k danému světu, jen si nevybrala úplně nejlépe.

Je to takové první zklamání, ale stejně jsem vždycky zvědavá, co zase Alek a Seregil, zažijí, že jsem nucena číst dál...

Luigi1
06.02.2022 5 z 5

Moc pěkný díl.Dva hlavní hrdinové jsou homosexualové nic to nezmenilo na napětí vzrušení a drsnosti.


denniys
28.09.2020 5 z 5

Tak tenhle díl je skvělej!! Návrat stínu je zároveň návratem k úrovni prvních dílů! Osud hlavních hrdinů není lehký, autorka to dle mého názoru rozjela velmi překvapivým a mně nečekaným směrem! Poslední kapitola a v ní poslední věta jsou magnetem k dalšímu dílu. Epilog je jistota, že ten další díl potřebujete hned..

Alma-Nacida
27.07.2020 4 z 5

Tohle byl zatím nejčtivější díl, nechyběla akce a tajemné rhekaro je asi nejpřekvapivější postava celé série vůbec. Pravdou je, že je to trochu dvousečná zbraň a jsem zvědavá, jak se s tím autorka popasuje dál. Záporáci jsou v tomhle dílu opravdu tuze, tuze zlí. Vzhledem k tomu je s nimi skoncováno raz dva, ale přeci jen je ten závěr mi přišel trochu rychlý - nejdřív se vypisuje krok za krokem a pak prásk, bum, kouzlo, konec. ;)

chodícírohožka
21.02.2020 5 z 5

Skvělý díl, opět akční, vtipný, příjemný a čtivý. Úžasné hlavní postavy (a tím nemyslím jen Aleka a Seregila) a správní záporáci, kteří člověku dokázali zvyšovat tlak. Zajímavá zápletka, děj a vůbec všechno. Za mě zatím asi nejlepší kniha této série.

špulo
30.04.2019 3 z 5

Hoci sú hlavnými hrdinami dvaja homosexuáli mám pocit, že knihu si viac užijú ženy. Citové výlevy, vzťahové problémy. Príbeh to bohužiaľ príliš nezachraňuje. Nečítalo sa to úplne zle. Ale, ako rozbeh novej série trochu bieda...

Zelený_Drak
14.03.2019 3 z 5

Díl se díky zvládnuté stylistice skvěle četl, ale rozuzlení bylo moc rychlé. Zápletka jednoduchá ale dobrá, nápad se Sebrahnem fajn, ale po dočtení jsem si říkala, že si na sebe autorka upletla bič. Je to postava příliš mocná na to, aby se s ní dalo v příběhu dlouhodobě fungovat a pokud bude žít, může fungovat jako deus ex machina. Jsem zvědavá, jak si s tím poradí. Zajímavá byla postava ze Seregilovy minulosti, která umožňuje lépe poznat a zároveň uzavřít jedno období jeho života. Zdaleka nejvíc jsem se ale bavila, když se na str. 105 překladatelka upsala a označila Aurenfaie jako elfa, i když v originále nic takového není. To mají ti autoři z toho, že pořád musí vymýšlet další a další \"neelfy\".

Celou knihu mě opět iritovali hlavní hrdinové, hlavně Alek. On se prostě nechová jako profesionální špeh, ale jako puberťák. V téhle sérii u mě vedou vedlejší postavy – Thero, Micum, Beka, Nyal.

Trudoš to celkem vystihl, akorát se prostě neshodme v hodnocení, které díly byly lepší. Podle mě epika těch prvních za mnoho nestála a nedokázala mi zastřít nedostatky debutu. Pro mě to nejlepší, co autorka napsala, je Tamír Veliká.

Hzjena
26.02.2019 3 z 5

Ano jako obvykle to trudoš vystihl....Paradoxně i s homo detaily unikl duch samotného příběhu. Až moc to působí jako tak známé ,,cucání z prstu,, přičemž měla autorka spoustu času na promyšlení minimálně stejně kvalitní zápletky. Sama uvedla, že první trilogie jí úplně unesla a musela měnit zaměstnání a podobně, aby mohla psát. Opravdu věděla za čím si jde a povedlo se, kdežto pokračování...jak už jsem říkal.
Celkově kniha působí napínavě, nový prvek alchymie zdařilý a nutno dodat, že nebýt Alekovo buzno/citově labilno/chci si nechat to homunkulodítě stránky, (a kdybych neznal původní trilogii) knížku bych si i užil.

Dragell
16.02.2017 4 z 5

Po přečtení prvních třech dílů jsem zbytek odložila na později. A byla to opravdu chyba. Ačkoliv tenhle díl není postaven jako ty předchozí na intrikaření, akci a dobrodružné výpravě, je plný napětí a emocí.

Seregil a Alek se dostávají do rukou otrokářů a jsou zvlášť rozprodání. Je to takové drobné "dobrodružství" odehrávající se v jednom domě, i přesto zde rozvíjí zajímavý příběh a mimo jiné tentokrát nám blíže představí alchymii.

Všechno je to napínavé klubko, osud nejistý a shledají se vůbec ti dva někdy? Příběh výborně připravuje půdu pro další knižní dobrodružství.

trudoš
24.09.2016 2 z 5

Můj návrat do série Lynn Flewellingové neproběhl právě dle pravidel košer teambuildingu. Na něžnosti mezi homosexuálními hrdiny jsem si už zvykl a byl připraven na cokoliv (má hetero dušička byla naštěstí ušetřena děsivých výstřelků), ale že zmizí výpravný tón příběhu, to už byla nefér podpásovka. Co si pamatuji, předchozí díly alespoň trochu pracovaly s širším podtextem vývoje událostí a nehrálo se jen o láskyplné hašteření mezi milenci. Tady však emoce zcela zastínily epiku.
Ale upřímně, nejvíc mě vytáčel drsňácký postoj obou čtyřprocentních postav, který v důsledku působí spíš směšně, než heroicky. O to víc, že v podstatě veškeré jejich akční sekvence končí katastrofou. Nijak to nevylepšuje ani prostoduchá zápletka stojící na pilířích únos, otroctví, útěk, a konec historky krásná perlo. Být to o polovinu kratší, byl bych se i bavil, jenže to by pak vymizelo dumání nad partnerskou nevěrou, které Seregila a Aleka neopouští ani v těch nejvypjatějších situacích. Roman Tička mit uns.

ewalien
25.01.2016 5 z 5

Částečně depresivní, protože Alekovy zážitky byly zase drsné, ale jinak opět nádherně odvyprávěný příběh. Autorka je mým velkým vzorem.

HanaD
28.03.2014

První tři díly jsem četla už před pár lety a moc se mi líbily. Další díly tehdy ještě nybyly napsány (nebo přeloženy do češtiny). A teď jsem náhodou narazila v knihovně na čtvrtý díl (právě ho čtu) a v databázi knih jsem zjistila, že je k mání i pátý díl Bílá cesta. Tak už se těším, že si zase počtu o Alecovi a Seregilovi. Jsou to prima knížky, dobře se čtou.

Janičta
10.02.2014 4 z 5

Tenhle díl je oproti ostatním slabší.
Hlavní hrdinové jsou po většinu času rozděleni a i když se pořád "něco" děje, není to to prvé ořechové.
Postavy které se objevují jsou zajímavé, v podstatě se ale o nich nic nedozvíme. Trochu mi chybí, že autorka nešla víc do hloubky.
Dělá to na mě dojem takové mezihry, takový nájezd na další díl. Doufám, že bude lepší než tento.