No, nic...

No, nic... https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/294573/mid_no-nic-ILu-294573.jpg 4 59 13

Autobiografie nejvýraznějšího – aspoň pokud se výšky týče – člena legendární komediální skupiny Monty Python. Fanoušci tvůrců nesmrtelných filmů, jako je Život Briana nebo Monty Python a Svatý grál, teď mají možnost dočíst se nejen „historky z natáčení“, ale dozví se i vzácné informace o Cleesově dětství a vyrůstání (mohutném) na malém městě (na několika malých městech, jedno by nestačilo) a dokážou lépe pochopit, jak se z obyčejného zakomplexovaného kluka stal na Cambridgeské univerzitě génius humoru.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Biografie a memoáry , Umění

Vydáno: , Argo
Originální název:

So, Anyway , 2014


více info...

Přidat komentář

Greenfingers
08.02.2021 4 z 5

Cleesovo líčení jeho životní a profesní dráhy bylo rozhodně zajímavé a nepostrádalo humor autorovi vlastní. Daleko zábavnější jsou však monty-pythonovské scénky, skeče a gagy. Ty opravdu nemají chybu a já je prostě miluji.

Ninjer
18.02.2019 4 z 5

Podtitul této knihy by mohl být "Můj život před Monty Pythony". Většina fanoušků Johna Cleese ho zná díky jeho působení v komediálním uskupení Monty Python, ale ačkoliv je kniha poměrně obsáhlá (skoro 400 stran), na Pythony téměř nedojde - jejich spolupráci se věnuje jen jedna menší kapitolka plus je zde krátce popsáno jejich znovusetkání, když vyprodali několikrát O2 arénu.

Bylo by fajn tohle vědět dopředu, ale Cleese je naštěstí zajímavá osobnost. Za nejlepší část považuju začátek, kde se věnuje svému dětství a studiu. Popisuje své zážitky s podivínskou matkou a na chlapeckých školách, kde narážel i na dost drsné věci. John Cleese se zajímá o psychologii, takže se snaží leccos vysvětlovat z psychologického hlediska a zajímavě nad svým životem rozmýšlí.

V druhé části se hodně věnuje tomu, jak se mu rozjela herecká kariéra v divadle a v televizi. To je taky fajn a zde taky pěkně popisuje různé své kolegy z brandže, ale postupně už to trochu ztrácí dech. Nemluví moc o Pythonech a většina jeho kamarádů komiků není moc známá a hodně se v jeho vzpomínkách střídají, takže už se nejedná o tak záživné čtení jako u vyprávění o škole (Cleese byl dokonce krátce i učitelem).

Celkově mě překvapilo, že John Cleese na mě vždy v rozhovorech působil jako sebevědomý suverén, ale zde čtenáři od začátku ukazuje svou citlivější stránku, je velmi sebekritický a hodně si ze sebe dělá srandu.

Samozřejmě Cleese je taky vtipný člověk a tak je kniha napsána s lehkostí a humorem jemu vlastním. Obsahuje i nějaké ty zábavné historky, ale především je to zamyšlení nad jeho životem, které je protkané kvalitním humorem.

"No nic" je velmi fajn biografie jednoho Pythona.

Sedm chybějících Pythonů z deseti.


valda
03.10.2018 3 z 5

Tak tenhle životopis mě celkem překvapil.
Není asi moc lidí, kteří by neznali Monty Pythonův létající cirkus. Pro mě je to jeden z nejvtipnějších seriálů. Tak proč si nepřečíst životopis jednoho z členů legendárního uskupení. Anotace celkem dost lže, protože životopis končí před první klapkou natáčení nejslavnějšího seriálu. Takže o něm se nedozvíte skoro nic. I když chápu, že určitě existují knížky, které se seriálu věnují. Těšil jsem se na spoustu historek, které členové zažili při turné Monty Pythonů po světě, při natáčení slavných filmů, při tvorbě seriálu Fawlty Towers, natáčení v Hollywoodu atd. Nic takového v knize není. Nevím jaký byl záměr, ale skoro to vypadá, že se po nějaké době Cleese podíval kolik má napsaných stránek, zjistil, že čtyři sta, tak si řekl, kašlu na to, a dál nepokračoval. Druhá věc, co mě po přečtení vlastně skoro až pobavila, bylo, že celý životopis vlastně není ani nijak moc zajímavý. Nic moc se v něm vlastně nestalo. Studoval jsem základní školu, potom střední, potom vysokou. Byli tam tihle a tihle učitelé. Potom jsem účinkoval v tomhle souboru, potom v tomhle... Zajímavá mi přišla akorát spolupráce s pythonem Grahamem Chapmanem, a že se mu podařilo udělat něco i s Peterem Sellersem. Ale jinak, kdyby životopis napsal nejposlednější herec z příležitostného divadla z Osoblahy, tak toho zažil mnohonásobně víc.
Abych ale jenom nekritizoval. Kniha se rozhodně dobře čte, i když není nijak moc vtipná, vzhledem k pověsti autora. Taky se z ní dá tak trochu proniknout do autorovy duše. Takže jako takovou odpočinkovou četbu doporučuju, i když nesmíte čekat nic velkého.

Opatov
15.09.2018 5 z 5

Monty Python..... vzpominky a vtipne pribehy nejen o divadle, velmi ctive nostalgicke vzpominani sarkastickeho komika. Doporucuji.

Matty
01.08.2018 3 z 5

Nostalgické vzpomínání stárnoucího komika, kterému se víceméně daří udržet si nadhled (jen by při každé možné příležitosti nemusel dávat k dobu, jak mu leží v žaludku politická korektnost a vulgarita dnešních komedií). Jeho veselé příhody, z nichž je kniha poskládána (takže nebudí dojem kdovíjak uceleného díla), se přitom týkají téměř výhradně dění před odvysíláním prvního dílu Létajícího cirkusu, což je vzhledem k faktu, že o Pythonech již bylo vše možné i nemožné řečeno (např. v šestihodinovém dokumentu Monty Python - málem pravda), velmi chvályhodné. Přestože na poslední stránce naznačuje opak, často jsem měl dojem, že Cleese psaní a vzpomínání vlastně ani moc nebaví, že jen plní zakázku, a proto si často usnadňuje práci popisy a přepisy svých oblíbených scének nebo se příliš nestará o plynulost a rytmus textu, který chvílemi zabíhá do detailů a jindy je naopak velmi stručný. Přes dílčí výhrady (mnoho dalších bych měl k řadě překlepů v českém překladu, za něž ovšem Cleese nemůže) jde o solidně napsanou, čtivou a docela (nikoliv třeskutě) vtipnou autobiografii, kterou možná ještě víc než fanoušci Pythonů docení milovníci britské televizní komedie jako takové (neboť zjistí, na jakých základech stojí).

callahanh
08.02.2018 4 z 5

Opravdu výborná biografie, která nepopře, že její autor býval členem asi nejslavnějšího humoristického uskupení na světě. Z každého řádku a každého slova lze znát smysl pro suchý až černý humor, velká míra nadsázky a ironie, s níž se žije opravdu o dost lépe (mám to odzkoušeno sám na sobě) a místy vyvolávají historky příjemný úsměv na rtech. Celá kniha je velmi čtivá, krásně odlehčená a Cleese se v ní také velmi nenuceně a nenásilně zamýšlí nad tím, že dělat humor je opravdu těžké a v každém skeči je důležité načasování a v podstatě každé slovíčko. Naprosto s ním sdílím závěrečný povzdech, že dnešní společnost i humor ničí přehnaná politická korektnost, která je opravdu zlo. Nemůžu si ale pomoci, ale trochu mě mrzí, že kniha končí dobou, kdy se Cleese teprve celosvětově proslavil. To, že tu moc nezmiňuje Pythony, je v pořádku, protože o těch existuje literatury celkem dost, ale vzhledem k tomu, že se podílel na oscarovém filmu Ryba jménem Wanda a zahrál si v takových franšízách, jakými jsou James Bond a Harry Potter, je vskutku škoda, že tuto část kariéry úplně ignoruje a vůbec se o ní nezmíní, protože jeho náhled na práci v Hollywoodu by mohl být hodně netradiční a zábavný. Kniha by tak určitě snesla ještě jedno pokračování. 80 %
PS: Je pravda, že česká edice má výborný překlad, ale editorských chyb je zbytečně moc, což hodně mrzí.

kap66
21.12.2017 4 z 5

Moc ráda vzpomínám na dobu, kdy jsem objevila skupinu Monty Python díky ČT2 - s těmi skvělými titulky! Když začaly vycházet jejich knížky, nemohla jsem je hodnotit jinak než plným počtem hvězdiček. John Cleese byl vždycky mým favoritem, takže jsem si tuto knížku okamžitě po vydání koupila a přečetla. Po více než roce musím napsat: pořád ho mám ráda. Ale: jeho humor je dost sarkastický (já tomu říkám - pro vtip zabije kamaráda); jeho vtipy týkající se matky mě rozesmály spolehlivě, ale je to drsné (na to platí obměna - pro vtip zabije matku); na nedorozuměních s lidmi nese větší část viny on. Je to prostě protiva! Ale jak ho vidím ve skečích, zase mu všechno odpustím a směju se jako blázen.

Bubun
26.07.2017 5 z 5

Výborná kniha. Cleese vypráví o svém dětství, dospívání, o krátké kariéře na poli učitelském, o prvních zkušenostech v showbusinessu, až se dostane k seznámení s Grahamem Chapmanem, o jejich spolupráci dlouho před prvním Létajícím Cirkusem, až se na posledních stránkách dostane k seznámení s ostatními Pythony, a činí tak s velkou dávkou humoru, ale i s pokorou a uznáním kvalit téměř každého herce, scénáristy nebo režiséra, se kterými kdy pracoval. Užívala jsem si to od začátku do konce, a nesdílím pocity, že by kniha měla hlušší místa. Bavily mě narážky na různá nedorozumění a roztržky, které zjevně proběhly mezi ním a Terry Gilliamem, přičemž se Cleese nikdy nesníží k nějakým impertinencím, nebo bezduchým urážkám, jeho narážky mají vždycky styl. Ke konci věcně komentuje situaci kolem Grahama Chapmana, jaký byl, když neměl svůj nejlepší den a nebyl nejlaskavější - spousta autorů by se po vzoru "o mrtvých jen dobře" zdráhala takový krok učinit, a objektivně popsat některé situace. Možná to souvisí s tím, jak Cleese také zmiňuje, že televizní, ale i celkově mediální průmysl ovládá politická korektnost, a to ho štve, a i když je přirozeně "britsky zdrženlivý" nebo až stydlivý, zřejmě se naučil během terapie, kterou v knize také otevřeně přiznává, s tím pracovat a umí se oprostit od pokryteckého adorování již zesnulých. Celkově doporučuju knihu ale hlavně pro svou zábavnost. Smála jsem se častokrát nahlas.

Gooverka
23.03.2017 3 z 5

Pro fanoušky Monthy Pythonů je tato kniha nutností, ale mně se bohužel moc dobře nečetla. Hlavně konec byl zajímavější, ale první polovinu knihy jsem musela spíše přetrpět. Na mě bylo vše moc životopisné a pomalu jsem se ztrácela ve jménech i letopočtech.

mcleod
14.02.2017 5 z 5

Výborná autobiografie Johna Cleese, mého druhého nejoblíbenějšího Pythona hned po Michaelu Palinovi (který má příjemnější a méně konfliktní styl humoru). Právě talent a nenapodobitelný humor obou těchto pánů je podle mého názoru to, co stálo za fenomenálním úspěchem Monty Pythonů. Neméně vtipně napsaná kniha plná sarkastického, černého a krásně drsného humoru zachycuje úsek autorova života od raného dětství po počáteční krok k Monty Pythonům a zajímavě tak doplňuje již obecně známou historii... kniha tak dokázala přiblížit i sympatickou osobnost Johna Cleese, jeho zajímavý život a dokonce i podnětné názory. Přesto je mi toho zakončení trochu líto, rád bych se dozvěděl více i o té nejslavnější etapě Cleesova života. Ale pravdou je, že tam už mohu navázat jinými knihami, například Monty Python - Vlastními slovy. Kde snad bude méně chyb :-)

DennisMoore
16.11.2016 5 z 5

Ano, chyb je vážně jako máku, nicméně až nečekaně skvěle napsané autobiografii a jejímu vynikajícímu překladu naštěstí moc neškodí. John Cleese se do svého života zahryzl přesně tak, jak byste čekali. Je vtipný, cynický, rýpavý, občas nadává čtenáři a myslím, že bylo velmi moudré rozhodnutí nevěnovat se tolik Monty Pythonům, protože o Létajícím cirkusu už se počmáraly stohy papíru a navíc se o něm Cleese stejně zmiňuje dost často. Hlavní je tady jeho dětství, dospívání a hledání směru, kterým se vydat, jeho postupné nabývání sebedůvěry, překonávání různých psychických bloků... Zní to možná nezáživně, ale je to TAK skvělé čtení. Kdo by chtěl některé historky vidět a slyšet v autorově podání, nechť se podívá na záznam z Cleesova Alimony Tour.

betys6914
29.09.2016 4 z 5

Kniha, která pobaví hlavně zasvěcené. U první poloviny jsem se nezřízeně chechtala ve všech dopravních prostředcích. Od půlky začala vtipnost klesat, ale zase rostla míra informací o tom, jak to s Pythony vlastně všechno začalo. Trochu mě ale zarazilo, že kniha víceméně v momentě officiálního založení Pythonů končí. Nu třeba o tom bude další kniha. Za mě jednoznačně doporučuji.

myriad6533
17.08.2016 4 z 5

Českému vydání by velmi prospěla korektura. Takové množství překlepů jsem v knize dlouho neviděla. Dokonce mám pocit, že v jednom místě chybí kus odstavce (s originálem jsem ale neporovnávala).

John Cleese vypráví o svém životě od dětství až po založení "Pythonů". Čtení o jeho školních a studentských letech pro mě bylo o něco zajímavější než pozdější příhody z profesního života - ty by lépe ocenil britský pamětník, který zná všechny zmiňované osoby a televizní pořady, a nebo opravdu zarytý fanoušek - ale díky přepisům některých skečů, které v té době vznikaly, a odkazům na známé pythonovské scénky, mě kniha celou dobu bavila a nikde jsem neměla pocit, že se musím do čtení nutit.