Nightflyers

Nightflyers https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28592/bmid_nightflyers-Ehd-28592.jpg 4 188 33

Napínavý příběh o souboji posádky výzkumné kosmické lodi s překvapivým soupeřem. Novela obdržela cenu Locus.

Horory Novely Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Nightflyers , 1980


více info...

Přidat komentář

Luigi1
21.02.2024 2 z 5

Tato kniha se spisovateli vůbec nepovedla

jefff
31.05.2023 3 z 5

Vlastně docela zajímavý příběh, který sice má vesmírné kulisy, ale podstata je v postavách a jejich motivací. První půlka mě tolik nebavila, ale druhá slušně gradovala po psychologické stránce. Závěr taky docela fajn.


Boboking
17.01.2023 4 z 5

Vzpomínka na ČSFR, jedno z prvních západních scifi. Napínavá, dobře napsaná akční sci-fi s příměsí hororu. Přečteno v rámci ČV 23.

lazarus
07.11.2022 5 z 5

Dokonale vystavěná povídka. Od Martina patří do trojice nejlepších zároveň s Nezapomenutelnou Melody a Písečníky. Četl jsem vydání z roku 92 s brakovou obálkou a taky to s novým překladem ve Snových písních. Starší překlad je trochu slabší, ale tak už to bývá.
Překvapují mě místní komentáře ve stylu mizerně gradovaného napětí a tajemna. Jsem asi četl něco jiného, ale v Netopýrech je stavba příběhu dokonalá. Respektive, obě dějové linky. A tradičně - čím míň víte, tím víc se pobavíte

Sitth
13.03.2022 3 z 5

Škoda, že už jsem viděl seriál. Škoda, protože jinak by byl zážitek ještě mnohem lepší. Ale i tak mě tato scifi povídka velmi mile překvapila. Netypická zápletka, žádné lasery, bitvy a podobné věci z moderní scifi, naopak komorní příběh ale za to dobře vymyšlený.
Dávám 4/6

Meda77
17.01.2022 2 z 5

Musím hodnotit nízko, protože na Martina je to vážně slabé. Autor psát umí a má spoustu velmi kvalitních knih, takže když napíše něco podprůměrného, musí to tak být i hodnoceno. Příště lépe připravit pane Martin.

R47
06.02.2021 4 z 5

Říkejte si, co chcete, ale tohle je povedený sci-fi horor a na rozdíl od Hry o trůny to má konec.

CharlesWard
05.01.2020 2 z 5

Slaboučké scifi.

eraserhead
04.07.2019 4 z 5

Ach... GRRM nabízí i překvapivě svižný a příjemný sci-fi horror. Hodně dobře promísený sci-fi horror. Na malém prostoru (kniha nemá ani 100 stran) rozjíždí zajímavý vícevrstevnatý psychologický příběh promísený s hledáním mytologické lodě i drsnými scénami (snad mě nebude létající oko děsit ve snech) i zajímavým univerzem a mezilidským chováním. Nightflyers mě hodně mile překvapili.

Jordyz
29.04.2019 3 z 5

Příběh by si určitě zasloužil větší rozsah. Takto se mi to zdálo zbytečně uspěchané. Za mě žádné velké nadšení.

Terva
05.04.2019 2 z 5

Když Ježíš z Nazaretu
visel na kříži a umíral,
nechali ho volcryni
v agónii bezmála rok.
Směřovali ven z Galaxie.

Útlá knížečka vždycky značí rychlý děj a málo informací. Ne jinak je tomu u tohoto příběhu. Těšil jsem se zase jednou na nějaké to sci-fíčko a tohle obsahově vypadalo zajímavě. Jenže skutek utek. Je to vlastně už stokrát ohraný příběh – strčte do meziplanetární lodě několik lidí a dejte jim čas na to aby se zbláznili a když se vám to zdá málo přidejte i nějakého toho neviditelného útočníka. Tady je to bohužel ještě okořeněné gay a lesbami a tak tam mrdá vlastně každej s každým a pak si stěžujou a začnou šílet.

Malá ochutnávka:
Ty pověsti, o nichž mi vyprávíš, Karoly, si navzájem odporují.
Jistě, jistě, samozřejmě, všechny ale souhlasí v základních věcech – volcryni plují ven z Galaxie, míjejí na svých starých, pomalých, nezničitelných lodích naše krátkodobá impéria. Tohle je to podstatné.

A tak se ve všem tom sexu a bláznění vlastně úplně ztratí podstata cesty. Nighflyers vás tak může nalákat svou celkem krvavou obálkou, ale jedná se vlastně o ojedinělý akt, který svým způsobem ani není podstatou příběhu. Je to jen mrtvola. Ke konci příběhu už jsem se celkem nudil a byl jsem rád, že kniha není tlustší, asi bych cestou za volcryny zemřel nudou.

Citát: Nemůžeme přece věřit příběhům, zrozeným ze strachu před vším cizím.

hanak_v_exilu
26.03.2019 3 z 5

Knížku, nebo možná spíše novelu jsem si otevřel hlavně proto, abych ji porovnal se stejnojmenným seriálem. Po přečtení jsem získal dojem, že jen málo příběhů je pro seriál ještě méně vhodných než Nightflyers. Děj nedrží pevnou strukturu. Zcela chybí budování atmosféry a postupné odkrývání tajemství. Royd nejdříve nechce říct nic a poté vychrlí všechno najednou. Stejně tak let je nejprve poklidný, bez známek nebezpečí a poté se všechno zvrhne do zběsilého zabíjení. G.R.R Martin se s tím popral o trochu lépe než scenáristé adaptace, ovšem ani tady nebyl výsledný dojem nijak skvělý. Přesto na menší ploše působí děj kompaktněji. Závěrečná pointa je sice netradiční, bohužel zabíjí potenciál příběhu.

wlado
17.02.2019 3 z 5

Určite zaujímavá myšlienka a na rozdiel od "klasických" sci-fi kníh nás autor poslal skutočne do vzdialenej budúcnosti, kde už ani mená osôb nie sú normálne. Stojí za prečítanie, no očakával som viacej hororovej atmosféry.

Cryptkeeper
11.01.2019 4 z 5

Většina čtenářů měla problém s "pomalým,až nudným rozjezdem" . Mně se naopak začátek knihy,vykreslování postav a seznamování se s tajemnem hrozně líbilo. Konec mě nijak zvláštně neohromil,no špatný určitě nebyl. Za mě skvělá povídka :)

Hotovson
03.09.2018 4 z 5

Vrhnout mě takovym způsobem do děje jako tady Martin a mít to víc stránek, než oněch 96, tak se na to upřímně řečeno vykašlu. Absolutně sem neměl tušení, co to tam na mě vybalil. Cítil jsem se jako neplavec vhozen do moře.

Stačilo přetrpět 30 stran, pak se děj začal pomalu rozjíždět. S první mrtvolou, což mi celkem překvapilo, jakej to potom nabralo spád. Zbytek děje pěkně utíkal, nebyla tam žádná zbytečná omáčka.

Lenka.Vílka
22.05.2018 3 z 5

SPOILER
Do poloviny nuda a plkání, které bylo ještě nudnější než děj samotný. Je to povídka, takže málo stran, a já povídky nerada. Jenže co jsem zatím viděla k adaptaci mě zaujalo. Proto jsem si knihu půjčila.
Já se za to nestydim. Kdo je ten překvapivý soupeř jsem netušila. Stále jsem myslela, že to jsou ti, které se posádka vypadala hledat do vesmíru. (Protože bych jinak nepochopila, o čem to jako má být. ON VĚDĚL, že tam nejspíš všichni umřou, tak proč to všechno? Kdyby to tentokrát vyšlo, oni neumřeli a nakonec fakt hledali tu svoji vysněnou rasu?)
Od chvíle, kdy se něco začne skutečně dít, se mi četlo moc dobře, za to dostane kniha o hvězdu víc. Kdybych to četla ne jako povídku, hodnotím asi jinak, protože se dozvím právě ty detaily, které mi většinou v povídkách chybí. Ale za nápad, nakonec i čtivost a celkově všechno říkám: "Proč ne?"

Jinak další přiznání. Knihu, ke které zde všichni přirovnávají jsem nečetla. Jestli chyba, nevím. Ale hodnotím to, co jsem četla.

Ládja
08.04.2018 3 z 5

Nebylo to špatné, na novelku. Ale...nějak mi tam něco chybělo. Bral bych kdyby to byl větší příběh, kdyby bylo vše více rozvedeno. Ale známe to...kdyby bylo...

Dervish
04.04.2018 2 z 5

Přiznám se, že mě toto dílko příliš nezaujalo. Úvod je zdlouhavý a nudný, děj nabere spád až vlastně s první mrtvolou, jenže závěr je opět takový nijaký, nedomyšlený, uspěchaný. Stále si myslím, že kombinace SF a hororu není úplně Martinovým šálkem kávy a měl by zůstat u historické fantasy. Tam si je jistý v kramflecích jak nikdo jiný.

Navíc se nemohu zbavit dojmu, že tohle všechno už bylo napsáno u jiných autorů...

wildXchos
25.03.2018 5 z 5

Příběh je skvělý, od začátku se čtenář dostává do děje. Royd je v knize velkou záhadou, dost jsem ho podezíral. Zaujal mě Roydův vztah s Melanthou, takové zvláštní porozumění, i když se ani pořádně neznaly. Později by se to dalo nazývat i láskou. To, jací jsou doopravdy Volcryni je také nečekané.

HematomMyokardu
01.07.2017 5 z 5

Tenhle malý poklad ležel v kufru brakové sci-fi literatury mého otce snad 25 let. Každý známe nemotorné názvy porevolučních překladů, jakoby napovídající práci čerstvých studentů nově otevřených kurzů anglického jazyka, není třeba vysvětlení.
Vedle zaprášených, v novinách balených ( Stará škola dobře zná ) Nemesis Isaaca Asimova nebo Pikniku u Cesty popsaného poznámkami z Tarkovského Stalkera se mi podařilo nalézt i tohohle malého chlapíka, pokrytého jemnou pavučinkou, s otisky po |zřejmě| kávových šálcích.
Samotnou touhu po tom si něco takového přečíst ve mně vyvolalo až přečtení autorova jména. ( Smějte se )
Každý kavárenský smog vás v případě G. R. R. Martina odkáže nejspíš na už profláklý cyklus Píseň ledu a ohně. Nightflyers proto nabízí naprosto jinou cestu do spisovatelovy duše, kterou se málokdo vydal.

Co se stane s posádkou a tajemnými Volcryny, jaký je chlad neznámého vesmíru a proč je film tak špatný, nechávám na vás.

Nightflyers mě po dlouhé době donutil vklouznout do mysli devadesátkového čtenáře, těšícího se z zahraniční literatury, vyrostlého na Clarkově dvatisícejedničce a pevně doufajícího, že za deset let to ještě do toho vesmírnému věku stihnem.
Za nadsmyslový zážitek celých pět hvězdiček.

Udělejte si čas, pusťte Soundgarden, sedněte k rozvrzanému stolečku u otevřeného okna, nalijte si vyčichlého černého čaje a nechte Martina dělat jeho práci.
Doporučuji!