Neznámí hrdinové: Překvapivé příběhy

Neznámí hrdinové: Překvapivé příběhy https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330716/bmid_neznami-hrdinove-prekvapive-pribehy-Pna-330716.jpg 4 11 6

Žijí mezi námi a vždy žili – skuteční hrdinové, na které se velmi brzy zapomnělo, či zůstali odsud úplně neznámými. Je však též mnoho vpravdě překvapivých hrdinských příběhů ze života poměrně známých osobností. Existuje i nespočet příběhů opravdových hrdinů, kteří stáli na okraji dějinných událostí, ale zůstali téměř neznámými. Patří mezi bezesporu herec Oldřich Nový, koncem války deportován od pracovního tábora, protože se odmítl rozvést s židovskou manželkou, a tím jí zachránil život. Josef Skupa byl uvězněn za satirické vystoupení, do vězení se dostaly pro výstrahu i loutky Spejbla a Hurvínka! Alois Jirásek – komunisty zprofanovaný spisovatel, podepsal jako jeden z prvních Manifest spisovatelů a riskoval popravu. Lidický farář Josef Štemberka – nyní navržen na svatořečení, ač směl Lidice 1942 opustit, šel s ostatními muži na popravu, aby jim ulehčil přípravu na smrt. Hospodyně dr. Horákové – zachránila manžela Milady Horákové před zatčením. Jaroslav Žák, rebel z recese a autor literárních předloh slavných filmových „študáckých" komedií, se nové totalitě nechtěl přizpůsobit… Tyto – a řadu dalších reálných příběhů, které jsou mnohdy napínavější než filmové thrillery – připravil pro naše čtenáře renomovaný spisovatel a badatel Pavel Taussig.... celý text

Přidat komentář

Knihomolka506
19.08.2022 5 z 5

Menší bichle vypráví životní příběhy lidí, kteří se v životě o něco zasloužili a dodnes jsou méně znamí nebo u většiny vůbec. Někteří zažili skrývání, zařizování falešné identity nebo se museli rozvést s partnerkou, aby si zachránili vlastní život.
A mnoho dalších, kteří už ale to štěstí bohužel neměli...

čef
25.09.2018 5 z 5

Stručné příběhy několika víceméně náhodně vybraných lidí většinou umělců, kteří se rozhodli udělat něco v tu kterou dobu nepřístojného, ale zároveň lidsky vyššího. O každém z nich bych se chtěl po přečtení dozvědět mnohem více. Z této knihy není většinou moc jasná jejich celková motivace ani jejich podrobnější osud a to je škoda. Určitě by si to zasloužili, stejně jako i mnozí další, dodnes neznámí. Zajímavá literatura faktu.


katy238
09.04.2018 5 z 5

Neznámí hrdinové, strhující kniha o činech samozrejmych. Nebo ne? Jak malí jsou lidé, kteří dokáží vykonat velký činy? Pavel Taussig nás provází historii ne tak dávnou a připomíná příběhy lidí slavných i méně známých. Všichni mají jedno společné. Dokázali v sobě najít sílu překonat příkoří a stát velkými.
Nádherné čtení o ošklivých věcech. Tyto příběhy nesmí být zapomenuty.

poiu
27.10.2017 3 z 5

No, musím říct, že mám z knihy trochu rozpačité pocity..... Příběhy lidí, hrdinů v knize jsou jen krátké epizodky a kapky v moři podobných příběhů..... Jako by se dal lidský život smrsknout na několik málo stran.... :-(

Věřím, že si autor dal se sháněním materiálů velkou práci, ale chybí mi tam hloubka příběhu, intenzivní pocit a silný příběh (obyčejného člověka -- hrdiny), který bych mohla prožít spolu s těmi hrdiny....

Věřím, že každý člověk popsaný v knize skutečným hrdinou byl, jen to tahle knížka asi neumí tak podat.....

(pár dní zpět jsem dočetla Cílkovu knihu "Olga Hepnarová" , ze které jsem měla tak intenzivní pocity a dojmy, že mě z toho mrazí ještě teď.... A bohužel se nemůžu ubránit srovnání s touhle knihou, která na mě působí trochu těžkopádně až fádně, bohužel.......... :-( )

arket
21.07.2017 3 z 5

Některé příběhy byly napsané zmatečně a dost nezáživně. Celkově mám pocit z knihy takový, že jsem se tam celkem nic nového nedozvěděla. Takže zklamání. Hvězdičku navíc dávám jen za příběh lidického faráře.

maryzka
16.04.2017 2 z 5

Nevím jak to hodnotit a co o tom říct. Pro mě bylo něco překvapující něco ne. Už jsem o tom četla dávno nebo v některých soudobých materiálech. Je taky pravda, že po roce 1945 se objevovalo sporadicky. Ale abych nebyla nespravedlivá- přece mě zaujalo a to osud herečky J. Kronbauerové. neboť jsem od ní četla jednu knihu a vůbec jsem o ní nevěděla nic. A také jsem se musela usmívat(ať mě to lidi odpustí, ale neubránila jsem se úsměvu- o hrdinech ze Zábřehu mě tam zaujala věta jak vystřižená ze soudobého katolického kalendáře nebo vypsání lidí snášející bolest ve ,,Strážní věži " z roku 1920). Ta věta zní: Člověk byl zraněn, obvázal si ruku a šel bojovat dál. Pravda tady to není tak heroicky popsáné v kalendářích by to bylo jinak.

Kniha Neznámí hrdinové: Překvapivé příběhy je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce5x
Chystám se číst6x
Chci si koupit8x