Neznámí hrdinové

Neznámí hrdinové https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/196448/neznami-hrdinove-196448.jpg 4 33 9

Byli ochotni položit život i za nás – skuteční hrdinové, na které se velmi rychle zapomnělo nebo zůstali úplně neznámí. Velitel posádky, která se jako jediná v roce 1939 bránila okupantům, autor hudby nejznámějších večerníčků, odsouzený v 50. letech k trestu smrti, služka u Heydrichů, která riskovala život pro druhé, sestra Franze Kafky, jež pomáhala židovským dětem, nebohá Anna Letenská ve své poslední roli s oprátkou na krku, popravený profesor příbramského gymnázia, jehož osud inspiroval vznik povídky a filmu Vyšší princip, a další zapomenutí hrdinové jsou ti, jejichž pohnutou životní pouť poutavě vylíčil Pavel Taussig, jeden z autorů televizního cyklu, tentokrát v knize, která by mohla mít další podtitul: O české statečnosti!... celý text

Přidat komentář

Blíženec
31.08.2023 5 z 5

Kniha je plná neznámých, nebo méně připomínanych hrdinů. Ať už žen, nebo mužů. Lidi co se nebáli nabídnout pomoc. Kdy by jsme se jich mohli zeptat. Jistě by odpověděli, že to by udělal každý. Opravdu každý...? Nebát se pomoct v těžké době.
Příběhy jsou čtivé.Kniha se čte jedním dechem. Děkuji autorovi.

tittanie
02.04.2023

Určitě je to zajímavé téma, ale kniha mi přišla trochu nešťastně napsaná. Přišlo mi že nepopisuje příběhy, ale seriál, který Česká televize vysílala.


Jana283
01.11.2018 5 z 5

Krásná kniha. Příběhy opravdového hrdinství, vlastenectví a zároveň pokory a skromnosti. Bez patosu, bez velkých slov, bez vyznamenání...
Doporučuji všem, kteří mají rádi tuhle zem a občas pochybují o kvalitách jejího obyvatelstva i o sobě samých. Máme být na koho hrdí a máme povinnost minimálně nezapomínat, naslouchat a předávat dál.

Chemiczka
26.04.2018 5 z 5

Další z řady "Neznámých hrdinů". Spíše okrajové připomenutí, vzpomínky na důležité lidi, kteří žijí nebo žili mezi námi, a my o nich vlastně nic nevíme. Z některých příběhu, až mrazí. Velmi často jsem přemýšlela, jestli bych byla schopná takové osobní statečností a hrdinství jako tito neobyčejně obyčejní lidé.
V této knize jsou také interpretovány příběhy, který jsou pro mne v celého seriálu, jedny z nejdůležitějších - životní příběh herečky Anny Letenské, Josefa Lukeše a Ottly Davidové.

Danka1975
19.08.2017 4 z 5

Kniha o slušnosti, statečnosti, pokoře, kniha o lidech, kteří díky těmto vlastnostem obohatili a zachránili ostatní. Jsou zde jména známá, jiné více a některé pro mě byla novinkou. Jednoduše a čtivě sestaveno, doplněno fotografiemi. Bylo mi po knize smutno, smekám před těmi lidmi, díky kterým tu jsme a nezapomínejme na ně!!! Rozhodně doporučuji a myslím, že je to kniha, ke které se dá vracet a určitě povinné pro mnohé maturanty? :-)

Gingerveru
13.07.2017 3 z 5

Zajímavá kniha, doporučuji přečíst.

VladkaBU
13.03.2017 4 z 5

... zajímavé příběhy lidí, o kterých se moc neví. Při své práci v digitalizačním středisku jsem se poprvé setkala s Kolébkou od paní Čapkové. Dobře, že tahle kniha vyšla

LucieD81
02.08.2016 4 z 5

Hodně zajímavá kniha. Je užitečné si připomenout statečnost nenápadných, zdánlivě obyčejných lidí, kteří nepotřebovali velká gesta ani publikum a přesto se dovedli i v nejtěžších dobách zachovat správně. Jediné, co mě na knize trošku mrzelo, je zřetelnost přepisu televizního seriálu, kniha jako by popisovala přesně tak, jak už bylo v televizi zachycené. Byť se samozřejmě nejedná o román, trošku "románového" zpracování jednotlivých příběhů by knize prospělo. To však nic nemění na tom, že se jedná o poutavé čtení, ke kterému se budu nepochybně ráda vracet.

maryzka
11.04.2015 4 z 5

Zajímavá kniha. Člověk se dočetl o osudech lidí o kterých se moc nemluvilo a když se o nich zmínili různé knihy a učebnice dějepisu, tak to bylo velmi strohé. Jinak je tu škoda, že se nic nedovím o událostech na příbramské škole, kde tuto událost zachytil Jan Drda ve své knize ,, Němá barikáda".