Nezlomný

Nezlomný https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/236315/bmid_nezlomny-236315.jpg 5 213 55

Na začátku byl malý kluk rostoucí pro polepšovnu – Louis Zamperini, syn italských emigrantů. Naštěstí ho uchvátilo běhání. Z rváče a zlodějíčka se stal nadějný běžec, který to roku 1936 dotáhl až na olympiádu v Berlíně. Zdálo se, že Louise čeká hvězdná kariéra vrcholového sportovce, jeho plány však překazila válka. Narukoval k americkému letectvu a jako bombometčík absolvoval mnoho úspěšných letů, než se jednoho osudného květnového dne roku 1943 jeho letoun zřítil do Tichého oceánu. Z deseti členů osádky se zachránili jen tři a přes čtyřicet dnů bojovali o přežití v malém člunu uprostřed nekonečné vodní plochy. Jen díky obrovské houževnatosti a schopnosti poradit si ve zdánlivě beznadějných situacích dokázal Louis překonat kruté strádání, hlad a žízeň, věčné útoky žraloků i ostřelování z nepřátelského bombardéru. Netušil, že ještě horší chvíle ho teprve čekají. Když konečně spatřili pevninu, padli do zajetí Japonců. Dva roky prožil v japonských zajateckých táborech, trýzněn hladem, otrockou prací i nelidskými dozorci. Přežil i zajetí, ale z války se vrátil zraněný na těle i na duchu. Muka válečných vzpomínek a nenávisti byla tak strašlivá, že svůj vztek začal utápět v alkoholu. Přece jen se však dokázal vzchopit a najít cestu k odpuštění. Laura Hillenbrandová vtělila do Zamperiniho románové biografie kus válečné historie. Podařilo se jí z historických faktů vytvořit nádherný dobrodružný příběh, jenž podává mimořádné svědectví o nezlomnosti lidského ducha. Režie se ujala známá hollywoodská herečka a držitelka Oscara, Angelina Jolie. Scénář k filmu napsali bratři Coenové.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Válečné
Vydáno: , Jota
Originální název:

Unbroken: A World War II Story of Survival, Resilience, and Redemption , 2010


více info...

Přidat komentář

Deia
25.01.2024 5 z 5

Veľmi silná kniha, ktorá mapuje Louiho život snáď od narodenia až po rok napísania. Nečítala som veľa kníh odohrávajúcich sa počas druhej svetovej vojny, ktoré by boli napísané zo strany USA, asi naozaj len pár. A takú, kde sa aspoň trochu píše aj o Japonsku, to vôbec. Preto ma veľmi prekvapilo, čo sa tam, pomaly na druhej strane sveta, dialo. Netušila som, že Japonsko bolo až tak brutálne. Už len za toto rozšírenie obzorov som rada. A taktiež som netušila, že človek môže toho toľko vydržať. Tak dlho sa plaviť v nafukovacom člne a prežiť to. Tak dlho byť na minimálnych prídeloch a prežiť to. Tak dlho byť ponižovaný a prežiť to. Celé Louiho odhodlanie (a nie len jeho) bolo niečo neskutočné. Čo mi ale na knihe trošičku vadilo, bolo autorkino odbiehanie od témy. Nebolo to často, ale sem-tam, napríklad zrazu nejaké spomienky, opisy a pod. Ale ináč to nijak príbehu neuberá na jeho neuveriteľnosti. Som rada, že sa ku mne tento príbeh dostal.

hanzmb
07.08.2023 5 z 5

Obdivuhodná kniha o obdivuhodné osobnosti. Biografie čtu jen výjimečně a jen o lidech, o kterých si potřebuji doplnit informace (naposledy třeba Bukowski). V tomto případě jsem reagoval jen na popis knihy v DK, aniž bych o Zamperinim něco věděl.. O to nádhernější čtenářský prožitek to pak byl. Současně mi to potvrdilo i názor, že ty 2 atomovky byl jen minimální trest a navíc zabránily mnohem horším následkům z klasického postupného dobývání Japonska. Jediné, z čeho mám špatný pocit, jsou ty v doslovu popsané politické hrátky a z nich plynoucí nejen omilostnění, ale i vyznamenávání válečných zločinců.


šejnohojc
03.07.2023 5 z 5

Bylo to úžasné zpracování. Drsné, skoro až neuvěřitelné kolik toho člověk je schopný vydržet. Skvěle napsaná kniha od začátku do konce.

jana1976
24.01.2023 5 z 5

Když jsem uviděla filmové zpracování, sedla jsem si na pozadí a byla jsem paf...
To jsem ale ještě nepřečetla knihu.... ta mě opravdu dostala. Neuvěřitelné, úžasné....

kacaabba
18.03.2022 5 z 5

Že se do takovéhoto tématu pustila žena, mne překvapilo. Mé překvapení pokračovalo, když jsem si uvědomoval, s jakou zdánlivou chladností popisuje kruté momenty. Drsnost toho, co zažil hlavní hrdina je opravdu značná a asi jsem zatím nečetl příběh s větší strastí hlavního hrdiny. To ale pro mne není to hlavní, co rozhodlo o plném počtu. Vždyť autorčin styl není nijak úchvatný (byť nikoli špatný) a napětí v knize pravidelně rozvolňuje statistickými popisy (jsou skvělé pro určitou možnost porovnání a zasazení do širších souvislostí). To hlavní pro mne bylo, že autorka (na rozdíl od stejnojmenného filmu) neskončila válkou, ale popisovala pokračující příběh hlavního hrdiny, který, ač přežil nelidské zacházení za války, se postupně propadal hlouběji a hlouběji, až mu pomohl Bůh, kterému zasvětil zbytek svého života.

--Martin--
16.11.2021 5 z 5

Klobúk dole pred hlavným hrdinom. Je obdivuhodné čo všetko pretrpel a nezlomilo ho to. Jedna z mojich najobľúbenejších knih podľa skutočnej udalosti. Vrelo odporúčam.

ZuzaKoza
09.09.2021 5 z 5

Děkuji zdejšímu uživateli za inspiraci, o které ještě neví, že jsem díky němu knihu objevila. ️
Jsou knihy, příběhy, osobnosti, na které nezapomenu, a tento mezi ně patří a troufám si říct, že je na 1.miste...Pri četbě mi několikrát tekly slzy proudem. Opět, tak jako u koncentračních táborů, nechápu, jak může být "člověk" k člověku tak krutý, nelidsky a na druhé straně, co dokáže člověk, ponizeny, zbavený práv, lidskosti, atd přežít..Tento příběh mě hodně silně zasahnul...od začátku do konce jsem hltala každé písmenko, sice mám problém s pamatovanim jmen, názvu, čísel, ale jméno Louis Zamperini nezapomenu. Obdivuji jeho odvahu, vuli žít, a nejen jeho, ale všech, ktere potkal stejný osud, stejná bolest a utrpení.
Opět mi to dokázalo, že pokud vytrvate, věříte, doufate v něco, co se zdá nemožné, splní se to..

venda99
25.08.2021 5 z 5

Silný příběh. Výborně zpracované. Závidím lidem co knihu ještě nečetli, že to mají teprve před sebou. Hlavní hrdina byl jedním z lidí, který měl neskutečnou životní energii.

katerina.marko
19.02.2021 5 z 5

Výborně napsaná kniha! Moje nejoblíbenější. Zasela moji lásku ke knihám podle skutečných událostí

majanka
06.12.2020 5 z 5

Ďalší silný skutočný príbeh. Príbeh Loisa Zamperiniho. Najprv bežec, potom letec, ďalej zajatec, mŕtvy človek... A hlavne človek NEZLOMENÝ. Výstižný nielen názov knihy, ale hlavne charakteristika človeka, ktorý dokázal prežiť všetky útrapy života, ktoré mu priniesla druhá svetová vojna, dokázal nakoniec odpustiť a dožiť sa krásnych 97 rokov.

Ellinek
06.04.2020 5 z 5

Mimořádný příběh. Upřímně, nacistická zvěrstva jsou zobrazována všude a pořád. Málokdo vypráví příběhy japonského teroru, které leckdy převýšily ty německé.

Já si čtení "užívala". Bylo to skvěle napsané a pořád jsem potřebovala číst dál. Běžecké závody mě natolik dostaly, že jsem Zampimu fandila a byla tak vynervovaná, jestli to zvládne, i když jsem věděla, jak to celé dopadne. Adrenalin ale fungoval! Přečetla jsem už spoustu válečných příběhů a nikdy mi z toho nebylo tak zle, jako když se Zampi dostal do japonského zajetí. Některé pasáže byly natolik drsné, že jsem musela knihu opravdu odložit, rozdýchat to a snažit se na to nemyslet. Snad poprvé se mi něco takového stalo.

Je to skvěle zpracovaný a zachycený příběh, nad kterým zůstává rozum stát. Jak? Jak to mohl dokázat, přežít? K tomuto člověku chovám hluboký respekt a úctu za to, co dokázal. Jen mne velice mrzí, že film dopadl tak strašně špatně. Prý se Zampimu líbil, ale já se nemůžu zbavit dojmu, že zabil úplně celý potenciál jeho příběhu.

Kniha dokonalost, film hrozný podprůměr.

Janadvorackova
11.03.2020 1 z 5

Styl paní autorky je horší, než mučící techniky všech darebáků, kteří je za Druhé války používali.
Sorry, ale víc k tomu říct nejde.
Chci si to doposlechnout, snažím se. Příběh si nepřízeň nezaslouží.

Později: Doposlechnuto za cenu vlastního života.
Film od Angelíny byl spíš podprůměrný.

prochajda
02.12.2019 5 z 5

Obdivuhodný příběh o přežití, smekám...válka je zločin proti lidskosti.
Kniha je výborně napsaná, doporučuji i shlédnout film.

Silwia20
30.10.2019 5 z 5

S Louim Zamperinim sa veru zivot nemaznal, ale to ako sa dokazal tomu postavit a celit vsetkym prekazkam, je priam neskutocne.

DavidKeller
10.10.2019 5 z 5

PRAVDIVÝ přiběh jednoho talentu a života který překazila hruzná doba 2.Světové války. Knihu jsem prožival, někdy mě i pořadně nakopla :)

klikas
05.03.2019 5 z 5

Film mně zaujal, knihu jsem měl až obavy číst. To by byla chyba!!!
Kniha, která pozvedne hodnoty a činí problémy menšími. Dává východisko a příklad hodný následování, co se týče např. odpuštění.
Dávám maximum, drobná výtka, začátek knihy cca 60 str. byl pro mne takovej jalovější. Jsem rád, že jsem se přes tuto překážku po vzoru hlavního hrdiny přenesl ;)

Pechule
01.03.2019 4 z 5

Právě dočteno a jsem ráda, že se mi kniha dostala do ruky, že jsem měla možnost poznat skutečný příběh silného člověka. Několikrát jsem knihu odložila a rozdýchávala. Obdivuji všechny, kteří v sobě našli sílu na přežití, později i na odpuštění a na zvládnutí běsů, které je po válce stále pronásledovaly. Prostě si knihu přečtěte, stojí za to.

Ronnie68
20.02.2019 5 z 5

Mě se osobně kniha líbila více jak film (ale nic proti němu nemám .. jen názor) .... hlavně jak válka dokáže člověku zničit jho sny a totálně ho změnit ... zajímavá kniha ...

Mijagi
20.01.2019 5 z 5

Znáte to? Dočtete knihu a ještě dlouho na její obsah myslíte. Stává se mi to často, ale jen u pár z nich je to tak silné, že po otočení závěrečné stránky cítím "tohle je minimálně top 10 z toho, co jsem kdy přečetl." Několik let jsem to nezažil a myslel, že už ani nezažiji. "Pravdivý příběh z 2. světové války o přežití, odhodlanosti a odpuštění," píše se na obálce. A já bych ještě doplnil: Perfektně sepsaný dokumentární román a óda na neskutečně silnou touhu žít.

Poznámka pro mě, mohlo by se někdy hodit:

"Když se člověk napije mořské vody, ledviny musí vytvářet více moči, aby se sůl vypláchla, ale k tomu potřebuje více vody, než která je obsažená v samotné mořské vodě, takže tělo vylučuje vodu z buněk. Buňky zbavené vody pak přestávají fungovat. Paradoxně tak vede pití mořské vody k fatální dehydrataci."

Tevik
02.10.2018 5 z 5

První jsem viděla sice film, ale co si budeme povídat kniha je kniha. Až neuvěřitelné co dokáže člověk vydržet.