Nezapomenutelná cesta

Nezapomenutelná cesta https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/267956/bmid_nezapomenutelna-cesta-o96-267956.jpg 4 716 172

Když bylo Landonovi sedmnáct, život se mu navždy změnil. Landon končil střední školu a rozhodně se nehodlal zatěžovat starostmi dospělých. A ani ve snu ho nenapadlo, že by se mohl zamilovat, natož do dcery místního faráře. Ale srdce mu velelo jinak. Když Landon Carter, syn známého kongresmena, potká poprvé Jamie Sullivanovou, dceru místního duchovního, je to jako blesk z čistého nebe. Jamie je těžce nemocná a ví, že její dny jsou sečteny. A přestože ji většina spolužáků považuje spíše za podivínskou, Landon dochází k poznání, že se do Jamie k vlastnímu úžasu hluboce zamiloval. Jamie je i přes vědomí své neodvratitelné nemoci plná optimismu. Londonovi ukazuje, jak důležité jsou přátelství a pomoc druhým, jakou hodnotu má láska k bližnímu. London díky ní poznává, jakou hodnotu má odpuštění. Landon ví, že žádný lék na světě nemůže Jamie vyléčit, dopřát jí delší život. On jí však může poskytnout něco, co si na své tak krátké pozemské cestě vždycky přála. Může jí dát lásku a manželství, které potrvá dokud je smrt nerozdělí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

A Walk To Remember , 1999


více info...

Přidat komentář

veronika3072
31.03.2024 1 z 5

Bohužel jak psali jiní, poprvé kdy je film lepší. Příběh se táhne, zápletka není tak pěkně udělaná jako ve filmu.. Celkově jen člověk čeká kdy už docte

Téra
15.02.2024 3 z 5

Dávám jen tři hvězdy i když se mi příběh moc líbil. Ale já ho četla na zákadě toho, že jsem si nedávno vzpomněla na film, který jsem kdysi dávno viděla a který byl natočen na motivy této knížky. A tak jsem sáhla tentokrát po knížce. A ač se to nestává často, tak film se mi líbil mnohem víc. Teď po dočtení jsem si ho pro zajímavost znova pustila a musím říct, že opravdu v tomto případě dávám přednost filmu před knihou.


lenka5798
02.01.2024 2 z 5

Snad poprvé nebude moje recenze na tohoto spisovatele zrovna růžova...Ale bohužel mě tento příběh nenadchl... Sice jsem knihu přečetla za dva dny, ale dost jsem se do čtení musela nutit, chtěla jsem to mít brzy za sebou a nerada nechávám nějaké knihy nedočtené. Nicméně příběh Landona a Jamie je hodně předvídatelný a již tu bylo mnoho takových to příběhů. Příběhů velké lásky a brzkého skonu jednoho z hrdinu...pro mě velké zklamání.

Ita
25.11.2023 1 z 5

Tohle že je můj milovaný Nicholas Sparks? Nevěřím...

Silvisek
26.10.2023 4 z 5

Nevim co dodat. Krasna kniha, ale smutny konec.

HockeyGirl
28.07.2023 5 z 5

Krásná, čtivá a úžasná knížka od jednoho z mých oblíbených autorů přečtená za 6 dnů. :) Nenudila jsem se ani v jednom okamžiku, bylo to moc pěkné ale i smutné čtení. Tyto krátké knížky ale plné všeho a všech možných pocitů, se moc dobře čtou. Opravdu doporučuji, četla se sama a prostě - Sparks nikdy nepřestane bavit.

simca9342
25.07.2023 5 z 5

Přečtená loni.

Děj mi opět něco připomíná...
dva znepřátelení kněží, dva mladí lidé, jeden hluboký cit a vztah, který umí rozdrtit jen slovo,které člověka vnitřně ničí. Landon syn kongresmana a předseda studentské rady se zamiluje do Jamie- dcery místního duchovního Hegberta. Ta má ale tajemstvi: umírá na jednou z vážných onkologických nemocí.
Už tušíte...?
Ano, moderní vydání Romea a Julie. Nechybí společné chvíle ani v době těch nejkrásnějších svátků v roce.

LittleK
03.03.2023 3 z 5

Malý balíček plný emocí ovázaný vánoční mašlí. To, co začalo jako naivní příběh nevyzrálého Landona a zbožné Jaime, přešlo v nudnou četbu o Bohu a skončilo jako srdceryvná tragédie, ačkoliv poněkud předvídatelná. Musím ale přiznat, že bych lhala, kdybych řekla, že jsem na konci nebulela jako želva. Právě závěr a rozsah knížky celkové hodnocení zvýšil. Abych byla fér, naposledy jsem četla Nicolasovo Přání a to mohu vřele doporučit.

LucieVero
18.02.2023 5 z 5

Krásná i když smutná kniha o statečné Jamie.

katallinka
24.01.2023 5 z 5

Nejsem moc fanoušek Sparkse. Většinou mám problém se smutným koncem. Nicméně tady mě knížka úplně rozložila, ale prostě to tak mělo být. Nádherný a něžný příběh první lásky. Jediné, co bych knize vytkla je na můj vkus příliš bible a náboženství.

Dela90
17.01.2023 3 z 5

(SPOILER) Landon je syn známého kongresmena. Jamie, je dcerou pastora. Jak se zdánlivě dva naprosto odlišné osudy, mohou nečekaně spojit a vznikne něco víc. Bohužel, však zasáhne osud.

Ehm. Po dočtení jsem měla a vlastně pořád mám z téhle knížky smíšené pocity, byť je ten příběh opravdu srdceryvný a já ke konci uronila i několik slz. Z té druhé strany byl příběh na mě až moc duchovní a neskutečně se táhnul. Ze začátku se tam vůbec nic nedělo.

Nevím, jestli dokážu v blízké době něco dalšího od Nicholase Sparkse číst. Původně jsem chtěla dát 3,5 hvězdičky, ale musím dát jen 3. Není to špatná kniha, jen ke mně asi nepřišla v ten správný čas.

Knihochod
14.01.2023 5 z 5

Moj vzťah ku knižkám z pera tohto autora začal kedysi dávno, keď som vyslovene vyhľadávala romantické knižky, ktoré ma na konci zanechali celú uplakanú a usoplenú. A pretože zrejme trpím občasnou potrebou psychického sebetrýznenia, vo veľmi krátkom čase som prečítala väčšinu jeho kníh a, nebudem Vám klamať, bola som zničená.

A inak to nebolo ani pri tomto útlučkom príbehu, ktorý je tak plný emócií, že som ho jednoducho nedokázala prečítať na posedenie. A to aj napriek tomu, že som sa nevedela dočkať toho dňa, kedy si ho konečne vylosujem.

Tým, že som už niekoľkokrát videla rovnomenný film, pociťovala som na sebe istú deformáciu, kedy som očakávala niečo, čo vo filme bolo, avšak v knihe sa neobjavilo. Bola som sklamaná? Práve naopak. I keď scénou s tetovačkou by som nepohrdla. Každopádne, s tetovačkou či bez, aj tak som na konci plakala.

Čo sa týka postáv, knižný Landon mi pripadal sympatickejší a menej rebelský ako ten filmový, čo, musím povedať, mi veľmi imponovalo. A Jamie, tá bola jednoducho taká, aká mi aj pripadala vo filme - milá a neustále veriaca v dobro ľudstva.

Knižku prosto a jednoducho odporúčam. Najmä teda všetkým romantickým dušiam, ktorým nevadí, že po dočítaní budú mať zlomené srdiečko a pravdepodobne vyplačú menšie jazero. Rovnako ako ja pri zatiaľ každej knižke od Nicholasa Sparksa.

pegasek
07.01.2023 5 z 5

Ze začátku jsem nevěděla kam příběh směřuje.Rekla bych že příběh vede k zamyšlení v tom,že každý se může změnit a ne vše musí být vždy tak jak to vypadá.Nadherny příběh,který chytá za srdce.Laska je víc než cokoliv

martinaandulka
20.11.2022 5 z 5

(SPOILER) Opravdu dojemná kniha pravé lásky 17 tiletých ,která ani smrtelná nemoc nezlomila,ale naopak lásku posilnila.Je to nádherný i když smutný příběh plné lásky,naděje,víry a pokory.

georginaa
05.08.2022 4 z 5

Dojemný srdcervoucí příběh plný lásky, odpuštění a přátelství. Kniha byla skvělá a film se mi též líbil. Sparks prostě tyto romantické příběhy umí, že občas ukápne i slzička. Jeho knihy mám moc ráda a vřele všem doporučuji.

jarkaska
03.04.2022 5 z 5

Moc pěkná kniha i když se smutným koncem. Příběh dvou 17náctiletých studentů, Landona, který se postupem času zamiluje do Jamie, která onemocní leukémií. A oběma to změní život. Četla jsem ji doslova jedním dechem.

Knihomolka506
10.03.2022 5 z 5

Příběh jako z filmu . Romantika, milostný vztah dvou lidí, ale jako vždy musí překonat překážky. A ty nejsou lehké...

Domca1
20.12.2021 5 z 5

Ako mnohí čitatelia, aj ja som sa najprv stretla s filmovou verziou, ktorá si ma veľmi získala. Z môjho pohľadu je knižná predloha odlišná predovšetkým v dynamike kompozície, postáv a deja. Keďže film bol určený primárne pre teenagerov, Landon je v ňom oproti knižnému originálu ešte väčší rebel, Jamie tiež občas ujde ironická poznámka, pribudne zopár akčných scén a dramatických minizápletok. Zato kniha je o niečo pokojnejšia, nevinnejšia, s tou pravou „family friendly“ atmosférou, Jamie je temer anjel v ľudskej koži a namiesto námetov, akými boli vo filme tetovanie či nevydarený fotošop, sa dôraz kladie skôr na Jamieine návštevy sirotinca. Osobne sa však neviem rozhodnúť, ktorá verzia príbehu sa mi páči viac . Záleží skôr podľa nálady, či mám práve chuť na niečo dobručké, milé a nevinné alebo potrebujem čosi temperamentnejšie. V každom prípade však ide o veľmi silný príbeh, ktorý nie náročný na percepciu a pritom vo Vás aj pri opakovanom čítaní zanechá stále rovnako silnú emóciu...a azda aj inšpiráciu do vlastného života.

mfajmanova
11.11.2021 2 z 5

Moje první setkání s autorem a asi po jeho další knize už nesáhnu.

januska82
05.10.2021 4 z 5

Film som videla x krát, knihu čítala prvýkrát. No musím povedať, že v tomto prípade sa mi viacej páčil film... Kniha nebola zlá, to nie. Aj kniha bola v celku pútavá, dojímavá, aj slzu som vyronila (nie jednu), ale nebolo to to pravé orechové.... Neviem, ci aj druhýkrát siahnem po knihe, skôr asi po filme.