Neviditelný muž ze Salemu

Neviditelný muž ze Salemu https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/225362/bmid_neviditelny-muz-ze-salemu-ZDf-225362.jpg 3 67 18

Leo Junker série

1. díl >

Nejlepší švédská detektivka roku 2013 a čerstvý finalista ceny Skleněný klíč pro nejlepší skandinávskou detektivku 2014. Třetí román Christoffera Carlssona. Léto končí a v jedné ubytovně pro stockholmské bezdomovce je nalezena zastřelená mladá žena. O tři patra výše světla policejních majáčků probudí policistu Leo Junkera. O téměř dvacet let dříve, během dospívání na stockholmském předměstí Salem, potkává mladý Leo dvě osoby, které v jeho životě zůstanou navždy: Johna a Julii Grimbergovy. John a Leo se spřátelí, mezi Leem a Julií vznikne něco víc. V pozadí však lze tušit ještě někoho, kdo všechno změní. Léto končí a na periferiích Stockholmu začíná pátrání po pachateli, jehož každý krok vede hlouběji do spletitého labyrintu vytvořeného někým, koho nelze chytit. "Pokud toužíte po zchlazení uprostřed letních veder, našli jste správnou knihu." Tara Moshizi, ELLE "...je tak výjimečně dobrá, jak slibuje její pověst." Stig Larsson, deník Aftonbladet "Je to je velice silný a napínavý román, místy přímo bolestný." Katarina Gregersdotter, deník Folkbladet... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Panteon
Originální název:

Den osynlige mannen från Salem , 2013


více info...

Přidat komentář

Pavlína2019
28.03.2020 1 z 5

Nevím, no... Moc mě nenadchla. Od autora jsem četla vše, ale tato kniha mě poněkud zklamala.

Ladiva
15.01.2019 2 z 5

Dočítala som iba zo zotrvačnosti. Nudné, s ťažko uveriteľnou kriminálnou zápletkou a rôzne časové línie to v priebehu čítania ešte viac komplikovali.


Johhanka79
15.01.2019 4 z 5

3 a půl hvězdičky nejde a 3 hvězdičky jsou málo. Knížka se četla moc hezky. Nebyla přehnaná a hlavní hrdina nebyl jak terminátor. Jen spousta věcí byla taková, nedotažená. Možná to byl úmysl autora, kdo ví:-)

pepa4081
16.09.2018 3 z 5

Z knihy mám trochu rozporuplný pocit. Velmi dobře se četla a byla napínavá. Já ale nemám rád ten typ detektivek, kde detektiv vězí po krk v problémech, navíc je sám ohrožený. Každopádně se chystám na další knihu pana Carlssona a uvidím.
Uspokojivé.

SilvieSisinka
05.08.2018 3 z 5

Prumerna detektivka.Neco tomu hodne chybelo.

petrarka72
09.04.2018 2 z 5

Souhlasím s mnoha komentátory - rok 2013 musel být ve Švédsku co do detektivek hodně mizerný...

jarin58
21.01.2017 3 z 5

Já mám tedy jiné představy jak má vypadat nejlepší detektivka.Ať je odkudkoli.

konicekbily
21.10.2015 2 z 5

Pokud tohle má být nejlepší švédská detektivka roku 2013 - tak tomu nerozumím - asi se budu muset polepšit ve čtení detektivek, abych porozuměl porotě.

Misha11
09.10.2015 3 z 5

Na začátku jsem se celkem ztrácela, docela jsem se i nudila. Jakmile se ale začaly ukazovat další skutečnosti, četla jsem pozorněji. Nemůžu napsat, že bych byla přímo napjatá, ale bavilo mě to. Ale zase knížku nepovažuju za nějak extra dobrou, za mě takový (lepší) průměr. Četla jsem ji pár měsíců zpět a teď si ani úplně nevybavuji konec.

Lenka.Vílka
04.06.2015 4 z 5

Ze začátku jsem se nudila, nebudu lhát. Je velká šance, ze pokud by to byla moje první kniha od autora, přestala bych číst, ale...Případ VF mě bavil, tak jsem ten začátek zkousla (bylo to takové kostrbate a nemohla jsem se začíst), ale potom puf a dostavilo se nadšení...takže kolem dokola...dobrá kniha, hodně dobrá...
PS: v jednom deníku pracuje muž s podobným jménem jako slavný zesnulý autor...no, já tomu věřím, protože je zmíněn i na obálce knihy a protože jmen není ve světě nekonečno...proč hned telátka, vážení?!...

petrels
03.05.2015 3 z 5

Je to moje první knížka od tohoto autora, ale moc mně nenadchla. Začal jsem číst i druhou knížku:
Jednooký králik, ale v jedné třetině jsem ji odložil, protože podle mně byla o ničem.

sarka45
03.04.2015 4 z 5

Trochu déle mi trvalo, než jsem se do knihy začetla, Trochu hůře jsem se orientovala v přechodech mezi minulostí, současností a deníkem. Ale když to všechno zapadlo, kam mělo, tak už se to četlo dobře. Ovšem hlavní hrdina mi nebyl příliš sympatický. Na šikanu mám asi velice vyhraněný názor a toto jeho řešení se mi tedy vůbec nelíbilo. Ale kniha je to zajímavá, nejen kriminální zápletka, ale také taková psychologická sonda, hledání příčin a důsledků činů, vliv rodiny na osobnost jedince. Nic v životě není jen černé nebo bílé.

noral
24.03.2015 3 z 5

Nijak zvlášť nenadchla

Eidalon
01.03.2015 4 z 5

. . . některé věci se nedají odpustit, některé skutky se nedají odčinit, lidské štěstí je dočasné, neštěstí přetrvává . . . mám já, který ví, že lidem se něco přihodí dřív nebo později, mám právo jim to povědět?

Bratr a sestra a Leo, sladkých šestnáct a Salem, předměstí Stockholmu, kde dospívání je v rukou svých aktérů neb rodiče nezvládají ani sami sebe. Příběh přátelství a lásky, násilí, šikany a večírků s cílem se opít, nadrogovat, zapomenout.
Cvak . . .
Policista alkoholik zdrogovaný léky, drogově závislý padělatel a smutná vzpomínka, Salem – stejní aktéři o patnáct let později a mezi nimi spousta vzpomínek, které je sbližují a rozdělují zároveň.
Stejní aktéři, dvě doby, dva příběhy a mezitím jen smutek, kriminalita a nenávist. Ani jeden nemůže zapomenout, vzájemně se obviňují za svůj osud.
Cvak . . .
Všechno spojuje smrt zdrogované prostitutky, kterou příběh začíná. Čas přítomný s odskoky do vzpomínek . . . takoví jsme byli.

Leo je suspendovaný policista, který je negativní hvězdou oddělení vnitřního vyšetřování. Nikdo ho nemá rád, neboť mění osudy samotných policistů. Leo se stane součástí nevydařené akce, je suspendován a stále více si myslí, že vše bylo nastraženo, což se nakonec potvrzuje. Užívá léky, pije a protlouká se nicneděláním, které ho ubíjí a likviduje víc než pití a drogy. Je manipulován, obětním beránkem hozeným médiím napospas.

Grim již dávno není nadějný student chránící svou sestru a řídící své rodiče, zůstal sám a je těsně spojen se zločinem a podsvětím. Je šikovný padělatel, ten nejlepší a to se ve světě zločinu cení . . . Grim je však frustrován svým životem, všechny co měl rád mu osud postupně bere a start tohoto dění vkládá Leovi za vinu.

Nad oběma příběhy se vine celou knihou pomyslný text (psaný kurzívou) – dopis, jehož pisatele i tomu, komu je adresován brzy rozluštíte, ale předmětem toho dopisu – je tolik hořkosti, smutku, násilí a beznaděje, že na vás padne jakási deka . . . zpověď muže, který mohl vše a přitom zůstal sám a tak se rozhodne pomstít všem . . .

Vždy jsem si myslel, že Švédsko je země plná přátelských lidí, kde se auta a domy nezamykají a kde násilí a drogy nemají moc místo.

Kniha pana Carlssona Vás z tohoto pocitu rychle vyvede. Vše je o to horší, že se jedná o násilí a beznaděj mezi mladou generací, která se rodí frustrovaným rodičům nemajíce na své děti čas, rodičům žijících v neúplných svazcích na psí známku, rodičům, kteří řeší své kariéry, své prohry, svůj stres a vše přenášejí na děti, které zůstávají osamoceny ve světě plným nástrah, neboť ti kteří by je měli vychovávat, měli by být jejich vzorem zápasí sami se sebou . . . Nelze se divit, že pak vezmou zbraň a vybijí pár spolužáků, ať je motivem strach, frustrace či náboženské vymývání mozků . . .

Situace posledních dnů (únor 2015 a střelba v Uherském Brodě) ukazuje, že to již není dění mimo nás, že se nás to netýká - již je to i u nás a to je teprve začátek . . .

Mám již hodně nažito a mohu srovnávat. Ne, nechci psát o tom, co bylo a co je a co bylo lepší, mohu jen konstatovat, dřív se takové věci neděly a ani jsme se jich nemuseli obávat . . .
Pracuji již dlouho a poslední dobu s lidmi o generaci či dvě mladšími. Ta povrchnost, sobeckost, konzum, vláda peněz a moci, sofistikovaná korupce, zneužívání všeho, co zneužít jde, kdy bez mrknutí oka potopí své kolegy, sousedy, rodinné příslušníky za trochu nějaké výhody či pro lepší bussines, to vše v souhrnu znamená velký úpadek morálky celé společnosti, který si sama ta společnost již ani neuvědomuje a je přímo hmatatelný a přenášen na další generaci a já se moc obávám, že ji tato již nebude moci unést . . .

To vše najdete v této knize, která není fixí, jen odráží současnou realitu. Děsivé a poučné zároveň. Tato kniha není klasickou detektivkou, tato kniha je alarmem nad současným světa děním.

Bůh ti žehnej další pokolení! Bůh žehnej našim vnukům, pravnukům ale nic dobrého Vás moc nečeká, pokud ten stav věcí přijmete za svůj a nebudete bojovat, již teď je téměř pozdě.

A kniha Neviditelný muž z Salemu Vám má otevřít oči . . . dobrá práce za 4 hvězdy.

alzbeta4963
15.02.2015 3 z 5

Nenadchne, ale ani neurazí... oproti jinám severským detektivkám je tato slabší.

bivkova
08.02.2015 3 z 5

Kniha je čtivě napsaná, ale nevím, chybělo mi tam víc napětí, šťávy... Možná byla má očekávání příliš vysoká... Tak za mě jen tři hvězdičky:-)

barbarael
14.01.2015 5 z 5

Za mě velmi příjemné překvapení!
Hlavní hrdina Leo Junker má poněkud zvláštní charakter, ale mě bavil, po dlouhé době je to zase něco jiného. Příběh plyne skvělým tempem a postupně odkrývá přesně tolik, kolik Vás donutí číst dál a dál.
Knihu jsem přečetla jedním dechem, nešlo se od ní odtrhnout.

buschka
07.01.2015 4 z 5

Podařený psychothriller, kde se prolíná současnost s minulostí. Hlavní hrdina Leo Junker má hodně zvláštní charakter. Velmi významnou úlohu v tomto příběhu hraje šikana mezi dětmi :(

Štítky knihy

detektivní a krimi romány severská krimi švédské detektivky

Autorovy další knížky

Christoffer Carlsson
švédská, 1986
2014  66%Neviditelný muž ze Salemu
2014  65%Jednooký králík
2013  70%Případ Vincent Franke
2020  75%Znamení zla
2016  49%Padající detektiv

Kniha Neviditelný muž ze Salemu je v

Právě čtených1x
Přečtených93x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených5x
Knihotéce90x
Chystám se číst43x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x