Neviditelná síla

Neviditelná síla https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/25118/bmid_neviditelna-sila-MUp-25118.jpg 4 18 2

Svět elektřiny. Přestože náš život do značné míry závisí na elektřině, mnozí z nás vlastně pořádně nevědí, na jakém principufunguje. Spoléháme zkrátka na to, že proudí dráty a napájí naše spotřebiče. David Bodanis ve své knize zábavnou formou vysvětluje podstatu elektřiny. Vypráví příběhy jednotlivých vynálezců od objevu telegrafu přes životní osudy Alexandra Grahama Bella, Thomase Edisona, Michaela Faradaye až po Alana Turinga. Představuje jejich úspěchy i prohry a ukazuje, jak experimentování ovlivnilo jejich a následně i naše životy. Neviditelná síla je vynikající knihou i proto, že autor, jeden z nejuznávanějších popularizátorů vědy, mistrně vyvažuje technický výklad a přístupnost. Česky již vyšla Bodanisova kniha E = mc2. Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Dokořán.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Věda

Vydáno: , Dokořán
Originální název:

How electricity switched on the modern world


více info...

Přidat komentář

bzucino
16.04.2022 3 z 5

Knizka kterou prectete za jeden vecer. Celkem ctiva, kdyz preskakujete ne moc podarene pasaze. Jsou to spise historky z nataceni, fyziky v knizce moc neni. Ale kdyz hledate knihu na vecer, chcete sa pobavit a nic moc si nepamatovat, idealni.

TheRaven
05.01.2019 4 z 5

Docela stručná knížka o elektřině a elektrických, respektive elektromagnetických jevech. Příběh několika zajímavých objevů, jako je třeba právě souvislost mezi elektřinou a magnetismem, i vynálezů, například telefonu, radia, tranzistoru či radaru. Poslední kapitolka potěší stručných pohledem na význam elektřiny ve fungování nervové soustavy. Čtení rozhodně zábavné, ačkoli mě občas kapku štvaly autorovy hodnotící soudy o různých badatelích, takže bylo vždycky jasné, kdože je ničema, a kdo to myslel dobře. U zloducha jsou pak návdavkem doplněny i nějaké ty negativní aspekty jeho života či uvažování, v případě kladného hrdiny samozřejmě naopak. Třebaže to klidně může být pravda, nepřijde mi to od autora úplně fér, zvlášť pokud se tím nehodlá zabývat hlouběji.


Štítky knihy

vynálezy a objevy elektřina technika

Autorovy další knížky

2002  89%E=mc²
2009  79%Neviditelná síla
2000  95%Tajemství lidského těla

Kniha Neviditelná síla je v

Právě čtených1x
Přečtených21x
Doporučených1x
Knihotéce16x
Chystám se číst8x
Chci si koupit8x