Nevěřte tvořivým

Nevěřte tvořivým https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/330857/mid_neverte-tvorivym-Enq-330857.jpg 4 18 4

Proč mají hurikány s ženskými jmény na svědomí více obětí? Zvyšuje nakupování biopotravin riziko neetického chování? Jak je možné, že fotbalové týmy v červených dresech častěji vyhrávají? Prosazují se empatičtí lidé více než neempatičtí? A co ten, kdo vidí v životě jen to dobré – je opravdu šťastnější? Kniha, na níž se podílela skupina osmnácti odborníků, kteří pracují v různých oblastech psychologie, má základ v blogu Curyšské univerzity, kam tito psychologové přispívali informacemi o vědeckých experimentech posledních let. Editorky vybrali sto nejzajímavějších příspěvků, jež vysvětlují různé nečekané souvislosti a mnohdy vyvracejí naše očekávání. Ke každému článku je přiřazena ikona, která naznačuje, jestli daný příklad pochází z oblasti myšlení, cítění, mezilidských vztahů, zdraví, motivace, osobnostního rozvoje, nebo technologie a sociálních médií. Na konci knihy jsou pak uvedeny odkazy na vědecké studie, z nichž autoři všechny své poznatky čerpali.... celý text

Literatura naučná Psychologie a pedagogika
Vydáno: , Portál
Originální název:

100 psychologische Denkfallen: Warum wir hinterher meinen, es vorher besser gewusst zu haben , 2015


více info...

Přidat komentář

KaLiBi
25.11.2022 3 z 5

Dobrá kniha. Jednotlivé výzkumy jsou shrnuty vždy velice krátce, bývala bych ocenila i detailnější popis průběhu výzkumu. Takhle se mi dost špatně soustředilo na jedno dané téma, když byl rovnou konec a šup na nové. Co kvituji je rozhodně bezvadnost textu. Po hodně dlouhé době kniha, ve které jsem snad neobjevila ani jeden překlep či chybu.

Merag
08.04.2020 4 z 5

100 výzkumů na jednom místě. Určitě to není čtení na jedno dopoledne. Spíš, sem tam si vylosovat jeden dva výzkumy. Někdy mě až zarazilo, co všechno se zkoumá :-) oceňuji odkazy, které může více prozkoumat.


Aleen
05.05.2017 4 z 5

Rozhodně nečtěte za jedno odpoledne, dávkujte si a nechte působit. Jedná se o výtah z výzkumů, které probíhaly různě po světě a odhalily důvody a způsoby lidského chování a jednání. Odkazy na internet, uvedené na konci knihy, Vám dokonce umožní prozkoumat uvedené výzkumy podrobně. V každém případě mi zbyly na konci dvě velké otázky:
1. Jak někoho napadne, co vlastně zkoumat a že by někoho takové výsledky mohly zajímat?
2. Proboha, kdo vymýšlí ty postupy, kterými se k odpovídajícím a směrodatným výsledkům dopracují???!!!
Jako zajímavost, nebo pro pobavení super. Je totiž zajímavé zjistit, čím se skuteční vědci na celém světě zabývají...

ismael
22.02.2017 5 z 5

Je to stručný popis 100 psychologických výzkumů poslední doby. Vše podložené studiemi. Hodnotné oddechové čtení pro ty, kteří se chtějí něco dozvědět.

Autoři knihy

Jana Nikitin
švýcarská
Marie Hennecke
švýcarská

Kniha Nevěřte tvořivým je v

Právě čtených1x
Přečtených19x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst29x
Chci si koupit8x