Neronův Řím

Neronův Řím https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136807/bmid_neronuv-rim-5lg-136807.jpg 4 25 9

Píše se rok 60 našeho letopočtu. Antický Řím se za vlády císaře Nerona stává vlivnou říší, která se nachází na vrcholu své moci. Na jedné straně okázalé bohatství, ale i neskutečná bída na straně druhé, zrada, otroctví peněz, lásky a nejhorší intriky vášnivých žen milujících tělem i srdcem. Toto vše je charakteristickým rysem dané doby za vlády císaře Nerona. Příběh krásné Calvie, mocného intrikána Tigellina, panovačné Poppaey Sabiny, oficiální milenky a budoucí manželky císaře Nera, Lucia Senecy – vladařova nejbližšího rádce, učitele a filozofa, vznešeného hejska Calpurnia, syna významného velmože impéria a především nevyzpytatelného císaře Nerona, matkovraha, ale též obdivuhodného umělce a jeho vládychtivé matky – krásné a nemilosrdné Agrippiny, manželky zavražděného monarchy. Kdo si může být jistý životem? Stačí málo a smrt se stává každodenním společníkem.... celý text

Přidat komentář

niki-chan
15.12.2020 3 z 5

Příběh byl celkem zajímavý, výcuc ze života Nera mohl být delší. Dopisy se samostatnými příběhy mi přišly rušivé. A konec knihy byl takový rychle useknutý. Ale jinak oddechové čtení.

braunerova
05.06.2016 3 z 5

Oddechové čtení. Pelmel historických osob a událostí pospojovaných literární omáčkou, doplněných dopisy z Egypta (které k příběhu nemají žádnou vazbu) a popisem erotických scén.


Prateri
20.03.2016 5 z 5

Žít v Římě na samém počátku našeho letopočtu bylo o život. Znelíbit se, nebo mít velký majetek vedlo k jisté smrti, mnohdy na základě vynuceného doznání. Asistovaná sebevražda se vlastně rovnala vraždě. A pokud se Římané zrovna nevraždí, tak je určitě najdete při tělesných radovánkách. Život otroka tam není život :-((.
Přesto některé věty našly místo v mém sešitě citátů.
Máte-li rádi historické romány, neváhejte a přečtěte si Neronův Řím a Nero a smrt.

elizabeth_ba
18.02.2015 5 z 5

Zklamalo mě jen poměrně velké množství pravopisných chyb, neumím si je představit v někdejších románech Jarmily Loukotkové nebo Miky Waltariho. Prostě teď korektoři neodvádějí tak dobrou práci jako kdysi, zřejmě to bude souviset s množstvím nakladatelství ale i knih samotných.

Osobně se ve starověkém Římě pohybuji ještě mnohem raději než ve středověku, kde v současné době romány nejsem vůbec schopná číst, aspoň teda z doby, která mě zajímá (2. polovina 13. stol.) a z té co mě nezajímá (což je např. Karel IV.), zase musí být hodně dobře napsán, abych u čtení vytrvala. Přečetla jsem těch 500 stran (sice větších písmen a řádkování ale přesto) za tři dny (skoro jedním dechem) a musím říci, že jsem se při nich ani trochu nenudila. Historicky je to zhruba přesný jako (v hlavičce mého příspěvku) jmenované romány, i když ty jsou přece jen napsány o malinko lépe, nicméně mně byla vždycky (mnohem) sympatičtější postava Marca Vinitia než Petronia, takže jsem knize propadla o cosi více než třeba Není římského lidu, kde mě sice zaujaly ženské postavy, ale ta mužská princovská (sorry Marcu Ostorie) mi tam chyběla... A není nic hezčího než krásný, vzdělaný bohatý mladík, který dosud hýří a rozhazuje otcovo jmění (samotného velikého Pisona), ale narazí na krasavici, (Calvii Crispinillu, která si až po tragické události v rodině uvědomí, že život je i o něčem jiném než šatech, špercích a drbech (no, ano, je to ta, co v Quo vadis na Neronově hostině odhazuje svrchník a Vinitius na to upozorňuje Ligii, která jako správně vychovaná křesťanská dívka při tom skoro omdlí ;-) ) a rozhodne se změnit (ten krásný Pisonův syn Calpurnius Galerianus -musím to uvést na pravou míru, jinak byste se v tom totiž už ztratili)... Představili nám zatím všechny aktéry Pisonova spiknutí (ale dosud k němu nedošli), dost se věnují Ofoniu Tigellinovi (např. se jménem jeho tchána jsem se dosud v žádném románu před tím nesetkala) a také samotnému císaři a jeho stávající milence a nastávající manželce Poppaee Sabině. V době, kdy jsem to četla, se nedalo zjistit, zda je to ukončený román nebo část nějaké série, což bylo znepokojivé, ale naštěstí jsem se dočkala pokračování, v němž shořel Řím a spikli se nám senátoři, v tomto prvním byla ze tří linií příběhu ukončena jen jedna - s Octávií. Skončím, kde jsem začala... Moje největší výtka směřuje ke korektorům, slovo "zítka" neznám. Že by se to odvozovalo ze Zity a ne ze zdi?

Konvalinka987
18.02.2015 3 z 5

Kniha je čtivá. Jen mi přijde, že jsou tam lidé podáváni dost černobíle.

Phenomenon
14.11.2014 5 z 5

Zajímavě napsaná kniha, Řím v ní je plný špíny a lumpů a podán bez nejmenších iluzí. Nic pro slabší a puritánské povahy. Kniha mi poopravila mé romantické představy o antické minulosti a přitom se dobře četla. Těším se na pokračování.

hancass
02.08.2014 4 z 5

Syrové prostředí honosného Říma, postavy jsou prokreslené a povrchní zároveň, baží jen po sexu, moci a bohatství, stejně jako v dnešním světě. Těžko hodnotit silný příběh, posoudím až si přečtu pokračování knihy. Dala bych 5 bodů, ale pro rozvleklost některých kapitol snižuji o bod.

hyji
30.05.2014 4 z 5

Podrobné líčení života v Římě, místy až dost rozvláčné. Největší pozornost věnuje autor zhýralému životu mladých šlechticů, hlavně sexuálním zábavám. Poznáme také život spodiny - nevěstek, zlodějů, udavačů, nájemných vrahů. je to pestrá mozaika doby. Dávám 4 hvězdičky

lenkaknel
25.04.2014 2 z 5

Čekala jsem silný příběh jako třeba Quo Vadis či Není římského lidu, no nedočkala jsem se. Za mě zklamání.