Právo na smrt

Právo na smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86740/mid_pravo-na-smrt-86740.jpg 4 55 13

Nero Wolfe série

< 39. díl >

Detektivní román amerického detektivkáře s detektivem Nero Wolfem, jeho pobočníkem Archiem Goodwinem, který je vypravěčem příběhu, a trojici dalších tří vykonavačů rozkazů, kteréžto postavy jsou společné všem detektivním románům tohoto autora. Tento detektiv, starý mládenec, řeší vraždy jen tak mimochodem a bojuje obvykle na dvou frontách, proti vrahovi a proti omezené a ukvapené policii. V tomto románě jde o vyšetřování dvou vražd, spáchaných z rasové nenávisti.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

A Right To Die , 1964


více info...

Přidat komentář

hanak_v_exilu
08.06.2022 4 z 5

Ani nevím proč jsem čekal, že bude Nero Wolf podobný detektivům z noirových kriminálek. Drsný typ co nejde pro ránu daleko, s flaškou jako neodbytným společníkem. Muž v jehož životě se hromadí problémy a pochybné ženštiny. Jenže on je to detektiv s vynikající pověstí, spoléhající především na logiku a dedukci. Při povrchním seznámení mi připomněl (slavnějšího) kolegu Sherlocka Holmese. Kniha zdařile evokuje kriminální romány přelomu 19. a 20. století. Jazykem, charakteristickou zdvořilostí i pečlivě vystavěnými charaktery. Jen prostředí a společnost se mezitím proměnili, takže případ je ryze dobový - a kupodivu i ve 21. století stále aktuální.

čuřil
07.03.2022 3 z 5

Taková pohodová detektivka. Moje první setkáni s detektívem Wolfe. Ale určitě né poslední.


Ava365
21.08.2021 4 z 5

Milá detektivka s Nero Wolfem, který nemusí být nikterak pohybově akční a stejně z pohodlí svého bytu vyřeší každou záhadu. V těchto knihách oceňuji i jemn_ humor.

Greenfingers
17.03.2021 5 z 5

Mám rád autory detektivek "ze staré školy" a Rex Stout je přirozeně jedním z nich. Jeho příběhy , zejména ty vyprávěné Archie Goodwinem, jsou velice svěží a odlehčené díky autorovu smyslu pro humor, duchaplné a zábavné.
Stout a jeho Nero Wolfe jsou pro mě zárukou kvalitní četby. Právo na smrt navíc kromě zajímavého příběhu s překvapivým rozuzlením nabízí také pohled na Ameriku konce padesátých a začátku šedesátých let s jejími rasovými problémy.

jarunka54
05.01.2020 5 z 5

Jako vždy dobrá kniha.

pepa4081
26.12.2018 5 z 5

Klasická „Stoutovka“ s Nero Wolfem. Tyhle knihy mám rád a Rexe Stouta sbírám, takže mohu jen chválit. Dvě poznámky k překladu (1967): 1. Docela by mě zajímalo, jak by dopadl dnes. Kniha pojednává o zločinu se silně rasovým pozadím a hemží se slovy barevný nebo negr. 2. Trochu mne zarazilo, když si Archie Goodwin a Saul Panzer zpočátku vykali. V dalších kapitolách už si normálně tykají, jak jsem zvyklý. Doporučuji.
Nanejvýš uspokojivé.

ludek.n
28.11.2018 3 z 5

Hlavní hrdina Stoutových detektivních románů Nero Wolfe je prototypem „Velkého“ detektiva, který neřeší zločiny zběsilou honbou za podezřelými, ale nechává pracovat v prvé řadě své šedé mozkové buňky a svou intuici. Na špinavou práci tu má Archieho Goodwina a Saula Panzera. Požitkář podivínských vlastností, k nimž patří především vášeň pro pěstování orchidejí, přistupuje ke svým případům spíše jako k intelektuální hře, kterou se dobře baví, než ke skutečným násilným zločinům. Proto také ve Stoutových románech jde často, spíše než a kriminalistickou faktografii a vlastní pátrání, o kulisu daného trestného činu a nějaký závažný doplňující prvek. V Právu na smrt je tímto prvkem otázka rasové nesnášenlivosti a segregace bílého a barevného obyvatelstva. Když si chtěl v šedesátých letech minulého století vzít černošský mladík mladou bělošku z dobré rodiny, v očích drtivé většiny Američanů to bylo asi stejné faux pas jako třepat červeným hadrem býkovi přímo před očima. Byla-li dívka zavražděna, kdo jiný by mohl být viníkem, když ne její černošský snoubenec. A právě o tom je Právo na smrt. Brilantně intelektuální, ale pohříchu také hodně statická, kriminální klasika.

MartinaSladkova
02.09.2017 5 z 5

Zajímavá kniha s nečekaným rozuzlením. Určitě sáhnu po další od tohoto autora.

denib
01.04.2017 5 z 5

Chtěla bych být stejně chytrá jako Nero Wolfe. Je pravda, že mi hned ze začátku proběhlo hlavou, proč byla vražda spáchána (i když ne kdo), ale vzápětí jsem to zase z hlavy vypustila a musela počkat, až na to přijde on. Je to sice teprve druhá kniha s tímto detektivem, kterou jsem přečetla, nicméně už teď musím připustit že můj seznam oblíbených autorů se právě rozrostl o jedno jméno.

Koka
16.08.2016 5 z 5

Kdo ví, co se v USA dělo v roce 1963 a jaký převrat ve veřejném životě znamenalo schválení slavného Civil Right Act v roce 1964, tomu je jasné, že takový spisovatel, jakým byl R. Stout, nemohl nereflektovat toto dění ve své tvorbě. Udělal to tímto příběhem - a brilantně!

Terva
15.11.2015 4 z 5

Mé jediné setkání s tímto detektivem. Nemusím tento druh literatury a moc ji nevyhledávám, ale prostě někdy udělám vyjímku a začtu se. Právo na smrt je klasická neakční detektivka, která má své napětí a dobře osazené postavy. Rychle a lehce se čte. Nemůžu však hodnotit celou sérii, tohle je jediná kniha, kterou se četl. Další vyhledávat nebudu.

woodward
29.09.2015 5 z 5

Překvapivé "pokračování" předválečné detektivky Příliš mnoho kuchařů. Ale netřeba se bát, dá se to číst i bez znalosti příběhu o kuchařích. Ovšem řešení případu je založeno na dvojhlásce a musím připustit, že to je i na takového génia, jakým je Nero Wolfe, trochu moc. Ale čte se to skvěle, jako všechna ostatní vyprávění o detektivní domácnosti na Západní 35. ulici. Pět hvězd.

d.fogas
05.02.2014 4 z 5

Nero Wolfe k Archiemu Goodwinovi ".právě uvažuji o dvojhlásce.."
Jemné, vtipné, elegantní -staromódní detektivka bez pobíhání a střílení.