Neočlověk

Neočlověk https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205563/mid_neoclovek-XpA-205563.jpg 3 15 5

Žádný český autor se nepřiblížil tvorbě Philipa K. Dicka tak blízko jako Zdeněk Páv, což je o to pozoruhodnější, že v době, kdy napsal většinu svých povídek, jsme v Československu Dicka prakticky neznali, a hlavně proto, že i životní východiska obou autorů se lišila takřka ve všem. Zatímco Dick byl „cvok" v normální společnosti, Zdeněk Páv byl „normální člověk" uvězněný v šílené zemi. Philip K. Dick zpochybňoval realitu jako takovou, Zdeněk Páv usvědčoval ze lži „virtuální" realitu produkovanou absurdním režimem. Výbor devatenácti jeho povídek můžete číst tak, že se necháte unést nespoutanou autorovou obrazností, kaleidoskopem bláznivých situací, a nebo za tím vším můžete hledat ještě něco dalšího, a o odpovědnost a námahu z tvorby se s ním podělit rovným dílem. První vydání. -- zdroj: legie.info --... celý text

Přidat komentář

niki-chan
13.05.2016 3 z 5

Do ruky se mi dostalo dílko celkem náhodou, jako příloha časopisu. Sice tento žánr obcházím, ale zde jsem nalezla nejednu povídku, ke které se vracím. Nápady a témata u většiny povídek se mi líbily víc než samotná jejich realizace na papíře. Každopádně bylo zajímavé přečíst knihu od začátku do konce.

QEDS
17.03.2015 2 z 5

Fantazie autora nemá mezí. Mě kniha přišla až moc přeplácaná. Z jednotlivých příběhů jsem moc moudrý nebyl. Pro někoho kdo se nad knihou dokáže zamyslet, musí mít určitě jiný pohled a zážitek z knihy. Já, ale knihu přečetl jen do půlky a už nedokázal číst dál.


Ardein
23.08.2014 4 z 5

Knížka se mi dostala do rukou náhodou jako příloha časopisu Pevnost. Musím říct, že to bylo velmi zajímavé čtení. Autor měl naprosto úžasnou fantazii a dokázal zajímavě poukázat na problémy doby. Pokud se čtenář při čtení dokáže zamyslet, tak získají povídky naprosto jiný výraz. Knížkou se můžete samozřejmě prokousat i bez pokusu o zamyšlení, ale o dost se tím připravíte.

Rozhodně stojí za přečtení! :-)

Military
15.07.2014 4 z 5

Nevím proč,ale i když čtete poprvé,máte pocit že rozeznáváte jak minulost,tak i trochu z přítomnosti a nedaleké budoucnosti.

Katru
07.07.2014 5 z 5

V Neočlověku lze poznat krásy vysněných světů, v nichž kypí řady bizarností, pouze na kratičký okamžik. Příběhy byly utnuty dříve, než jsem se dostatečně nadýchl atmosféry podivných a na krátký rozsah až detailně vystrukturovaných prostředí, nepočítaje pár výjimek.
Povídky jsou naplněny i hlubšími myšlenkami, jež v sobě často skrývají sardonické výčitky na tehdejší společnost.
Od každého jednotlivého vyprávění jsem odcházel nasycen nadšenými pocity a vymodelovanými obrazy honosných myšlenek pana Páva.
Jen jedna či dvě byly slabšího rázu.